Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 14., hétfő

Mit tegyünk, ha agresszivitással reagál a gyerek?


Az agresszió az új tabu, amit ha érzékelünk gyermekeinken, tanítványainkon, akkor erkölcsi és ideológiai szempontok alapján értékeljük magát a gyereket. Ahelyett, hogy látnánk a figyelemfelhívást a segítségkérést a tetteik mögött – írta a Szülő 2.0 szerzője.

 A felnőttek egy jelentős része ugyanúgy nem tudja intelligensen megélni a frusztrációját, nem tudja párkapcsolatait és személyes érzéseit racionálisan kifejezésre juttatni, így önmagát is rossznak, hibásnak ítéli meg. Egy harmóniára törekvő szülő gyerek viszonyban a szülő üzenetként foghatja gyermeke agresszív viselkedését. Mit szeretne tőlem a gyermekem? Hogyan viszonyulok én magam a saját agressziómhoz, dühömhöz? Szégyellem-e magam az érzéseim miatt? És tudom-e vele együtt tanulni az érzelmek konstruktív megélését? Vagy magára hagyom?

Az agresszió fontos érzelmünk!

Nem csupán a kiabálás, verekedés, sírás formájában kifejezhető. Az agresszivitás hoz számunkra sikert a munkánkban, kitartást egy feladat vagy kihívás előtt, vagy az önfeledtséget a szerelem megélésében. Agresszió nélkül romlana az életminőségünk, a teljesítményünk, a kapcsolataink. Azonban ezeket az energiákat integrálnunk kell és nem erőszakos tettekben kifejezésre juttatni.
Amikor a kisfiam 2-3 éves volt, nagyon erősen kiállt saját tárgyaiért. Nem szerette, ha valaki más játszott a dolgaival vagy meg kellett osztania valamit. A Papája mindig tanítgatta, hogy nem szép dolog az irigység, és hogy ne bánjon undokul a hozzá közeledő gyerekekkel. Magam is úgy véltem, hogy nem jó az irigység, mégsem tudtam egyértelműen kiállni a tiltás mellett. De persze nem volt jobb eszközöm arra, hogy mit és hogyan tanítsak meg neki.

Az érzések kifejezése és a viselkedés

Egy ilyen esetben meg kell értenünk a kisgyerek belső motivációját, és bár a másik félnek is segítséget kell nyújtanunk az önérvényesítésben, mégsem tehetjük azt, hogy egyértelműen leteremtjük az irigy gyermeket. Nyugodtan, szégyenérzet nélkül ki lehet fejezni, hogy nem szeretnék valamit átadni. Így nem kell agresszív tettekkel kifejezésre juttatni. Ha ráparancsolok, hogy márpedig odaadod, akkor az erőszak mellett érvelek, és kellemetlen helyzetbe hozom a gyereket. Ettől ő még inkább agresszív lesz.
Jesper Juul a Gyerekkori agresszió című könyvében (Móra Kiadó) számos példával és esettanulmánnyal mutatja be, hogyan tudunk mi szülők másképp és máshogy kommunikálni. Hogyan bocsáthatunk meg magunknak is, és ezzel hogy taníthatjuk meg gyermekünknek az agresszív érzelmek pozitív felhasználását.
A teljes cikk a Szülő 2.0 oldalon olvasható.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése