Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 23., szerda

Ne neveljünk beképzelt gyereket!


Ne neveljünk beképzelt gyereket!


Fejezzük be a kicsi állandó dicséretét, ha nem szeretnénk, ha önimádó sznob felnőtt váljon belőle.Napjainkban nagyon sok szülő elkényezteti a gyermekét, mert a nevelés helyett, folyton csak ajnározzák a kicsit, aki azt tehet, amit akar, mert egy hangos szót sem kap érte, pedig fegyelmezés nélkül csak azt érjük el, hogy a gyerekünkből nagyképű, beképzelt, önző sznob felnőtt válik, aki hajlamos lesz az erőszakra, agresszióra.
Ez derült ki az amszterdami egyetem vizsgálatából is. A tanulmányban 565 gyerek és szüleik vettek részt, másfél éven keresztül. A szakértők összesen négy interjút készítettek az alanyokkal. Ebből azt akarták kideríteni, hogy milyen forrásai lehetnek a gyerekek nárcizmusának, tehát az irreális önképének, önimádatának és beképzeltségének.
A kutatás eredményéből kiderült, hogy azok a gyerekek, akiket a szüleik másoknál különlegesebbnek tartottak, azok sokkal nagyobb eséllyel nőttek fel úgy, hogy kiválasztottnak tartották magukat.
Azoknak a szülőknek a gyerekei, akik úgy gondolták, hogy a csemetéjük valóban többet érdemel az élettől, mint mások, azok úgy érezték, hogy mindenkinél jobbak és a társaik felett állnak.
A szülők védelmébe szóljon, hogy ők csak a legjobbat szeretnék a gyerekeknek, ezért dicséreteikkel és verbális támogatásukkal csak az a céljuk, hogy növeljék a kicsik magabiztosságát, ám sokan átesnek a ló túloldalára.
Eddie Brummelman, kutatás vezetője elmondta, hogy a sűrűn érkező dicséret többet árt, mint használ. A magabiztosság és önbecsülés csak akkor alakulhat ki egészséges mértékben gyerekekben, ha a szülő a gyerek iránti szeretetét és érzelmeit hangsúlyozza ki.
Amennyiben már késő, és a gyermekünk érezhetően nárcisztikus, akkor sincs minden veszve, ugyanis a szakemberek szerint az ilyen csemetéből is lehet szerényebb gyereket nevelni, ha azt nem azzal tesszük, hogy kihangsúlyozzuk, hogy ő mennyivel különlegesebb másoknál.
(Forrás: marmalade.hu)

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése