Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 5., szombat

Mi okozhat hüvelyi vérzést a terhesség alatt?

Mi okozhat hüvelyi vérzést a terhesség alatt?

Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sokszor nem könnyű eldönteni, mi okoz hüvelyi vérzést a terhesség során, de minden esetben a legjobb, amit a kismama tehet, hogy orvoshoz fordul - még akkor is, ha elállt a vérzés. Lehet, hogy csak valami apróságról van szó, de előfordulhat, hogy komoly probléma áll a háttérben.
A terhesség első harmadában viszonylag gyakori a hüvelyi vérzés, ami nem jelent feltétlenül problémát. A terhesség második és harmadik trimeszterében viszont nagy valószínűséggel valamilyen komplikációt jelez a vérzés. Amennyiben bármilyen vérzés jelentkezik a terhesség alatt, viseljen a kismama tisztasági betétet, így könnyebb megfigyelni, milyen jellegű a vérzés, és a mennyiségét is jobban meg lehet ítélni. Ilyenkor soha nem szabad tampont használni és bármit a hüvelybe helyezni, továbbá közösülni.
Ha folyamatos vérzést észlel a kismama vagy fájdalmai vannak, azonnal kérjen orvosi segítséget!Az orvos ilyen esetekben megvizsgálja a kismamát, ultrahanggal megvizsgálja az embriót vagy a magzatot, és ha szükséges, vérvizsgálatot is kér, hogy kizárjon minden olyan problémát, amely a mama vagy a baba egészségét veszélyezteti.
Vérzés a terhesség első felében
Sokkal ritkábban, minden hatvanadik terhességnél fordul elő, hogy a megtermékenyített petesejt nem jut el a méhbe, és valahol máshol tapad meg, leggyakrabban a petevezetőben. Ez egy igen veszélyes állapot, ezért ajánlják az orvosok, hogy amint felmerül a terhesség gyanúja, végeztessünk ultrahangvizsgálatot a méhen kívüli terhesség kizárása érdekében. A méhen kívüli terhesség tünetei az alhasi görcsök - melyek sokszor erősebbek a menstruációs fájdalomnál -, éles hasi fajdalom, alacsony hCG-hormonszint, illetve hüvelyi vérzés. Azok, akiknek petevezeték-gyulladásuk, korábbi méhen kívüli terhességük vagy bármilyen medencei műtétjük volt, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
Igen ritka esetben az úgynevezett moláris terhesség, más néven terhességi trofoblaszt betegség is okozhat vérzést. A moláris terhesség azt jelenti, hogy az embrió fejlődése helyett egy abnormális szövetburjánzás indul be. Ennek a jele - a hüvelyi vérzés mellett - a szokatlanul magas hCG-hormonszint, miközben nem figyelhető meg szívműködés, és a méhben szőlőfürt-szerű képződmények jelennek meg.
A fentieken kívül számos más oka is lehet a vérzésnek. A petesejt megtermékenyülését követő hatodik-tizenkettedik napban, tehát még az elmaradt menstruáció előtt, vagy annak idején előfordulhat implantációs vérzés, azaz a hólyagcsíra beágyazódását kísérő vérzés, ami néhány órán, de akár egy-két napon keresztül tartó, pecsételő vérzés formájában jelentkeziA nőgyógyászati vizsgálat, illetve a rákszűréshez szükséges kenet levétele is okozhat enyhe vérzést, különösen akkor, ha valamilyen fertőzés, gyulladás áll fenn. Egyes medencei vagy húgyúti fertőzések is okozhatnak vérzést. Ezeknek az állapotoknak nincsen közük a terhességhez, viszont mindenképpen kezelést igényelnek. A gombás vagy bakteriális hüvelyi fertőzések, a nemi betegségek (trichomoniázis, gonorrhea, klamídia vagy herpesz) szintén irritálják a méhszájat és gyulladást okoznak, ami miatt vérzés jelentkezhet. Ritka esetben akár a méhszájon található polip (jóindulatú sejtburjánzás) is okozhatja a vérzést.
Terhesség alatt fokozódik a méhszáj vérellátása, emiatt érzékenyebb és sérülékenyebb ez a terület, így a szexuális élet is okozhat vérzést. Ilyen esetben meg kell szakítani a tevékenységet, hogy elkerüljük a további irritációt, és orvoshoz kell fordulni. A nemi élet azonban legtöbbször nem okoz problémát.
Vérzés a terhesség második felében
A terhesség második és harmadik trimeszterében a vérzés komoly probléma jele lehet. Ilyen például a placenta previa vagy a méhlepényleválás, illetve a késői vetélés, ami a terhesség tizenharmadik hete és a terhesség középideje között következik be, továbbá a koraszülés, ami pedig a középidő és a 37. hét között fordulhat elő. Vérzést okozhat a gyulladt méhszáj vagy a szövetburjánzás a méhszájon. A terhesség második felében a vérzésre fokozottan oda kell figyelni, mert súlyos következményei lehetnek a kismama és a magzat egészségére nézve is. Az első trimeszterben tapasztalt vérzés, különösen, ha erős, előjele lehet annak, hogy valamilyen probléma van a méhlepénnyel, ami koraszüléshez vagy méhlepényleváláshoz is vezethet.
A méhlepény leválását a méh faláról vérzés és fájdalom kíséri. Száz terhes nőből egynél fordul elő ez a probléma, és többnyire a terhesség utolsó tizenkét hetében jelentkezik. Akik már szültek, 35 évesnél idősebbek, korábban már volt méhlepényleválásuk, sarlósejtes vérszegénységben szenvednek, magas a vérnyomásuk, hasi trauma vagy sérülés érte őket a terhesség alatt vagy kokaint használnak, fokozott kockázatnak vannak kitéve.
A placenta previa az az állapot, amikor a méhlepény részlegesen vagy teljesen fedi a méhszájat. Ez egy igen komoly és azonnali ellátást igénylő eset. Kétszázból egy terhességet érint, és a vérzés többnyire fájdalom nélkül jelentkezik. Akik már szültek, császármetszésük vagy más méhműtétjük volt, vagy ikreket hordoznak, fokozott kockázatnak vannak kitéve.
A hüvelyi vérzés a normális vajúdás jele is lehet. Már akár néhány héttel a szülés előtt távozhat a méhnyakat elzáró nyákdugó, ami egy zselészerű anyagból, azaz nyákból, illetve vérből áll. Ha a 37. hét előtt távozik a nyákdugó, az a koraszülés jele lehet, ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. Koraszülésről akkor beszélünk, ha a szülés a terhesség 37. hete előtt indul be. A következő előjelei lehetnek: váladék távozása a hüvelyből (vízszerű, nyákos vagy véres), medencetáji vagy alhasi fájdalom, az alsó hátszakasz fájdalma, gyomorgörcsök hasmenéssel vagy anélkül, szabályos fájások vagy méhfeszülés.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése