Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 23., szerda

Egoista és hiú lesz a gyerek, ha így neveled

Egoista és hiú lesz a gyerek, ha így neveled - Végzetes bakik, amiktől óvakodj


A nárcizmus a nárcisztikus személyiség által mutatott tulajdonságok és viselkedés absztrakciójának a neve; a beképzeltség, hiúság, önhittség vagy egyszerűen az önzés személyiségvonása. Ijesztően hangzik, igaz? Pedig akár te is ilyenné teheted az egyébként nagyon édes, kedves gyereked, ha elköveted a cikkben felsorolt hibákat. Ne formálj hiú szörnyecskét belőle…

1. Elhiheted vele, hogy soha nem hibázhat

Könnyű piedesztálra emelned a gyereked, hiszen tulajdonképpen neked köszönheti az életét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szemet kell hunynod minden baklövése felett, és tőle is ugyanezt kell elvárnod. Minden ember hibázik, ez hozzátartozik a természetünkhöz; aki azt állítja, hogy soha nem döntött még rosszul, az egész egyszerűen hazudik. Ha nem akarsz egy nárcisztikus kis szörnyet dédelgetni a kebleden, elfogadtatod és megismerteted vele a saját gyengeségeit, hogy ne később, kemény leckék hatására kelljen rájönnie mindenre.

2. Más gyerekekhez méred őt, és azt erősíted benne, hogy jobb náluk

7 és 8 éves koruk körül a gyerekek elkezdik összehasonlítani önmagukat a hasonló korú lurkókkal. Nagyon fontos, hogy ilyenkor nem szabad őket nyomás alá helyezni, nem szabad arra sarkallni, hogy nekik márpedig mindenkinél jobbnak kell lenniük. Ennek ugyanis az a következménye, hogy egy önző személyiség lesz belőle, aki, ameddig csak világ a világ, többnek, jobbnak, szebbnek fogja magát érezni bárkinél.

3. Csak akkor mutatod ki a szereted iránta, ha valamit elért

Ne csak akkor öleld meg szerencsétlent, amikor jól csinál valamit, ne úgy osztogasd a szeretetedet, mint valami kegyet, amit ki kell érdemelni. Ha mégis így teszel, magadra vess, mert egy nárcisztikus gyereket kell felnevelned. Hatalmas különbség van a szeretet, az elismerés és aközött, hogy elhiteted a lurkóval, hogy jobb, mint mások. Szeresd őt, attól függetlenül is, hogy mit ért el és mit nem ért el, és hidd el róla, hogy nagy dolgokat fog véghezvinni – ez a nyerő taktika!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése