Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 13., vasárnap

A kötőhártya-gyulladás tünetei és kezelése gyermekkorban

A kötőhártya-gyulladás tünetei és kezelése gyermekkorban


Összeragadt reggelre, piros és váladékozik a szeme - ez bizony kötőhártya-gyulladásnak tűnik. Mi a teendő?
A kötőhártya-gyulladás tünetei és kezelése gyermekkorban
Ha gyermekeddel olykor-olykor megfordulsz közösségben (játszóház, baba-mama szoba, játszótér), netán bölcsibe vagy oviba jár, érdemes közelebbről is megismerkedned a kötőhártya-gyulladás tüneteivel, kezelési lehetőségeivel, ugyanis a kicsi innentől bármikor hazahozhatja a bajt. Hogyan? Egymásnak könnyen átadják a tünetekért felelős vírusokat, baktériumokat, mivel a kezükkel mindent megfogdosnak, aztán az arcukhoz, szemükhöz nyúlnak, megdörzsölik azt, és már helyben is vagyunk.
A kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) az egyik leggyakoribb szembetegség minden életkorban, amely a laza, áttetsző, erekkel átszőtt kötőhártya gyulladásos elváltozása. A kiváltó okok között leggyakrabban bakteriális vagy vírusos fertőzés, valamint allergiás reakció áll, újszülöttek esetében pedig a még nem teljesen átjárható könnycsatorna is kiválthatja, de idegentest és kémiai anyagok szembe való kerülése is ilyen tünetekkel járhat.
A betegség lényege, hogy a gyulladás során a kötőhártya erei kitágulnak, a szemfehérje pirossá válik. Jelentkezhet önállóan, de gyakran felső légúti hurutos betegségek kísérője. Érintheti csak az egyik, vagy mindkét szemet is.
Gyermekeknél az alábbi tünetek utalhatnak rá: sírás, nyűgösség, szemdörzsölés, fénykerülés, hunyorgás, míg bakteriális eredetű gyulladásnál (pl. Staphylococccus aureus, Streptococcus pneumoniae vagy Haemophilus influenzae) kifejezett szemvörösség, sárgás-zöldes váladékozás, csipa, a szemhéjszélek összeragadása, szemhéjduzzanat hívja fel a bajra a figyelmet. Vírusfertőzés esetén (pl. adenovírusok) a könnyezés, a viszketés, az erős szemhéjduzzanat jelzi, a szemből ürülő váladék pedig inkább vizes, áttetsző. Ha nagyobb a gyerkőc, azt is meg tudja ilyenkor fogalmazni, hogy szúr a szeme, mintha lenne benne valami.
Allergiás reakciónál áttetsző, nyákos a váladék, és apró, fonaldarabra emlékeztető hámsodralékok is megfigyelhetőek a kötőhártyán. A tünetekért ilyenkor valamilyen allergén (pl. pollen, állati szőr, parfüm, kozmetikum, füst) felelős, és a szempanaszok mellett orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás is felléphet.

Irány a gyermekorvos!

A diagnózis egy rutinos gyermekorvos számára könnyen felállítható. Fontos tudnod, hogy a conjunctivitis egyébként gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyuló betegség (lehet, hogy úgy vészeltek át párat, hogy nem is veszed észre egy nátha mellett, hogy a szeme is beteg), de a megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, csökkenti a szövődmények kialakulásának esélyét.
Bakteriális fertőzés esetén antibiotikus szemcseppet vagy kenőcsöt rendel az orvos, de a vírusos eredetű gyulladást is hasonlóan kezeli, hiszen ilyen esetben is a bakteriális felülfertőződés megakadályozása a cél.

Kezelés

A cseppek alkalmazása mellett a váladékot steril, míg a leragadt szemhéjakat felforralt és lehűtött vízbe mártott gézlappal kell letörölgetni, három-négy napon át, a szemsarokból kiindulva, kifelé. A szemkörnyék kamillázása nem ajánlott, mivel arra érzékenyeknél a szemvörösséget fokozhatja, duzzadást, viszketést okozhat!
Tipp
A szemcseppet és krémet kizárólag orvosi rendelvényre, előírt ideig és adagban használd, felbontás után hűtőben tárold. A szemcsepp alkalmazása talán egyszerűbb a kisebb gyermekeknél: fekvő helyzetben a szemhéjak szétnyitása mellett az alsó áthajlásba tudod cseppenteni. Ha küzdelmes a gyerkőccel a folyamat, csukott szembe is cseppentheted, a belső szemzugba, így ha kinyitja, a helyére kerül a gyógyszer.
Allergiás kötőhártya-gyulladás esetén elsődleges szülői feladat az allergén eltávolítása a környezetből, komolyabb baj esetén pedig szájon keresztül adható allergiaellenes gyógyszereket, gyulladáscsökkentőket ír a szakember. Ha idegentest okozza a panaszokat, akkor azt segíthet eltávolítani a szakorvos.
Ha az újszülött visszatérő szemgyulladásáról van szó, ennek adekvát kezelése a kb. 2,5-3 hónapos korban a könnyút tágítása és antibiotikumos átmosása.

Megelőzés

A fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladások általában cseppfertőzéssel, személyes kontaktussal terjednek, ezért megelőzésükben segíthet a gyakori kézmosás. Mivel fertőző betegség, fontos tudatosítania minden szülőnek, hogy az ebben szenvedő gyermekek közösségbe nem mehetnek #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése