Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 5., szombat

A rémálom: pecsételő vérzés terhesség alatt


A rémálom: pecsételő vérzés terhesség alatt


A pecsételő vérzés valószínűleg minden nő rémálma, amikor éppen babát vár. Ezen sajnos nem is lehet csodálkozni, hiszen például a vetélés egyik előjele is lehet ez a folyamat. De hogy pontosan mi is állhat a  pecsételő vérzés hátterében terhesség  alatt, arról Ratkó Tünde szülésznő beszélt a ratkotunde.hu-nak.
Terhesség és vérzés
Fontos tisztázni, hogy a terhességgel egyes esetekben együtt járhat vérzés is. Azonban az is igaz, hogy ez a leggyakrabban inkább a harmadik trimeszterben jelentkezik, és a szülés közeledtére hívja fel a figyelmet.
A vérzés, legyen bármilyen apró is, a várandósság alatt kivizsgálást igényel. Nagyon megijedni nem kell, hiszen ma már fejlett az orvostudomány, azonban ilyenkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Számolni kell azzal a ténnyel, hogy a méh, a méhnyak és a vagina is ilyenkor sokkal nagyobb vérmennyiséggel működik, és természetesen érzékenyebb is. ez pedig azt jelenti, hogy a szex is okozhat pecsételő vérzést a kismamánál, ami szerencsére nem jelent gondot, de hogy valóban csak ártalmatlan pecsételésről van-e szó, azt mindenképpen az orvos dönti el.
Mi okozhat pecsételő vérzést várandósság alatt?
Ratkó Tünde a ratkotunde.hu – nak elmondta, hogy a pecsételés oka lehet természetes folyamat, lehet apró, de veszélytelen baleset, de sajnos jelezhet komoly gondot is. Vérzés a következő esetekben fordulhat elő:
  • a méh fokozott vérellátásának következménye. Ilyenkor kisebb behatásokra, rákszűrés vagy szex után is jelentkezhet pecsételő vérzés.
  • vetélés korai jele. Főleg akkor lehet problémás, ha alhasi görcsökkel is társul. Ez a veszély az oka annak, hogy a pecsételő vérzéssel minden esetben fel kell keresni a szakorvost, hiszen ha idejében lépünk, akkor a szakembernek még lehet esélye megállítani a folyamatot.
  • méhen kívüli terhesség. A pecsételő vérzés jelentkezése után a szakember UH vizsgálatot is csinál, amin rendszerint könnyen kivehető, ha méhen kívüli terhességről van szó. Ha beigazolódik ez a kórkép, akkor gyorsan kell cselekedni, hiszen ilyenkor a petevezető is veszélyben lehet, ha a beágyazódás ott történt meg. A fejlődő sejtcsomó méretbeli növekedés közben átszakíthatja a vezetőt, ami egyrészt visszafordíthatatlan szervi károsodást jelenthet, másrészt súlyos, életveszélyes belső vérzés is felléphet.
  • polyp – ez a terhességtől független tényező.
  • fertőzés. Ilyenkor szintén egy, a várandósságtól független tényezőről van szó, azonban nem lehet csak legyinteni rá. Sajnos a vetélések egy jelentős részének bekövetkezéséért a felszálló fertőzések a felelősek!
  • lepény tapadási rendellenesség. Ez jellemzően a harmadik trimeszterben okozhat gondot.
  • lepényleválás. Ez a folyamat minden esetben erőteljes görcsökkel és nyomásérzékenységgel társul, azonban nem mindig jár együtt vérzéssel. A vér összegyűlhet a méh fala és a lepány között is. A jelenség azonnali műtéti beavatkozást igényel!
  • a vajúdás és a szülés folyamán is jelentkezhet vérzés, ez azonban teljesen természetes, és rendszerint ilyenkor már szakértő segítség is jelen van a kismama mellett.
  • ovuláció alatti vérzés – ritka, de valamikor, egy erőteljesebb peteérésnél előfordulhat. A folyás rózsaszínes, 1 maximum 2 napig észlelhető, jellemzően vizelet ürítésnél, valamint a fehérneműn keletkezhet minimális rózsaszínes folt.
  • beágyazódási vérzés – ez az ovuláció után kb. 1 hétre jelentkezhet, tarthat 1-3 napig is. Ha a hőmérséklet görbe innentől nem esik le legalább 18 napig, akkor nagy esély van a terhességre. Megerősítés:  HCG hormon kontroll .
  • barnás folyás – sárgatest hormon hiánya. Akinél a menzesz elött is jelentkezik barnázás, azoknak a progeszteron szintje alacsonyabb, így a terhesség kialakulásánál is nagy esélyük van, hogy ezt a hormont pótolni kell egészen a 12. hétig, hogy a terhességet fenn tudja tartani a szervezet, mivel ilyenkor a petefészek nem képes elég hormont termelni.
Tehetünk valamit?
Fontos, hogy a kismama ne erőltesse meg magát, de az is, hogy ne kezelje betegségként a terhességet. Az egészséges életmód és a mozgás sokat segítenek az egészséges, problémamentes várandósságban is.
Emellett a felszálló fertőzések elkerülése érdekében a kismamáknak érdemes olyan várandósságot támogató készítményt szedni, melyben a cink és a réz is jelen vannak, méghozzá szerves kötési formában. Ennek oka, hogy az említett két anyag a szervezetben antibakteriális hatású, vagyis segíthet elkerülni a fertőzések kialakulását. A szerves kötés pedig az anyagok felszívódását segíti elő, mely így akár 80%-kal is jobb lehet!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése