Védőoltások gyermekeknek 2017-ben (kötelező és választható védőoltások)


A védőoltások célja a szervezet védelmének biztosítása a kórokozók támadásával szemben.

A védőoltások szerepe gyermekkorban a fertőző betegségek leküzdésében


A fertőző megbetegedések során, a szervezetünk sejtes és ellenanyag-közvetített immunitást alakít ki. A falósejtek bekebelezik a kórokozókat és megölik azokat.  A kórokozó antigénjét felismerő fehérvérsejtek elszaporodnak és ellenanyagot termelnek. Az ellenanyagok megkötik, feloldják, a fehérvérsejtek pedig ölik vagy felfalják a kórokozókat és a károsodott vírushordozó sejteket is. Ilyenkor alakulnak ki a megbetegedés jellegzetes tünetei (láz, fájdalom stb.), amiket az elpusztított kórokozó toxinjai és a védekezés közben termelt fehérjék károsító hatása okoz.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Egy második azonos fertőzés már csak immunitás fokozódást eredményez, de tünetek és betegség nélkül mert a szervezet emlékezik a kórokozóra, a vérben már jelen van az ellenanyag, és a további ellenanyag termelés is gyorsabban zajlik. A védőoltás azt jelenti, hogy az immunrendszernek megmutatjuk azokat a kórokozókat, amik számukra később megbetegedést okozhatnak, megtanítjuk az immunrendszert leküzdeni azokat.


 

Aktív immunizálás védőoltások segítségével

A védőoltások ezen formájának hatása több hét múlva alakul ki (2-6 hét). Az immunitás hónapokig, évekig eltart.
  • Élő vakcinával: Természetes fertőzést utánozza veszélyek nélkül. Legyengített kórokozót használnak, ezek a szervezetben elszaporodnak, a szervezet immunizálja, de nem betegítik meg.  (pl. BCG, morbilli, rubeola, mumpsz, varicella) – célja a tartós immunitás ( életre szóló)
  • Inaktivált vakcinával:  Elölt kórokozót használnak, mely az elölés után is megtartja antigén természetét, a célja ugyan az mint az élő vakcinás oltásoknak.

Passzív immunizálás védőoltások által:

Ezek a védőoltások kész ellenanyagot visznek a szervezetbe. Toxinok, vírusok ellen alkalmazzák. Ez addig hat, amíg kiürül az ellenanyag a szervezetből.
  • Előnye:  hatása azonnal jelentkezik.
  • Hátránya:  lebomlik, néhány hét alatt eltűnik.

Védőoltások ellenjavallatai

  • Éppen zajló lázas betegség
  • Immunhiányos állapotok esetén élő kórokozót tartalmazó vakcinával nem oltunk. Kivétel: Ha a betegség nagyobb rizikó, mint az oltás. Pl.: HIV pozitivitás.
  • Azonos vakcina alkalmazásakor korábban súlyos szövődmény kialakulása esetén nem oltunk
  • Gyermekek egyes idegrendszeri megbetegedései
  • Terhesség.  Kivétel: vitális indikáció (Élővírus vakcina nem adható)
  • Anafilaxiás típusú túlérzékenység a vakcina komponensével szemben

A védőoltások lehetséges következményei, szövődményei

  • Oltási reakció –  Oltottak jelentős részén (vagy valamennyi oltotton) jelentkező helyi vagy általános tünetek, melyek az adott oltás gyakori velejárói lehetnek. Pl.:bőrpír, láz,hőemelkedés,gyulladás az oltás helyén
  • Oltási szövődmény -Az oltott személy átlagostól eltérő reakciókészsége miatt kialakuló súlyos tünetegyüttes. Pl.: Állati szérumok alkalmazása utáni szérumbetegség, anafilaxiás sokk.
  • Oltási baleset – Rossz oltóanyag, tévedés vagy helytelen oltási technika miatt keletkező egészségkárosodás.

  • Kötelező védőoltások  – Oltási naptár (2014-ben érvényes legfrissebb adatok):

    Kötelező védőoltások
    Védőltás neve Beadás időpontja
    BCG 0-4 hetesen
    DTPa+IPV+Hib 2 hónaposan
    PCV-13 2 hónaposan
    DTPa+IPV+Hib 3 hónaposan
    DTPa+IPV+Hib 4 hónaposan
    PCV-13 4 hónaposan
    MMR 15 hónaposan
    PCV-13 15 hónaposan
    DTPa+IPV+Hib 18 hónaposan
    DTPa+IPV 6 éves korban
    A folyamatos kisgyermekkori védőoltások mellett további kampányoltások várnak a gyermekre iskoláskorban. Ezek mellé 12-13 éves korban kötelező felajánlani a HPV oltást is amit korosztály ingyen kap meg.
    Kampányoltások
    MMR revakcináció 11év, általános iskola 6. osztályában szeptember
    dTAp emlékeztető oltás 11év, általános iskola 6. osztályában október
    Hepatitis B 13 év, általános iskola 7. osztályában, szeptember

    Védőoltások rövidítése – mi-micsoda:

    BCG –  Bacillus Calmette-Guérin /Tuberculosis elleni oltóanyag
    DTPa –  Diftéria-Tetanus-Acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag. (Torokgyík, szamárköhögés és Tetanusz ellenes oltás)
    Hib –  Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag (A bakteriális agyhártyagyulladások egyik legfőbb kórokozója)
    IPV –  Inaktivált poliovírus vakcina (Járványos gyermekbénulás elleni oltás)
    PCV-13 –  13-valens konjugált pneumococcus vakcina. A pneumococcus baktérium többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat.
    MMR –  Morbilli-Mumpsz-Rubeola elleni vakcina (Kanyaró, Járványos fültőmirigy gyulladás, és Rózsahimlő ellenes oltás)
    dTap –  Diftéria-Tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag  emlékeztető újraoltás céljára. (Torokgyík, szamárköhögés és Tetanusz ellenes oltás)
    Heptatitis B: Hepatitisz B elleni oltás ( fertőző májgyulladás)

    Választható védőoltások 2017-ben:


    Ezek a védőoltások nem kötelezőek, de bizonyos esetekben erősen ajánlottak.

    Gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás
    Már 2 hónapos kortól adható, kétszeri adás szükséges az alapimmunizáláshoz és egy év múlva 1 megerősítő oltás szükséges. A vakcinák nem adnak élethossziglani védelmet, 5-10 év eltelte után már nem számíthatunk védettségre. Többféle védőoltás létezik a fertőző agyhártyagyulladás ellen, miként a baktériumnak is több úgynevezett szerotípusa van. Van olyan védőoltás, amelyik csak az egyik típusú fertőző agyhártyagyulladás ellen véd, ilyen a C-típusú vagy a B-típusú elleni, forgalomban lévő védőoltás. A kombinált védőoltás négy szerotípus ellen véd. Az alapimmunizálás után 3-5 évente szükséges az újraoltás.

    2017. január egytől a a meningococcus C típusa elleni vakcina ingyenesen elérhetővé vált minden kétévesnél fiatalabb gyermek számára.

    Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás
    A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni vakcina, inaktívált vírust tartalmaz, különösen ajánlott  kertes házban lakóknak, természetjáróknak és bizonyos foglalkozások (erdész, vadász) esetén. Az alapimmunizálás három oltásból áll (első évben 2, egy év múlva 1), majd 3-5 évenként 1 emlékeztető oltás szükséges.

    Bárányhimlő elleni védőoltás
    A bárányhimlő elleni védőoltást 2 alkalommal kell beadni. Enyhe mellékhatásai lehetnek: enyhe bőrjelenségek az oltás helyén, hőemelkedés.

    Rotavírus elleni védőoltás
    A rotavírus védőoltás szájon át adott vakcina, melyet 6 hónapos korig célszerű beadni.  Enyhe mellékhatásai lehetnek: ingerlékenység, étvágytalanság, hőemelkedés, nagyon enyhe hasmenés.

    Influenza elleni védőoltás
    Fokozottan ajánlott a veszélyeztetettek számára: 60 éven felüliek, idült betegségben szenvedők, közösségben élők, várandósok, közösségi munkát végzők. A vírus változékonysága miatt évente új vakcinát állítanak elő.

    Humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás
    Szexuális úton terjedő vírus, és a nők mintegy 80%-a valamikor élete folyamán valamikor fertőzésen esik át. Genitális szemölcsök megjelenésével járhat, kis részben (kb. 10%) azonban a fertőzés krónikussá válik, és ebből később méhnyak rák, vagy a férfi és női nemi szervek más rosszindulatú daganata alakulhat ki. Szexuális élet megkezdése előtt álló, 9-15 éves lányok számára javasolt elsősorban. Három injekció szükséges, melyet fél év alatt kell beadni.