Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 26., szombat

Mit tegyek, ha a folyadék a fülből áramlik?

Mit tegyek, ha a folyadék a fülből áramlik?

Az otorrhea az egyik fő jel, amely jelzi a fülbetegség kialakulását. A szöveti patológiás változások a hallójáratok nyálkahártya-ödémájához vezetnek, aminek következtében túlzott mennyiségű transzudat alakul ki a középső fülben. A patológia okától függően a folyadék más konzisztenciával, színnel és szaggal rendelkezhet, amellyel számos fül-patológia meghatározható.
A cikk tartalma
Ha folyadék halmozódik fel a fülben, mit tegyek? Először is meg kell vizsgálni az otolaryngológusnál a vizsgálatot, amely a gyulladásos folyamatok jellegzetességeit és a vydeleny meghatározhatja vagy meghatározhatja az ENT-betegség típusát. A betegség kialakulásának és a szövetkárosodás mértékének függvényében a beteg orvosi, fizioterápiás vagy műtéti kezelésre kerül.

patogenézisében

A fül-patológia a legtöbb esetben a felső légúti fertőzések hatástalan vagy idő előtti kezelésének eredménye. Ha a folyadék a fülből áramlik, hogyan kell kezelni? Először is feltétlenül meg kell tudnunk, hogy hol van a váladék evakuálódik.
A külső fülben előforduló elváltozások a hallócsatornában és az aurikulusban vagy a középső fülben lévő bőrelváltozásokkal fordulhatnak elő. A tympanic üregből történő folyadék kiürítése jelzi a perforáló lyukak előfordulását a tympanic membránban. Ha a membrán integritását megsértik, speciális kezelési módszereket alkalmaznak, amelyek kizárják a felmelegedési cseppek és alkoholos oldatok fülének beillesztését.
Szakértők szerint a füldugás gyakran a fülcsatorna perforálásának következménye. Amikor a fülben gyulladás lép fel, az Eustachianus tubus nyálkahártyája megduzzad, ami légzési funkciójának megsértését eredményezi. Ezután folyadék kerül a középső fülbe, amely túlzott nyomást gyakorol a fülre, és megsemmisül.

kórokozó kutatás

Ha a fül folyik, mit tegyek? Megfelelő diagnosztizáláshoz és megfelelő kezeléshez szükség van a patológia okának megállapítására. Gyulladásos folyamatok a nyálkahártyában, ami a hallócsövek elzáródásához vezet, gyakran a következő tényezőkből adódik:
  • allergiás reakciók;
  • fertőzések a nasopharynxben;
  • neoplazma a középfülben;
  • az antibiotikumok visszaélése;
  • gyulladásos gyulladás;
  • immunbetegségek;
  • az orrszeptum patológiája;
  • exudatív és göbös otitis media;
  • kraniocerebrális trauma.
Az otorrhea megjelenése a legtöbb esetben fertőző ENT-betegségek kialakulásának jelzésére utal, amelynek előrehaladása halláskárosodáshoz vezet.
Gyakori fül-patológiák alakulnak ki az óvodás gyermekek körében, ami az Eustachianus cső szerkezetének kisebb ellenállása és anatómiai jellemzői miatt alakul ki. A gyermekeknél sokkal rövidebb és szélesebb, mint a felnőtteknél, ami a nasopharynxből a tympanumba való akadálytalan penetrációt eredményez.

Mikor kell kapcsolatba lépni az ENT orvosával?

Fejfájdalmak kialakulásával gyakran a betegség további jelei társulnak. A megjelenés jó ok arra, hogy segítséget kérjen az ENT orvosától. Ne késleltesse a szakember látogatását, ha a következő tünetek jelentkeznek:
  • halláskárosodás;
  • a fülek kifakulása;
  • fejfájás;
  • szédülés;
  • hipertermia;
  • "Lumbágó" a fülben;
  • emelkedett nyirokcsomók;
  • a fül tapintása.
A fenti jelek azt mutatják, hogy előfordulnak a fülben lévő csalánkiütés vagy puruláló folyamatok. A fertőzés azonnali eltávolítása a gyulladás gócaiban a kóros tartalmak kiürülését eredményezheti, nem a külső hallójáratban, hanem a fül-labirintusban. A belső fül fertőzését gyakran bonyolítja az agyhártyagyulladás, a mastoiditis, a szenzomainális halláskárosodás stb.

A kezelés módszerei

Amikor a fület fáj és a folyadék áramlik, mit kell kezelni? A fülbetegségek hagyományos kezelése olyan gyógyszerek és fizioterápiás eljárások alkalmazását jelenti, amelyek hozzájárulnak a gyulladásos reakciók visszaszorításához. A kórtani és fertőző ágensek helyi manifesztációinak kiküszöbölésére a következőket lehet használni:
  • antimikotikumok ("Kandibiotic", "Nitrofungin", "Sanguinarin") - elpusztítják az otomycosis kialakulását okozó penészes és élesztőszerű gombákat;
  • antibiotikumok (Ospamox, Cefuruz, Ecoclav) - gátló és akut otitis media kifejlesztéséből származó baktériumok szaporodásának megakadályozása;
  • gyulladáscsökkentő fülcseppek ("Garazon", "Sofraks", "Polidex") - állítsa le a gyulladásos folyamatokat, ami felgyorsítja a hallás nyálkahártyáinak duzzadását;
  • antibakteriális fülcseppek ("Uniflox", "Combinil-Duo", "Normax") - elpusztítják a kórokozó mikrobák falát, ami a gyulladás megszüntetéséhez vezet;
  • immunstimulánsok ("Imunofan", "Ribomunil", "Revit") - növelik a specifikus és nemspecifikus immunitást, amely segít a kórokozók elnyomásában;
  • fájdalomcsillapítók ("Ibuprofen", "Paracetamol", "Nurofen") - elnyomják a fájdalom receptorok aktivitását, ami a fájdalom szindrómájának megszüntetéséhez vezet.
A gyulladt szövetek jobb vérellátása érdekében a szakemberek javasolják a "Calendula Tincture" és a "Levomycetin Alcohol" felmelegedést. Lokálisan irritáló hatásuk van, ami hozzájárul az erek terjeszkedéséhez és következésképpen a szöveti trofizmus javulásához.
Fontos! Nem lehet felmelegíteni a füles fület olyan esetekben, amikor a kibocsátás zöldes színű, és rothadás szag.

Fizioterápiás kezelés

Ha a fülből áramlik, mit tegyek? A gyulladásos folyamatok megoldásának szakaszában a gyógyulás felgyorsítása érdekében a szakértők javasolják a fizioterápiás kezelés igénybevételét. A hardveres kezelés fő célja a szövetek regeneráló tulajdonságainak helyreállítása és a helyi immunitás növelése.
A gyógyszerterápiával kombinációban a fizioterápiás eljárások hozzájárulnak a helyi kórtani megnyilvánulások és a gyulladásos regresszió megszüntetéséhez. Ha a fülből áramlik, akkor mit kell kezelnie?
  • fototerápia - az érintett szövetek termális hatása a látható és láthatatlan spektrum sugarai által, ami infiltrálódás reszorpciójához és a fájdalomérzékelés megszüntetéséhez vezet;
  • mágneses terápia - a hallókészülékre gyakorolt ​​hatás váltakozó és állandó mágneses térrel, ami gyulladásos reakciók megszüntetéséhez, a véralvadás csökkentéséhez és a fájdalom szindrómájának visszaszorításához vezet;
  • diathermia - a magas frekvenciájú áramlású gyulladt szövetek hevítése, ami az érintett nyálkahártyák vérellátásának fokozásához vezet;
  • amplipulse terápia - a szinuszos elektromágneses sugárzás testére kifejtett hatása, amelynek impulzusa a fájdalomérzékenység visszaszorításához és az endorfin nagyobb termeléséhez vezet.
Fontos! Nem vehet igénybe fizioterápiás kezelést thrombophlebitis, onkológiai betegségek, magas vérnyomás és sclerosis multiplex kezelésére.
Otthon használhatja a Minin reflektor ("kék lámpa") használatával a fül felmelegedését, melyet fülfájdalmak kialakulásához ajánlott, amelyek nem járulnak hozzá a puruláns folyamatokhoz.

Az átlátszó és sárga folyadék fülének kibocsátása és kezelése

Hallószervekkel kapcsolatos problémák esetén gyakran felmerül a kérdés, hogy mit kell tenni, ha a fülből áramlik, és nem kezeli. A fülektől való lemerülést mindig orvoshoz kell fordulni. Legjobb esetben kapjon otolaryngológ tanácsát, de ha nincs ilyen lehetőség, ne izgulj. Mi a teendő, ha a fültől elválik, megmondja a terapeutának (gyermekorvos). Akkor látnia kell egy ENT orvost. A fülbe felmelegedni és felhordani a cseppeket, mielőtt a szakember vizsgálata lehetetlen.
A fülből való kiszállítás (otorrhoea) eltérő színt, szagot, konzisztenciát eredményezhet. De mindenesetre ez csak egy tünete a kóros folyamatnak, amely valahol a fülben jelentkezett. A szerv 3 osztályra oszlik: külső, átlag, belső. A középfül és az orrüreg között fontos üzenet játszik szerepet. Az orrüregben kialakuló gyulladás okozhatja az otitis megjelenését, amelynek egyik tünete a fülből eltávolítható. Ez különösen fontos azoknál a gyermekeknél, akiknek az eukciós tubus az orrüreghez és a középső fülhöz kapcsolódik. Az adenoidok, a sinusitisz, a garat betegségei (mandulagyulladás) tükröződnek a középfül állapotában. Ez utóbbit a timpan membrán külső részéből izolálják, amikor a sértetlenségük felszabadul, a folyadék felszabadul.

A betegség kialakulásának etiológiája

Sok ok vezethet az otitis kialakulásához egy felnőttnél:
  1. Légzőszervi megbetegedések, sinusitis, amely a hallócső duzzanatát és a középfül fertőzését okozza.
  2. Mechanikus károsodás a gyűrűs membránhoz.
  3. Hypothermia.
  4. A szennyezett víz szennyezettsége (úszófül). A hallócsatorna nyálkahártyáján keresztül, amely a fülben megtisztul, a mikrobák behatolnak és hozzájárulnak a külső otitis megjelenéséhez.
  5. A külső fül sérülése nem megfelelő tisztítással.
  6. A hallókészülékek viselése.
A statisztikák szerint az esetek 80% -ában az otitis media egy korai gyermekkorban szerepel. Leggyakrabban orrdugulás, képtelen orrdugulás. Amikor egy gyermek kiált, szippantja, segít a baktériumoknak a hallócsőbe való bejutásában is. A gyermekeknél szűkebb, mint a felnőtteknél. Ennek a területnek az ödémája növeli a középfülben lévő nyomást, fájdalmat okozva. A különbségek nemcsak a betegség kialakulásának okai, hanem a természetben is előfordulnak, amelyek a fültől lemaradnak:
  1. Véres kibocsátás - a külső fül, a timpan membrán, a részek daganata okozta trauma jele.
  2. Az allergiás megbetegedések, az otitis media, a TBI (a koponya cerebrospinális folyadékának kiürítése) szérum, átlátszó folyadék jelenik meg.
  3. A purulenta kisülést (sárga, zöld) akkor fordul elő, ha a középfülben bakteriális fertőzés következik be, és a tampon a membrán felszakadásának következtében kifelé marad. Ez akut megbetegedéssel vagy krónikus folyamat súlyosbodásával történik. Szintén göbös kisülés történik, amikor a külső fül furuncleja kinyílik.
  4. Elszegényedés - seborrheás dermatitis.
  5. A kén lehet teljesen folyékony. Ezt a vizsgálat határozza meg és a norma. A fülzsír a faggyúmirigy és a mirigyek titka, melynek antibakteriális és gombaellenes hatása van, megnöveli a fülcsatorna és a timpan membrán gyengéd bőrét. Az ideiglenes hallókészülék mozgását önállóan távolítják el. Nem szükséges tisztítani, a külső hallójárat előcsarnokát hetente egyszer tisztítani.
A sárga folyadék szürke vagy göbös lehet. Ha kén, akkor nem lesz más tünet. Ha a fülben folyadék képződik gyulladás miatt, akkor lehetnek ilyen jelek: fájdalom, hőmérséklet, halláskárosodás. Jobb látni az orvost, és győződjünk meg róla, hogy nincs a halló szerv patológiája.

Lenyűgöző és puruláns forma

A tympanicus üreges ödéma következtében folyadék keletkezik (ex- vagy transzudatum). Az izzadás jó tápközeg, amelyen a patogén növényzet fejlődik. Ha a betegség a folyadék fertőzésének útját követi (a baktériumok a fülön keresztül jutnak el az Eustachian keresztül), akkor az otitis gesztusos lesz.
A nyál enzimes tulajdonságai és nyomása áthatol a timpan membránon. Megjelenik a tüdő. A leválasztható elején egy kicsit neogén, vérkeverék van. A következő napokban a folyadék nyálkahártya alakul ki, a váladék mennyisége nő. A fülcsatorna beléptetését a fül hirtelen javulása és elfojtása kísérte. A párnán göbös folt jelenik meg. Az áttörő tartalom a timpan membránon keresztül nem az otitis media legjobb eredménye. Ez a perforáció gyengén elszaporodott és állandóvá válhat.

Allergiás és gombás otitis media

Az allergiás ízületi gyulladást nyálkahártya-vizes, nyálkahártya-váladék jellemzi. Egyéb tünetek: puffadás, cyanosis tympanum (timpan membrán). Az utóbbi allergiás otitis perforációja nagy. A betegség e formájának áramát az exacerbációra, a polipok képződésére utalják. A kezelést anti-allergiás szerekkel végzik: Zirtek, Loratadin, Suprastin.
A szókimondó patológia akkor fordul elő, ha csökkent az immunitás. Különböző okok miatt (gyakran nem megfelelő tisztítással) a hallójárat nyálkahártyája nem gátolja meg a gombák reprodukcióját. Az utóbbiak fejlődése hozzájárul a hormonok és antibiotikumok beteg szervezetéhez való hosszú távú hatáshoz. Viszketés, amely elősegíti a fertőzés terjedését fésülés. A fehér színek jellegzetes megkülönböztetései, de sárga vagy zöld árnyalatot vehetnek fel. A szilárd kéntartalmú dugók kialakulása súlyosbítja az állapotot, csak orvos tudja eltávolítani őket. A dugók hozzájárulnak a külső hallójárat gyulladásának kialakulásához. Az ilyen típusú otitis kezelésére speciális gombaellenes cseppeket alkalmaznak, amelyeket a hallókészülék fertőző tömegének eltávolítása után írnak fel. A kezelés hosszadalmas lehet. Ezenkívül általános helyreállító terápiát hajtanak végre.
Mi van, ha a baba a fülfájásért kiált? Ellenőrizheti, hogy a hallásszerv szenved-e. A füleket csak csecsemőkön lehet megnyomni, mert nem hozták létre a fülcsatorna csontját. A tragus nyomása átteszi a gyulladást a gyulladásos membránra, és ha gyulladt, fájdalmas érzések merülnek fel. Ez a módszer nem teljesen megbízható, különösen az idősebb gyermekeknél.
A fürdőzés után mind a csecsemők, mind a felnőttek fülledtnek tűnhetnek a fülben, halláskárosodásban. A vízzel való érintkezés a kéndugasz duzzadását okozza, és az otitis tünetei jelennek meg. Megpróbálhatja megvédeni a füled egy pamut törlővel, eltávolítva a ként és a fennmaradó vizet a fülcsatornában. De nem mindig lehetséges függetlenül, akkor az orvos megszünteti a problémát. A duzzadt kéndugasz nagyfokú nyugtalanságot ad, az éles fájdalom nem enged elaludni, nem engedi meg a munkát.

Gyógyító intézkedések

Amikor a fül fáj, mit tegyek?
Bármilyen fájdalomtól és a fültől elválasztó váladék megjelenésétől függetlenül szükség van szakemberre.
Ha a folyadék a fülből áramlik, akkor szükség lehet nem csak az alapbetegség kezelésére, hanem annak komplikációira is, amelyek közül a többség süketség. Az otitis terápiája a külső hallójárat tisztítását a váladéktól kezdődik. Ezután használja az orvos által ajánlott cseppeket. De nem használhat olyan gyógyszereket, amelyeket önök a gyógyszertárban választottak, és ezt addig nem szabad végezni, amíg nem látja az orvost.
A gyógyszereknek rendelkezniük kell a szükséges antibakteriális spektrummal vagy tulajdonságokkal (pontosan és hogyan kell kezelni, csak orvos meghatározhatja). Néhány csepp nem használható a tympanicum perforálásakor, a betegség jelenlétét csak orvos látja. És csak a szakember tudja, milyen csepp ebben az esetben fel kell használni, különben károsíthatja a hallási receptorok, csont, ami a romló hallás (visszafordíthatatlan változások). A kárt a integritását a dobhártya nem indikált otinum szalicilsav a kompozíció, amely súlyosan károsítja a nyálkahártya, majd a hallássérült. Polidex nem ajánlott az antibiotikumok toxikus hatása miatt a hallókészüléken.
A gyógyszertárakban nagy mennyiségű csepp van a fülekben. Korábban bórsav oldatával temették el, most már több modern gyógyszer van. Súlyos fájdalom esetén olyan szereket használnak, amelyek anesztetikumokat tartalmaznak, gömbölyű ödíz - cseppek antibiotikumokkal. Gyakran használják a Sofraks, Otypaks, Otinum, Otofa. A purulens otitis gyulladással az alkohol tartalmú készítmények nem fecskendezhetők a fájdalom intenzifikálása miatt. Minden fülcsepp csoportokra osztható:
  1. Glükokortikoidokat tartalmazó kombinált alapok (Sofrax, Polidex).
  2. A NSAID-ok (Otipax, Otinum) alapján történő cseppek hatékony és biztonságosak. Lefújhatják a terhes nőket, 1 évesnél fiatalabb gyermekeket.
  3. Antibiotikumokkal (Normax, Otofa) cseppeket alkalmaznak a sérült dobhártyák hátterében. A gombás izületi gyulladás kezelése kandibiotikus.
Minden csepp használata előtt meleg a kezében. Felnőttkorba történő beültetés esetén vissza kell húzni a karámot, és a gyermeket hátrafelé és lefelé. Jó megkönnyebbülés az instilláció állapotát néhány csepp meleg vodka füleiben.

Mikor szükséges az antibiotikum?

Az otitis media kezelésére széles spektrumú antibiotikumokkal (tabletták, injekciók) kerül sor. Fontos, hogy a gyógyszer ne csak a baktériumokat érinti, hanem a tympanumba is behatoljon. Az amoxicillin jól bizonyult. Az antibiotikumoktól való félelem nem feltétlenül szükséges, nem csak az otitis gyógyulását, hanem a halláskárosodás megelőzését is segítik vagy elősegítik, egy szörnyű szövődmény - egy meningitis kialakulását. Ha egy felnőtt emberben tiszta folyadék folyik a fülből, akkor az orvos az antibiotikumok kinevezésével várhat, de ne használjon gyermekeknél. Bármilyen otitis gyulladás esetén azonnali antibiotikumot kell alkalmazni.
Furuncle jelenlétében kinyitják, a fülcsatornát tisztítják, antibiotikumokat írnak fel. A terápiát turunda segítségével lehet végrehajtani, a fülbe beinjekciózva és antibiotikummal impregnálva. Ha az öditisz gyanúja merül fel, az orr el van temetve. Hideg jelenlétében a fül rhinitisszel egyidejűleg kell kezelni. Ebben az esetben, mielőtt ásná a fülét, meg kell gyógyítania az orrát. Vasodilatációs cseppek (Nazol, Nazivin) csökkentik az ödéma hatását nemcsak az orrban, hanem az Eustachianus tubusban is. A sérült dobhártya önállóan tenyészik, csak néha az ENT orvosának beavatkozása szükséges.
A vizsgálat után a szakember egy fizioterápiás kezelést jelöl. Ez UHF, Sollux, Minin lámpája. A súlyosbodás után kezdődik, de nem az akut fázisban. Végezzen 5-7 eljárást. UHF, a kagyló jó a gyerekeknek, ha fáj a fülük. Ezek az eljárások nem rémítik még a nagyon fiatal betegeket sem. A gyulladásos reakciók csökkentése érdekében alkalmazzák őket. A fülpárnák félig alkoholos fagyasztása az orvos utasításai szerint történik, különben fokozhatják a gyulladást, a gumi kialakulását. A mastoiditis, a cholesteatoma sebészi kezelésére utal. Az alternatív gyógyászok hívei nem lehetnek népi gyógymódok nélkül. Útmutatás: ne használjon irritáló citromlevet, hagymát. Le tudod csepegtetni az aloe, plantain gyümölcslevet.

A fülből áramlik -, mint kezelésre?

Te vagy a szeretteidnek van füled, és nem tudod, mit tegyek? Ne pánikoljon. Ez az otitis tünete. Önmagában ez a betegség nem fog működni, de számos módszer és gyógyszer van, amely segít megszabadulni ettől a kellemetlen jelenségtől.

Hogyan kezeljük a fület, ha "áramlik"?

Ha hirtelen a fülből szivárgás van, és nincs gőzsölés, a kezelés tüneti lehet. Félalkoholos sajtolást készíthet (nedvesítse meg a ruhát alkohol és víz oldatban 1 és 1 arányban, és alkalmazza a fülre). Javítja a középfül körüli vérellátást, és elősegíti a gyors gyógyulást. Van egy gyanú, hogy a folyadék bejutása megjelenik a folyadékban? Hagyja kezelni magát, mert a baktériumok többször gyorsabban fejlődnek.
Azok a felnőttek, akik "fújják" a füvet, kezelhetők egy alkoholos tinktúrával (20 g száraz fű 200 ml alkoholra vagy vodkára). Használat előtt a szerszámot kell mosni fül húsleves kamilla vagy tisztítsa meg egy vattacsomót megnedvesített hidrogén-peroxid.
Milyen cseppeket használ?
Ha a fülek "áramlik", és a lehető leghamarabb helyre kell állítani, ezt a problémát gyógyszerek segítségével kell kezelnie. A legjobb választani egy olyan cseppet, amely antibiotikumot és szteroid gyulladásgátlót tartalmaz. Olyan készítmények lehetnek, mint:
A Софрадекса használata előtt ellenőrizni kell a ЛОРа-ot. Ez annak köszönhető, hogy a Neomycin része ennek a gyógyszernek, és a cseppek mérgező hatást fejthetnek ki a csülök érzéki sejtjeire, és beleesnek a belső fülbe.
Van fájdalmad a fülből, és nem tudod, mit kell kezelned? Ebben az esetben válaszd a fájdalomcsillapítót lidokainnal - az Otypax-ot. A legtöbb esetben, azok alkalmazása a gyulladás külső hallójáratot, például egy antibiotikum, tartozik annak összetétele gátolja a mikrobiális aktivitást, és gyorsan csökkenti a gyulladást szteroid aktivitását. De a folyadéknak a fülből történő megjelenésével ezek a cseppek megszüntethetik a fájdalmat. Az Otipakkal együtt antibakteriális cseppeket kell használni:
A maximális terápiás hatás elérése érdekében érdemes kombinálni a cseppek használatát az antibiotikumok bevitelével. Például az amoxicillin kifejezett baktericid és antibakteriális hatást fejt ki. Amikor a fül folyik, ez a gyógyszer használható antibakteriális cseppekkel együtt.

A fülfolyadéktól folyik: mit kell tenni és mit kell otthon kezelni

A fülből vagy otorrhea-ból való kibocsátás az egyik olyan tünet, amelyet a beteg önmagában észlel. Általában a folyadék nem szabadul fel a fülből, mivel a fül titka egyenletesen oszlik el a bőr szőrszálakon, és meglehetősen viszkózus konzisztenciájú. Ha a fülből folyamatosan áramlik, akkor lehetséges, hogy ez bármilyen otolaryngológiai betegség kialakulását jelzi. Az egyidejű tünetek lehetnek raspiraniya érzés, fájdalom, zaj és szédülés.

Miért folyik a fül

Ha a folyadék folyamatosan folyik a fülből, akkor ezt az állapot okát az otolaryngológ szolgáltatásával kell megállapítani. De tudnia kell bármelyik okait, ha lehetséges, hogy elkerüljék megjelenésüket létfontosságú tevékenységük folyamatában, és ha ez lehetetlen, például a betegség eredendő természetéből adódóan, időben kezdje meg a kezelést.
A parotid fistula kialakulása a kopoltyúhúzás szakadásának következtében alakul ki. Gyakran sárgás viszkózus folyadék jön ki a fistulából, gyulladás esetén pedig purulent titok.
A nyálkahártya exudatív, és gyakrabban göndör, hajlamos a besugárzásra. Ezzel a betegséggel, vannak kitörések, amelyek visszaverődő szaggal rendelkeznek. Az exudatív formában a váladékok nem rendelkeznek gasztrális tartalmú anyagokkal.
Otomycosis vagy gombás betegségek, amelyekben mérsékelt kibocsátások vannak. A betegek panaszkodnak a viszketésről, a fülben fellépő zajtól és fulladozástól, teljességtől, fejfájástól.
A külső fül ekcémája akut gyulladásos jelenségekkel jár, göbölőmentesítés nélkül. Ha az exudatív vezikula megsérül, az áttetsző vagy enyhén sárgás folyadék szivárgását észleli. Vegye figyelembe az elviselhetetlen viszketést, öblítést, beszivárogást, repedéseket.

Típusú folyadékok

A fülről folyó folyadék színe, átlátszósága, konzisztenciája és szaga különbözik:
  • Sötét vagy világosbarna viszkózus folyadék jelenhet meg, ha a fül felmelegszik, vagy magas a helyiségben, mivel a fülszekréció sokkal folyékonyabb. A váladék különös szagú fülzsírral rendelkezik;
  • Gyenge, folyékony, viszkózus, átlátszatlan, fehér, zöldes vagy zöldes-sárgás színű, jellemző rothadó kellemetlen szag;
  • Az áttetsző, enyhén édes illatú vagy szagtalan folyadék-elváltozás allergiás reakciókkal és exudatív otitis-szel jelentkezik;
  • Vér és viszkózus, átlátszó, enyhén opálosodó sárgás nyirok a külső és a középfül sérüléseiben kiemelkedő;
  • Átlátszó, folyékony és színtelen szesz, szagtalan, kiválasztódik a koponya alapjainak töréséhez;
  • A gombás elváltozásokra jellemző a puha, fehér, megfojtott, szagtalan kibocsátás.
A purulent ürülést vagy a purulent otorréát olyan tünetnek tekintik, amely a fül legveszélyesebb körülményeit és betegségeit jellemzi. A streptococcus és a staphylococcus fertőzések purulens otitis gyulladást okoznak a timpan membrán perforálásával és a környező szövetek gyulladásával. A purulentis felszabadulás azt jelzi, hogy a gyulladásos betegség előrehaladott állapotban van, ahol nemcsak a fülszövet, hanem az egész szervezet is mámor. Ezért a fülből származó gén felszabadulása súlyos fájdalom, láz, láz, súlyos duzzanat és hiperémia jelenhet meg a gyulladás területén. Lehet, hogy gyengeség, fejfájás, émelygés. Ha nem figyelsz ezekre a tünetekre, akkor még komolyabb szövődmények alakulnak ki - mastoiditis, meningitis és mások.

Folyadék (sárga)

Átlátszó, világos vagy sárgás folyadék, szín és szag nélkül, a következő betegségekkel jár:
  • exudatív otitis media;
  • allergiás ekcéma és csalánkiütés;
  • a koponya alapjainak törései.
Az exudatív otitis gyulladással átlátszó savóváladékot gyűjtenek a középső fülben, és a rendelkezésre álló rupturált dobhártyán kívülről érkeznek. A nagy mennyiségű halmazállapotú folyadék mikroszünetet okozhat önmagában. Amikor a fertőzések hozzá vannak kötve, a váladék pszeudo-chyle effúzióvá válik.
Az allergiás ekcéma és a csalánkiütés a bőrön átlátható tartalmú buborékokat jeleznek, fésüléskor vagy spontán módon, az epidermisz elvékonyodásával, kinyílik és a folyadék kifolyik.
Ha a fülből sárgás vagy barnás vastag folyadék keletkezik, akkor kén, amely fűtött állapotban folyékonybb konzisztenciát kap.

vér

A fülből vérzik
A fülből történő vérzés a következő okokból következik be:
  • A koponya és a fül sérülése;
  • Sérülés a fülhöz a tisztítás során;
  • Akusztikus sérülések;
  • Daganatok a fülben;
  • Az érett furuncle áttörése;
A koponya traumái akkor fordulnak elő, amikor a fej esik vagy sztrájkol, vagy súlyos ütődést okoz a fejnek. Vér, miközben a fülből bőségesen és sokáig folyik, és más folyadékok áramlásával is járhat: agyvérzés folyadék, nyirok. Ebben a vérzést szédülés, szűkület vagy eszméletvesztés, émelygés kísér. A fül megütésekor a fül szövetei és edetei károsodhatnak, de a vérzés ebben az esetben kevésbé intenzív és súlyos fájdalommal jár.
A vér tisztításakor törlődik, ha éles tárgyakat, durva anyagokat használ. A vért kis mennyiség választja el, és mérsékelt érzést kelt az irritált és sérült bőr fájdalmairól. A traumás manipuláció veszélyes, ha bakteriális vagy gombafertőzést és otitis gyulladást okoz.
A fülből származó vért a nyálkahártya gyulladásos formájával általában a tüskés membrán integritásának elvesztésével fordulnak elő, mivel a középső fülben kialakult genny nyomás következik be. Ugyanakkor eltűnik a fájdalomérzet és a fülben lévő raspiranya érzése, és megkönnyebbül a beteg.
Nagyon ritkán, de a vérzés a vérnyomás gyors növekedésének tulajdonítható. Általában ezt az állapotot hipertóniás válság (magas vérnyomás, súlyos fejfájás) tünetei kísérik, és a véredények fokozott törékenységének hátterében felmerül.
A nyomásesésnél, ha a merülés túl gyors a mélységig vagy emelkedésig, robbanások, a dobhártya megsérülhet, és enyhe vérzés is jelentkezik, fájdalom és megrongálódás kíséretében.
Amikor a fül Wen, polipok, atheromák, és rosszindulatú daganatok, amelyek az átmenetet nem módosul a patológiás szövetben, lehet, hogy a sipoly, repedés, majd vérzés. Rendszerint az alacsony intenzitású, de gyakran felmerülő problémákhoz hasonlóan a fülben lévő kényelmetlenségek, a torlódás, a halláscsökkenés is társul.
FONTOS! Ha a vérzés elkezdődik, nem kapcsolódik a koponya traumájához, szükség van a beteg elhelyezésére, a fejét károsodás irányába billenteni, steril higroszkópos kötést kell alkalmazni a fülre és hidegre kell hűteni.

A diagnózis (betegség)

Az otorrhoea a fülbetegség kialakulásának egyik tünete, és nem feltétlenül a diagnózis szempontjából. Pontos diagnózis készítése és annak meghatározása, hogy miért áramlik a fülből, a beteg vizsgálatával, az anamnézis gyűjtésével, a klinikai és biokémiai elemzések adatainak értelmezésével kapcsolatban egy egész komplex intézkedésre van szükség. A hallószerv morfológiájának és funkcionális állapotának vizsgálatára szolgáló speciális módszerek a következők:
  • Otoszkópia, amely meghatározza a torzító membrán deformációjának és perforációinak jelenlétét, a folyadék felhalmozódásának mértékét.
  • Audiometria, amely lehetővé teszi, hogy meghatározza a hallás súlyosságát, a különböző frekvenciájú hangok érzékenységét;
  • Az Eustachian cső szellőzési funkcióinak vizsgálata;
  • Tölcsér Zigle, hogy megvizsgálja a timpan membrán mobilitási szintjét;
  • Endoszkópia, a középfül állapotának tanulmányozása;
  • Radiográfia a belső fülön belüli szerkezeti változások meghatározásához;
Anamnézis gyűjtésekor az otolaryngológusnak figyelembe kell vennie a körülményeket:
  1. Örökletes családi hypoakusis jelenléte;
  2. Fertőző betegségek jelenléte a beteg életében, például kanyaró, skarlát, diftéria, járványos meningitis, mumpsz, osteomyelitis, szifilisz;
  3. A beteg krónikus nem fertőző betegségei: cukorbetegség, köszvény, ateroszklerózis, nephritis;
  4. Korábban fülbetegségek vagy tüneteik voltak: a gége és fülfájás, a zaj, a halláskárosodás csökkenése, szédülés;
  5. A kurzus jellege: a betegség akut vagy fokozatos megjelenése, a krónikus folyamat súlyosbodása, az újonnan átvitt betegség utáni szövődmény;
  6. Panaszok a jelenlegi állapotról: fájdalom, elválasztás, halláskárosodás, zaj, szédülés, hányás, egyensúlyi rendellenesség, fejfájás, láz, hidegrázás.

kezelés

gyógyszer

Ha a fül folyik, felmerül a kérdés, hogy mit jelent az otthoni kezelés. Amikor az otitis beadta a belső antibiotikumokat. Helyben alkalmazzon antiszeptikus fülcseppeket, érzéstelenítővel vagy bórsav, kámfor-alkohol oldatával. A cseppeket gyapjú tömörítésként használják. Az orrban, az antihisztamin (antiallergiás szerek) vazokonstrikciós cseppeket használjon. Magas hőmérsékleten előkészítheti a lázcsillapító gyógyszereket, például a Paracetamolot. Az általános eljárás a fül számára ellátásra szoruló betegek tűnhet a következő: először öntözni antiszeptikus hallójárat (3% -os hidrogén-peroxidot, Miramistin), állni hagyjuk 10-15 percig, majd leszívatjuk kívül betét. Ezután cseppek cseppek antibiotikummal (Sofrax) 3-4 csepp. Belül az előírt antibiotikumok, fájdalomcsillapítók és antihisztaminok.
A fül további betegségeihez, a váladékhoz társulva olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek kiküszöbölik a betegség okait, és meggátolják a fejlődés kialakulásának mechanizmusát.

Népi jogorvoslat

Ha a gyulladásos folyamatok krónikus jellegűek, akkor a beteg állapotát enyhítheti népi gyógymódok felhasználásával, de mindig konzultáljon orvosával.
EMLÉKEZTETŐ! Folk jogorvoslatok segítik a betegség lefolyását, nem szünteti meg az okait, ezért csak a kezelés főbb módszereinek kiegészítőjeként használatosak!
Több receptet kínálunk a Népi Orvostudományból:

Mi a teendő, ha a folyadék a fülből áramlik, mint kezelésre

A fülből folyó folyadék nem specifikus betegség, hanem egy bizonyos eltérés mutatója. A tünet a különböző kórképek hatalmas területeire terjed ki, amelyeket egy közös klinikai kép kapcsol össze.

okai

  • Fertőző fertőzések - az influenza betegségek, hipotermia és egyéb légzőszervi megbetegedések hátterében állnak. Ilyen eltérések figyelhetők meg a dohánytermékek intenzív, káros hatásaival szemben. Az akut formában történő bejutáshoz a fertőzésekhez tartozik láz, fülfájás és élesedés. Az idő előtti időben történő orvosi ellátás nem okozhatja a hang észlelésének teljes elvesztését.
  • Az ödéma egy olyan betegség, amely többféle (külső, középső, gombaölő, bakteriális és mások). A külső otitis a hallójárat vízének stagnálása miatt következik be. Az a személy, aki a hallókészülék üregének mikrotraumaival rendelkezik, betegségbe kerülhet, mivel a baktériumok a bőre alatt baktériumokká válnak. Az ilyen károkat nem megfelelő higiéniai eljárásokkal (túlzott erővel vagy rögtönzött eszközökkel), súlyos stroke-okat és kozmetikai problémákat (psoriasis, dermatitis) lehet elérni. A fülgyulladás ezen formáját pirosság, viszketés, a hallásszervek fájdalma kísérte. Ezenkívül a hallás csökken, és a megfelelő kezelés nélkül komplikációkat okoz.
  • A középső típusú ödéma befolyásolja a membrán területét, miközben megfigyelheti, hogyan viselkedik a fül. A felosztások általában fertőző betegség etiológiája miatt purulensek. A középső fülcsatorna középfülének áramlása lehet akut (hirtelen hőmérsékletemelkedéssel) és lassú (a tünetek ideiglenes megszüntetésével). Az ilyen jellegű eltérés befolyásolhatja a vestibularis készüléket, így negatív hatással lehet az általános egyensúlyra. A kezelés hiánya károsítja a fület és az agyat.
  • A mastoiditis a középső típusú otitis elhanyagolt formája. A beteg egyidejűleg megfigyelheti, hogyan mozog a pus a fülből, a héj bőrének vörösödik, hámlik, viszket. Ezenkívül a hőmérséklet emelkedik, duzzanat keletkezik. Az 1 évnél fiatalabb gyermekek nagyobb eséllyel megbetegednek az Eustachianus cső vége felé kialakuló formázatlan cső miatt. Fennáll a komplikációk veszélye - a sepsis, a tályogok, a halál fejlődése.
  • Cisztás cholesteatoma - a sérült hámszövetek proliferációja. Amikor a fül folyik, éles, kellemetlen szag hallható. Az állandó fájdalmat zavarja, a hallás teljes elvesztése lehetséges, és szakképzett segítség nélkül halál.
  • A purulent furuncles - olyan betegség, amely a fülön lévő mikrobiális hatások hátterében fordul elő. Gyakran megfigyelhető az örökletes hajlamú embereknél. A furunculosis az összes betegség közül kevésbé veszélyes.
  • Az allergiás megnyilvánulások és mechanikai sérülések olyan hasonló tényezők, amelyek hasonló tünetek (beleértve a fejsérülést) manifesztálódásához vezetnek.
A felosztások átlátszó és sárga (fehér) színűek lehetnek. A színtelen felszívódás az allergia, vagy az otitis, a szín - a fertőzés vagy a bakteriális károsodás jele.

kezelés

A formációk eltávolítására, az extrudálásra vagy a váladékok átfedésére vonatkozó független eljárások szigorúan tilosak. A felmelegedés még nagyobb komplikációkhoz vezethet. A hatékony kezeléshez otolaryngológussal kell diagnosztizálni.
A fültől való szivárgást okozó betegségtől függően megfelelő kezelést kell előírni. Ide tartozhat:
  • részesülő antimikrobiális gyógyszerek csökkentik a gyulladást (Supraks, cefuroxim axetil levofloxacin) csepp - Otofa, Otipaks, Normaks;
  • A fülpárna tisztítása és fertőtlenítése speciális megoldások és permetezők segítségével;
  • Fizioterápiás eljárások - fényterápia (ultraibolya), UHF és egyéb felmelegedés;
  • sebészeti beavatkozások, az otitis vagy cholesteatoma fejlett szakaszaiban.

Hagyományos gyógyszer

Néhány népgyógyász ajánlja a hagyma, a retek, a fokhagyma és a citrusfélék használatát, ami szigorúan tilos. Ezenkívül, előzetes diagnózis nélkül, nem lehet meleg csomagolást előidézni.
Az orvos további konzultációját követően használhatja az aloe juice-t és a propolisz tinktúrát instillációra. Inni egy menta izzót, és temetni azt a fülnyitóban, gyümölcslé gyümölcslé, néhány esetben - édes.

következtetés

Az önkezelés, még kezdeti tünetekkel is, súlyos rendellenességeket okozhat. Ne bízz a szakképzetlen szakemberek nem bizonyított módszereivel és tanácsával. Hogy megakadályozzák a betegség kimutatására tünetek, forduljon a ENT-ben, nézd meg a füle tiszta, hogy az összes hozzárendelt gyógyszerek (ha nem ellenjavallt, vagy a klinikai állapot romlása).

A fültől folyó hatás: a váladékok okai, típusa és jellege, diagnózis, kezelés

A fülből történő áramlás a legtöbb hallássérült betegség tünete, amely sürgős kezelést igényel az ENT orvosnál. Azok, akiknek problémái vannak a fülekkel, gyakran csoda: mi a teendő, ha a fülből áramlik? Kúrálja meg a fülcseppeket, és szigorúan tilos a felmelegedés. Csak szakemberrel való konzultációt követően helyileg alkalmazható, és lenyelj néhány gyógyszert.
A hivatalos gyógyászatban a fülből származó áramot a "otorrhoea" kifejezés határozza meg. Ez nem önálló patológia, hanem a kóros folyamat tünete a fülekben. Az otorrhea okai nagyon változatosak és változatosak: fertőzés, trauma, daganat. A fül lehet savós, gőzsölő, véres, sukronikus, más színű, konzisztens, szagú. Leggyakrabban a helyi gyulladást okozó mikrobák felgyülemlése miatt keletkezik a váladék.
A fültől való áramlás megjelenése gyakran további klinikai tünetekkel jár - a bizsergés, a lövöldözés, az általános rossz közérzet, a gyengeség. Ha a nyakfutás okát időben nem határozzák meg, és a patológiát nem lehet kezelni, akkor a folyadék folyamatosan felhalmozódik. Ez a páciens egészségének és jólétének romlásához vezet.
A fülek gyulladásos betegségeinek kialakulását leginkább a kisgyermekek okozzák. Ez egy gyakori orrfolyásnak és egy képtelen orrfúvásnak tudható be. Sírás közben a gyermek szippantani kezd. A baktériumok behatolnak a keskeny hallócsőbe, felrobbannak és megduzzadnak, a fülüregben lévő nyomás megnövekszik, fájdalom jelentkezik.
Gyakran az emberek több mint a fül nemcsak talált egy fül patológia, hanem zavar a légzőrendszer - az orr és a torok miatt anatómiai rokonság közöttük.

kórokozó kutatás

Olyan betegségek, amelyekben a folyadék a fülből áramlik:
  • Külső otitis mediaa baktériumok bejutása a fülcsatorna mikroterápiájával rendelkező személyek bőre következtében alakul ki. Az ilyen károsodás a fürdés, a gyakori úszás, a bőrbetegségek, a rögtönzött eszközök használatával és a fül tisztítására használt gyapotgyapot visszaéléséből származik. A fülzsír kimosódik a fülből, megvédi a védő funkcióját, csökkenti a test ellenállását. Van külső otitis hyperemia, viszketés, fülfájás, halláskárosodás.
  • Az egyik tünet otitis media szintén otorrhea. Ebben az esetben a göbös folyadék általában a fülből áramlik. Az ödéma akut, lázzal jár és lassú a tünetek ideiglenes megszüntetésével. Az akut alak fájdalom-szindróma, kellemetlen érzés a fülben, a hang észlelésének csökkenése. A lassú formát a klinikai tünetek eltűnése és megjelenése újra megkülönbözteti. Időszerű kezelés hiányában a tympanic üregből származó gyulladás megváltozik a belső fülben, kialakul egy labirintus.
  • A timpan membrán integritásának megsértése akut gyulladásos folyamatok, traumás károsodás, idegen testek okozzák, nagy nyomást jelentenek a mélységbe merülésekor. A törött membrán megszünteti a védő- és hangvezető funkciókat. A betegeknél az otitis, a hallás csökken, a sűrű folyadék a fülből áramlik.
  • masztoiditisz - A sejtszerkezet gyulladása és a fül mögött elhelyezkedő időleges csont mastoid folyamatának barlangja, amely légtömeges csont üregeket tartalmaz. A betegséget a fülgyulladás, a fül kipirosodása, viszketés és viszketés okozza. A helyi hipertermia és a szövetek duzzanata a gyulladás jele. A mastoiditis gyakori tünetei a fejfájás és a láz.
  • Fül akupunktúra a mikrobiális hatások hátterében fejlődik ki, és az örökletes hajlamú embereknél megfigyelhető. A fülcsatorna gyomorhurutja fájdalmat okoz, amit rágás súlyosbít. A furuncle szabad szemmel látható, sekélyek. Amikor elszakad, a gége a páciens füléből jön.
  • A fülből vizes kisülést figyeltek meg allergiás otitis. A betegség különböző irritáló szerekre - allergénekre reagál. Elkezdi aktívan szintetizálni a transzudatot, amely felhalmozódik a középfülbe és a membrán perforációját követően megszűnik. Az allergiás otitis egy általános allergiás szervezet közös megnyilvánulása. A színtelen folyadék áramlását a fülből a viszketés és a fülledék kísérik. Kerülje el, hogy ezek a tünetek segítenek az antihisztaminoknak.
  • koleszteatóma - a középfül hámsejtjeiből származó tumor. Ez veleszületett és másodlagos vagy szerzett. A cholesteatoma krónikus gyulladás vagy fülstruktúrák traumáiódása után alakul ki. A daganatos betegek szédülést, szokatlanságot, szokatlan érzést vagy a középfülbe jutást, fejfájást, émelygést, hatékonyságvesztést, súlyos kimerültséget panaszkodnak. A patológiát az éles, kellemetlen szagú, folyamatos fájdalom okozza. Súlyos esetekben a betegek elveszítik hallásukat, és teljesen elhalt.
  • Füldermatitis melyet a fülből kifáradó áramlás kísér. Az érintett fül nagyon fáj, a külső csatorna megduzzad. A betegek panaszkodnak az elviselhetetlen viszketésről, a bőr duzzadásáról és hámlásáról, nedves sebek kialakulásáról, a jelenlegi genny és a ragadós folyadékról.
  • otomycosis- a hallókészülék gombás gyulladása, amely hormonok vagy antibiotikumok hosszan tartó bevitelének eredményeként alakul ki. A betegség viszketés, sárgás vagy zöldes árnyalat esetén fehér. Antimikotikus cseppeket használnak gombás otitis kezelésére.
  • TBI gyakran a durva anyag felszakadásával, a folyadék orrától és füleitől való lemerüléshez, amely vizes textúrájú és átlátszó színű. Ez sürgős orvosi ellátást igénylő vészhelyzet.
  • kezeletlen SARS gyakran terjed a halló szervre. Az influenza és az akut légúti vírusfertőzés esetén a testhőmérséklet emelkedik, orrfolyás, torokgyulladás és fül, a mérgezés gyakori jelei. Ha a légúti fertőzésre nincs megfelelő kezelés, akkor a hallás intenzitása fokozatosan csökken, amíg a hang észlelési képességének teljes hiánya megszűnik.
  • orrpolip gyermekeknél, antritis, mandulagyulladás szintén befolyásolják a középfül állapotát.
A füle kitörése a fülektől a fül-patológia egyik fő tünete. Ő gyakran jár együtt a következő tünetek: láz, hidegrázás, halláskárosodás, szédülés, regionális nyirokcsomó forgatás fülfájás, vérbőséget a fül.
Egyéb okok között az otorrhea a következőket különbözteti meg:
  1. Hypothermia.
  2. A dohánytermékek intenzív és káros hatásai.
  3. Vegye érintkezésbe a szennyezett vizet a fürdő fülébe.
  4. Magas levegő hőmérséklet és magas páratartalom.
  5. Rossz fültisztítás, károsítva a külső fület.
  6. A hallókészülékek viselése.
  7. Genetikai hajlam.
  8. Immunhiányos állapotok.

Áramlási mintázat

Átlátszó kiválasztás - aszeptikus gyulladás és trauma jele. A szín és a szag nélküli áramlás az exudatív otitis tüneti megnyilvánulása, amelyben az üres folyadékgyülem felhalmozódik a tympanicus üregben. Bizonyos nyomást gyakorol a timpan membránra, felrobban, és a folyadék kifelé kifelé. Ha a fülcsatorna allergiás irritációja olyan buborékokat jelez, amelyek spontán megnyílnak, és tiszta folyadék folyik a fülből. A koponya alapjainak törését a cerebrospinális folyadék lejárta, amely szintén átlátszó. Ha a betegséget nem kezelik, akkor lesz egy másodlagos fertőzés. A felosztások göndörödnek, rosszul érzik magukat, és a beteg állapota rosszabbodik.
Barnás kiömlés a fülből - a hajszálerek integritásának megsértésének jele. Vérzés és a szövetek elpusztításában okozta fül akut gyulladás, tumor kialakulását, törés a fül membrán, bullózus otitis miringitom. A vért tartalmazó vér a polipokat vagy elhanyagolt fertőzést jelzi. A fülszekréció ilyen változásai akkor jelentkeznek, amikor belélegzik egy rovaron belül, vagy fülzúzás eredménye. Vér válik ki és sötétedik, amikor vérzik. Ezután kénnel keveredik, ami egy ilyen szokatlan árnyalatot ad.
Fekete kiválasztás a fülektől a penész és az élesztőgomba által okozott otomycosisos beteg jelenlétében jelentkeznek. A betegség ezen tünete súlyos viszketés társul a fülben és a fájdalomban.
Ha a fülből érkező áramot figyelmen kívül hagyják, és nem kezelik, súlyos komplikációk jelentkezhetnek:
  • hallásvesztés,
  • A timpan membrán perforálása,
  • Az agy tünete,
  • szepszis,
  • fogyatékosság
  • Halál.

diagnosztika

A füldugó által manifesztált betegségek diagnosztizálását és kezelését egy ENT orvos kezeli. A diagnózis megkezdése előtt vérvizsgálatot gyűjt, panaszokat hallgat, megvizsgálja a beteget és előírja a szükséges vizsgálatokat.
Annak megállapításához, hogy a fül fáj, szükség van a tragus elhúzására. Ez a beavatkozás átadja a nyomást a gyulladásos membránra, és ha gyulladt, fájdalom merül fel. A gyerek folyamatosan sír, nem vesz mellét, nem alszik. Ez a diagnosztikai módszer csak a csecsemőkre alkalmazható, mivel még nem alakították ki a hallásmérő csont részét.
Laboratóriumi és instrumentális diagnosztika a következők:
  1. Általános klinikai vérvizsgálat gyulladás jeleit mutatja - a leukocitózis a bal oldali képlet eltolódásával, az ESR növekedésével.
  2. Bakteriológiai vizsgálat A fülből kiszivárgott anyag lehetővé teszi a patológiás kórokozók és az antibakteriális szerekkel szembeni érzékenységének azonosítását.
  3. otoszkópiás - műszeres technika, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizze a külső hallójárat és a dobhártya, hogy meghatározza a integritását a struktúrák és a gyulladásos folyamatok révén a otoscope, és Specula refraktométer.
  4. audiometria - A hallásélesség vizsgálata speciális felszereléssel.
  5. timpanometriával - a nyomás mérése a fülben.
  6. CT és röntgen - a csontszerkezet-rendellenességeket, a daganatok és más változások jelenlétét kimutató segédmódszerek.

kezelés

Annak érdekében, hogy a betegek ne fújjanak a fülből, meg kell gyógyítani az alapbetegséget. A kórtörténet kezelése a külső hallócsatornában levő váladék eltávolításával kezdődik.

Hagyományos gyógyszer

A konzervatív kezelés antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és helyreállító szerek használatából áll.
  • Helyi kezelés középfülgyulladás használatában rejlik a fülcsepp glükokortikoid - "Garazon", "kombinatorikus-Duo" NSAID-ok - "Otipaks", "otinum" antibiotikum - "Anauran", "Otofa", "Fugentin", "Tsipromed", gombaellenes komponenssel - "Kandibiotic", antiszeptikus - "Miramisztin". Használat előtt a cseppeket fel kell melegíteni a kézben. Az auricle visszahúzódik a felnőttek felnőttéig, oda-vissza gyermekeknél.
  • A purulens otitis általános kezelése az antibiotikum kezelés. Ehhez használjon széles körű készítményeket tabletták vagy injekciók formájában, amelyek jól behatolnak a tympanumba. A betegeket az Amoxicillin, Levofloxacin, Supraks, Augmentin, Flemoklav előírják. Megnyitása után furunkulus antibiotikum alkalmazásával végezzük turundy impregnált gyógyszert, és adjuk a fülbe.
  • A fájdalom csökkentése érdekében az orvosok javasolják a Fastum Gel vagy a Diclofenac alkalmazását.
  • A dysbacteriosis megelőzésére vegyen "Lactobacterin", "Linex", "Bifiform".
  • Deszenzibilizáló készítmények az ödéma eltávolítására - Suprastin, Tavegil, Claritin.
  • Antimikotikus szerek otomycózishoz orális adagolás esetén - "flukonazol", "ketokonazol", "nystatin".
A fizioterápiát az akut gyulladás tüneteinek csökkentése után végezzük. UHF terápia, UFO, Solux, Minin lámpa kivitelezéséből és használatából áll.
A sebészeti kezelést olyan esetekben végezzük, amikor a konzervatív terápia nem adja meg a várt eredményt. A művelet során helyreállítják a gyulladásos membrán integritását és eltávolítják a fertőzött szöveteket.

Hagyományos gyógyszer

A fülből szivárgó betegek kezelésére számos hatékony népi recept van.
  1. A fül instilled lé útifű, menta húslevest mézzel, friss aloe juice kevert vízzel, alkohollal vagy propolisz tinktúra körömvirág.
  2. Félig alkoholos tömörítéseket helyeznek a fülhöz. Javítják a középfül vérellátását, ami hozzájárul a gyors helyreállításhoz.
  3. A fül mossa meg a kamilla füstölését és a tisztítást - hidrogén-peroxiddal nedvesített pamut törlőruhát.
  4. A megolvadt viasz lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a gőzölő folyadéktól. A megolvasztott viaszt vászonruhára helyezzük, csővel hajtjuk, amelynek egyik végét a beteg fülébe injektáljuk, a másik pedig meggyullad. Amikor a szövet a fülhöz ég, az eljárás leáll. A szokatlan kezelés hatása nagyon gyorsan megy végbe.
  5. Az aromaterápiát kamilla olajjal, forró vízzel hígítjuk. Ilyen eszközzel a füleket megmossák. Nem kevésbé hatékony levendula és olívaolaj. Ezt a keveréket beteg fülbe temették, és behelyezte őket pamut törlőkbe.
Ahhoz, hogy ne alakulhasson ki fül betegség, amely megnyilvánul felett, és a fájdalom, ne tervezetek, bekerülni a fülébe káros anyagok és idegen testek, fejsérülés. Amikor belép a víz fülébe, azonnal le kell venni. A higiéniai eljárásokat nem szabad pamut rügyekkel végezni. A fül legjobb szappannal és tiszta vízzel mosható.
Ha szivárogtál a füledről, forduljon orvosához. Ez az egyik fertőző betegség tünete, amely orvosi segítség nélkül súlyos komplikációkat és halált okozhat. Az öngyógyítás még a patológia kezdeti szakaszaiban is rosszul zárulhat le. Ezért ha a fülpátlás jelei vannak, forduljon az ENT orvoshoz. Vegyünk előírt gyógyszereket és tartsuk tisztán a füleket.

Mi a teendő, ha a fülből áramlik: a folyadék típusai és a terápiák

A fülből történő folyadék elkülönítése szinte mindig a hallócsatorna egészségének eltérését jelzi. Megjelenését további tünetek kísérhetik, bizsergés, fájdalom és lövés formájában, rossz közérzet, gyengeség a gyermekben vagy felnőttkorban.
Amint a megnyilvánulások nyomon követhetők, megállapítható, hogy nemcsak a fülrendszer normál működését zavarják, hanem a légutak diszfunkciója, nazofarynx és még sok más is.

Miért folyik a fül

Az otorrhoea a fülkivonatok tudományos megnevezése, amelyek valamilyen okból jelentek meg, és amelyek súlyosabb betegséget vagy rendellenességet jeleznek a szervezetben.
A folyadék sok okból kifolyhat. A legtöbb esetben ez a gyulladásos folyamatot kiváltó baktériumok felhalmozódása, valamint a genny vagy a nedvszívó ürülése.
A folyadék folyamatosan felhalmozódik, ha semmi sem történik. Ez egy személy egészségének és jólétének romlását vonja maga után. Ritkábban a sárga, sűrű folyadék felszabadulása olvadt kéntartalmú dugót jelölhet, amely fűtéssel vagy emelkedő hőmérsékletekkel elkerülhető.
Leggyakrabban a folyadék felhalmozódik a középfülbe vagy a gyulladásos membrán területére. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fájdalom jellege, a folyadék színe és a váladék nagy mennyisége közvetlenül függ a kezdet okaitól.

Típusú folyadékok

A fülcsatornából felszabaduló folyadék természete közvetlenül jelzi a betegség típusát és a progresszió mértékét. A konzisztencia, a szín, a bőség, a szag és az előfordulás gyakorisága - mindez lehetővé teszi a probléma epicentrumának azonosítását, amely az emberi állapot romlásához vezetett.
Folyadékok a fülből
A fehér, a sárga, a barna és a zöld színek csillapítása - nem ígér semmit. Teljes bizonyossággal elmondhatjuk egy komplex gyulladásos folyamat jelenlétét a középfülben, amely a haladás aktív szakaszában van.
Ezen kívül lehetnek hőmérséklet, gyengeség, fejfájás, hányinger. A folyadék fehér színe jelezheti a gomba jelenlétét, de a fájdalom közelebb kerül a mosogatóhoz.
Még ritkábban előfordulhat, hogy a középső vagy a belső fül súlyos sérülése miatt a gubó megjelenhet. Azonban annak érdekében, hogy a gumi megjelenjen, a problémát kellően elhanyagolhatónak kell lenni ahhoz, hogy a káros mikroorganizmusoknak legyen ideje elterjedni. Továbbá, a gén jelenléte szinte mindig az otitis akut és csípős formáját jelzi.
Hogyan távolítsuk el a faggyulatot a fülünkről, lásd a videónkat:

folyadék

A kiemelkedő szifilisz csak akkor jelenik meg, ha kisebb mértékű sérülést érnek el a gyűrűs membránhoz, vagy a szövetek kisméretű szakadása megtörtént. Az ilyen állapot nem veszélyes, de időben fel kell fedezni és fel kell számolni. Az áttetsző folyadék, amely az orrvérzéssel együtt jelentkezett, allergiás reakciót jelez.

vér

A fülről érkező vér kimutatja a mechanikai sérüléseket, repedéseket és könnyeket. Ha a vér felszabadul a gomba mellett, akkor valószínűleg már benn van a becsapódás kérdése. Az ilyen tünetegyüttes utalhat polipokra, elhanyagolt fertőzésre, tumorra. Mindenesetre a véres kimerültség jelenléte egy személy kritikus állapotát jelzi. Ezért az orvos segítségének gyorsnak és átfogónak kell lennie.

A diagnózis megállapítása

Lehetetlen megállapítani a diagnózist és objektív kezelést előírni magadnak. Így csak a meglévő helyzetet ronthatja, mint a legtöbbet megduplázni a rossz kezelés kimenetelének veszélyével. A diagnózis csak otolaryngológus létrehozására alkalmas. Ezt az anamnézis, az előzetes vizsgálat, a szükséges vizsgálatok alapján kell elvégezni, ha szükséges és néhány tanulmány.

Anamnézis, elemzés, kutatás

Az Anamnesis gyűjtemény átlagos közvélemény-kutatást feltételez. Tehát a páciensnek kapott információknak köszönhetően az orvos megismerheti a fájdalom, a megnyilvánulás gyakoriságát, a természet receptjét.
Bőséges és gőzsölődés esetén az orvos elküldi a betegnek a vizsgálatot. Tehát ez lehet:
  • vérvizsgálat - lehetővé teszi, hogy megtalálja a fertőzés eredőjét. Ezenkívül egy ilyen intézkedés szükséges az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek pontos kiválasztásához;
  • otoszkópia - részletes vizsgálat speciális fémtölcsérrel;
  • audiometria - lehetővé teszi a halláskárosodás mértékének meghatározását.
A teljes eredménylistát kézhez kapva az orvos meghatározhatja a meglévő probléma elhanyagolásának mértékét, és előírhatja a szükséges terápiát. Amint a kezelés folytatódik, a beteget folyamatosan figyelni kell.

kezelés

Ha a páciens nemcsak a tiszta folyadék fülétől gyenge áramlást tapasztal, hanem lázas, fülfájdalmak és gőzsölődés miatt szenved, az önkezelés súlyosbíthatja a betegséget. Ebben az esetben mindig fel kell venni a kapcsolatot egy szakemberrel egy felmérés céljából.
A független kezelésre tett kísérleteket nem érdemes megtenni. Fontos tudni az ok odaítélésének okát. A diagnózis szerint történik és további terápiát végeznek, mivel a különböző fülbetegségek eltérő megközelítést igényelnek a kezelésben.
Tehát, ha egy személynél furunculosis diagnosztizálódik, a páciens fülének felmelegedése és az antibiotikumok alkalmazása segít a beteg gyorsabb helyreállításában. Nos, ha az oka súlyosabb betegség, akkor a fűtés fokozhatja a gén kialakulását és kiválasztását, valamint más kellemetlen és fájdalmas tüneteket.

gyógyszer

Abban az esetben, ha a páciens fertőző fülbetegségben szenved, az orvos egy sor gyógyszert ír elő. A fő hangsúly az antibiotikumokra. Közülük:
  • levofloxacin;
  • Supraks;
  • Cefuroxime acetil.
Az antibiotikumok általában 10 napig tartanak. Útközben, naponta többször is az orvos előírja, hogy a fület a Normax vagy az Otofa antibakteriális cseppjeivel csepegtetik.
Ha a kezelés alatt vagy után a páciens állapota gyorsan romlik, és nincs koordináció, súlyos fej- és fülfájdalmak és émelygés, a beteget azonnal el kell juttatni az orvos második vizsgálatához.

Az emberek azt jelenti

A fülből származó váladékok kezelése népi gyógymódokkal ritkán ad pozitív eredményt. Ezt azzal magyarázza, hogy a tünet elég komoly, és a terápiára vonatkozó megközelítésnek is megfelelőnek kell lennie. Számos módszer van arra, hogy segítsen leküzdeni az áramot a fülből. Ráadásul ezek a népi gyógymódok nem okozhatnak kárt a betegnek.
  1. Gyümölcsfűlé. Baktericid hatással rendelkezik. Húzza meg 2-3 cseppet naponta 3-4 alkalommal naponta.
  2. Drágám és a menta izzadása. A készítményt naponta háromszor kell beinni 3-4 cseppre a beteg fülben.
  3. Aloe juice. A gyógymódnak frissnek kell lennie. A gyümölcslé jobb használat előtt használjon egy kicsit. Elég, ha a gyümölcslevet vízzel 1: 1 arányban keverjük, és naponta egyszer be kell fecskendezni a fület.
Azonban ha az ok fertőzés, a népi gyógymódok nem segítenek a fülcsatornából való kisülés kezelésében. A kezelés megkezdése előtt orvoshoz kell fordulni, és felmérést kell végezni.
Mi a teendő, ha a fülből az otitis okozza, lásd a videóban:

fizikoterápia

Napjainkban az orvosok sokkal kevésbé élnek fizioterápiás eljárással, bár 20 évvel ezelőtt ilyen módszereket alkalmaztak mindenhol. A fizioterápia speciális módon járul hozzá a páciens fülének felmelegítéséhez. Közülük:
  • tömöríti;
  • Nagyfrekvenciás sugárzás;
  • Melegítés ultraibolya sugárzással;
  • Ezeket a módszereket különösen gyakran gyermekek és serdülők kezelésére alkalmazzák.

Operatív beavatkozás

Egyes, különösen elhanyagolt esetekben, a diagnózis elmulasztása után az orvos sebészeti beavatkozást ír elő. Gyakran előfordul, hogy a műtét akkor szükséges, ha a gyógyszeres kezelés nem adta meg a kívánt eredményt, és a betegség továbbra is előrehaladt.
A sebészeti beavatkozás általában a mellkasmembrán integritásának és a középfül sérült csontjának helyreállítására irányul. A műtétet a fertőzött szövetek eltávolítására is végrehajtják.

Lehetséges szövődmények

Ha figyelmen kívül hagyja a váladékot a fül szövődményei lehet több.
A leggyakoribb szövődmény a halláskárosodás vagy a halláskárosodás, valamint a mellkasi membrán traumatizálása. Ebben az esetben a gyógyszeres kezelés nem segít. Az egyetlen megoldás a műtét, amely részben visszahozza a meghallgatást.
A fertőzés és a gén eljut az agy területére, tovább fejleszti a tályogot és a szepszist. Az ilyen komplikációk halálhoz vagy fogyatékossághoz vezethetnek.

megelőzés

Minden betegség legjobb megelőzése az orr és a torok tüneteinek és betegségeinek felnőttek és gyermekek kezelésében való alkalmazása. Nagyon fontos és időszerű kezelés az otolaryngológus számára.
Fontos megvédeni a füleket a piszkozatoktól és a káros és mérgező anyagoktól, legyen szó festékről, hajlakkról stb. Szükséges a fül és a fej elkerülése és sérülése.
És persze nagyon fontos, hogy a füleket tisztán tartsuk. De ne használjon pamutrügyeket, ha a füled viszket, jobb, ha mossa a füled szappannal és tiszta, meleg vízzel. Ha a víz belép a fülüregbe, azt azonnal el kell távolítani.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése