Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 17., csütörtök

KONTAKT DERMETITISZ GYERMEKKORBAN

v

A kontakt dermatitis tünetei:
A tünetek jellemzően a gyulladást kiváltó anyaggal való találkozás helyén jelentkeznek. Éles szélű, viszkető bőrpír jelentkezhet, amin akár hólyagok is megjelenhetnek. Kezelés hiányában, és a gyulladást okozó anyaggal történő ismételt találkozás esetén a gyulladás akár tovább is terjedhet. A lefolyás során a hólyagocskák leszáradnak, helyükön pörk képződik mely hámlással távozik. A gyulladás helyén a bőr átmenetileg megvastagodik. A vörösen gyulladt hámló, megvastagodott bőr miatt sorolja a szakma egy része és a köznyelv az ekcémához a betegséget.

Hogy néz ki a kontakt dermatitisz? Ha bírod az egészségügyi témájú képeket, itt megnézheted.
 
A kontakt dermatitis kezelése:
A kórelőzmények pontos felvétele, és a gyulladás elhelyezkedése segít megalapozni a kontakt dermatitis gyanúját. (pl új óra vásárlása után, gyűrű alakú piros gyulladt bőr a csuklón…)
Gyanú esetén, bőrpróbával próbálják azonosítani a kiváltó anyagot.
A kezelésben először is meg kell szüntetni és kerülni kell az okozóval való érintkezést. A betegség kezdetén naponta 4-5 alkalommal borogatást javasolhat az orvos, nedvesített gézzel vagy zsebkendővel 20-30 percig.
A gyulladás csökkentésére helyileg ható nyugtató, vagy szteroid krémet, a viszketés ellen pedig antihisztamint javasolhat az orvos.
Súlyosabb, nagyobb kiterjedésű kontakt dermatitisz esetén belsőleg alkalmazott szteroid és antihisztamin adására is szükség lehet.
A kontakt dermatitis megelőzése:
Kicsi babáknál tartsuk be a fürdetés és bőrápolás alapelveit. Kíméletesen és alaposan tisztítsuk a bőrt, semleges, bababőrbarát anyagokkal ápoljunk.
Ne használjunk illatosított dezodorokat, kozmetikai szereket gyermekek esetén, és kerüljük a vegyi anyagokkal, tisztító és fertőtlenítőszerekkel való véletlen találkozás lehetőségét.
A ruhák és ágyneműk mosásánál használjunk kipróbált mosószert, és öblítőt




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése