Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 5., szombat

Terhesség alatti vérzés – mi okozhatja, és mit lehet tenni?

Amikor egy nő teherbe esik, a menstruáció a baba kihordásának és megszülésének idején szünetel – mi történik viszont, ha mégis vérzés jelentkezik?
Biológiai szóhasználattal élve a szervezetben ún. human chorio- gonadotropin hormon termelődik a terhesség idején, mely a menstruáció szünetelésének az eredménye. Ugyanakkor annak a valószínűségét, hogy egy kismama is menstruáljon, nem lehet teljességgel kizárni. Talán meglepően hangzik, de vannak nők, akik a terhesség alatt is menstruálnak.
A szervezetben a menstruációs ciklust néhány hormon szabályozza. Olykor áttörnek a terhességgel összefüggő hormonokon és vérzést okoznak. A terhes nők általában az első trimeszterben tapasztalnak vérzést, de olyan is akad, aki a második vagy a harmadik trimeszter során szembesül vele. A vérzés terhesség alatt ugyanakkor annak a jele, hogy komplikációkra lehet számítani a várandósság során.
Mi okozza a menstruációt terhesség alatt?
Előfordulhat ún. implantációs vérzés, amikor a megtermékenyített petesejt a méh belsejébe jut. Ez a vérzés enyhén rózsaszín, sárgás rózsaszín, erős rózsaszín, barna vagy piros is lehet. Ugyanakkor a vetélés is okozhat vérzést terhesség alatt. Ezt viszont heves vérzés és erős görcsök kísérik.
A méhen kívüli terhességjele, ha vizes vérzést tapasztalunk, valamint komoly fájdalmat a has egyik felének alsó részén. A méhen kívül terhességet jelezheti még gyakran a szédülés, a hányinger, váll fájdalmak és rektális nyomás. Hüvelyi vérzés léphet fel PAP-kenet után, szex vagy hüvelyi vizsgálat után. A hüvelyi vérzés oka pedig annak tudható be, hogy több vér jut a méhnyak irányába a terhesség idején.

Vérzés a terhesség alatt jelentkezhet akkor is, ha a teherbe esés előtt valamilyen fogamzásgátlási módszerrel éltünk. Köszönhető a hormonális változásoknak, melyek ilyenkor a szervezetben történnek. Mindenesetre ha terhesség alatt vérzést tapasztalunk, késedelem nélkül forduljunk orvoshoz!
Van különbség a hüvelyi vérzés és a menstruáció között. Sok nő tapasztal hüvelyi vérzést terhesség idején, de meg kell különböztetni azt a menstruációtól: utóbbi akkor jelentkezik, amikor egy nő nem terhes. A menstruációs ciklus szünetel várandósság alatt. Ellenőrzés alatt tartják a szervezet számos pontján termelődő hormonok. Menstruációs ciklus idején a hormonok segítik a petefészkekből kiszabaduló petéket a petevezetőkbe jutni.
Egy érett petesejt képes élni a petevezető külső szélén is 12-24 órán át. Ha 24 órán belül nem termékenyítik meg, megromlik, a szervezetben a hormonszint pedig fokozatosan csökken, ez pedig a méhnyálkahártya vedléséhez vezet, azaz a menstruációhoz.
A hüvelyi vérzés viszont az, aminek hangzik: vér folyik a hüvelyből, rossz időben és nem megfelelő mennyiségben. A heves hüvelyi vérzés a menorrhagia – a kis mennyiségű pedig a hypomenorrhea.
Hogyan kezelhető a vérzés terhesség alatt? Orvosunk valószínűleg vértesztet javasol majd, hogy a hormonszintet ellenőrizzék. Korábbi vizsgálatot is kérhet. Számítási problémáról is szó lehet, mely összefügghet a vérzéssel – rosszul kalkulálták ki az utolsó menstruációs ciklus első napját. Ez a probléma is megérdemel egy ellenőrzést!
Forrás:

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése