Hashártyagyulladás tünetei és kezelése gyermekkorban


A hashártyagyulladás a hashártya elsődleges vagy másodlagos gyulladásos betegsége. A hashártya a hasüregeket és a hasűri szerveket borító vékony hártya, mely nagyon jó felszívó képességgel rendelkezik, így pl. a baktérium toxinok is rendkívül könnyen a véráramba kerülnek és szepszist okoznak, ez teszi veszélyessé a hashártyagyulladás betegséget. A hashártyagyulladás orvosi neve: peritonitis.

A hashártyagyulladás okai:

A hashártyagyulladás lehet akut és krónikus betegség. A krónikus formája ma már nagyon ritka, TBC-ben (gümőkorban) fordul elő.

Az akut hashártyagyulladás elsődleges formájában (primer peritonitis), valamilyen kórokozó, szeptikus jellegű betegségben a vér vagy nyirokkeringés útján terjed a hashártyára. A legsúlyosabb elsődleges hashártyagyulladást okozó kórokozó a Pneumococcus.

A másodlagos formában (secunder peritonitis), emésztőcsatorna, vagy valamely üreges hasüregi szerv kilyukadása, és bélben, vizeletben stb… található kórokozók miatti fertőzés a hashártyagyulladás oka. Ennek klasszikus példája a perforálódó vakbélgyulladás, vagy fekély.

A kiváltó okok különbözősége miatt, a tünetek és a kórlefolyás is némileg eltér.

A hashártyagyulladás tünetei:


Pneumococcus hashártyagyulladás esetén hirtelen jelentkező heves hasfájás, hányás, hasmenés, magas láz, elesettség jelentkezik. A nyelv bevont.

A has a teljes felületén nagyon érzékeny, vizsgálatkor a gyermek az érintésre is felszisszen. A has izomvédekezése (defense) nem olyan kifejezett mint a vakbélgyulladás esetében.

A laborvizsgálatokban magas gyulladásos paraméterek látszanak. Néha herpesz fertőzés kíséri, illetve nem ritkán felső légúti Pneumococcus fertőzés talaján alakul ki.

A pneumococcus hashártyagyulladás főleg a 3-12 év közötti kislányok betegsége, ezért feltételezik hogy a nemi szerveken keresztül felszálló fertőzés is szerepet játszhat a kialakulásában



Másodlagos hashártyagyulladás esetén a láz alacsonyabb lehet és a labor értékek is mérsékeltebbek. A gyermek azonban roppant elesett, súlyos beteg benyomását kelti, és kezelés nélkül az állapota gyorsan romlik.

A kialakuló shock alakítja ki az akut hasi katasztrófa képét. A gyermek szorong, szemei mélyen ülnek, arca beesett, az orra elvékonyodik, kihegyesedik.(Hippokrateszi arc, facies Hippocratica) Bőre sápadt és verejtékezik, ajka és végtagjai szederjesek, a has puffadt és feszes.

Az izomvédekezés (defense) jelentős, a has deszkakemény, és betapintása nagy fájdalmat vált ki. A székletürítés is rendszerint megszűnik.
 

A hashártyagyulladás diagnózisa:


  A hasfájás gyermekkorban nagyon gyakori tünet. Rengeteg dolog okozhatja és számos különböző formában nyilvánulhat meg. Az egyszerű megfázás, az emésztőrendszeri bántalmak , az azonnali műtétet igénylő akut hasi történések, vagy akár lelki tényezők is lehetnek a hasfájás okozói a teljesség igénye nélkül. Nagyon fontos tudni, hogy a hasfájással illik orvoshoz fordulni.
A
A fizikális vizsgálat után rendszerint laborvizsgálaz történik.

A vérből nem csak a szervezet összképét és a gyulladás mértékét mutató értékeket nézik, hanem hemokultúra vizsgálat is szükséges lehet, mely a vérből képes a kórokozót kimutatni tekintettel a szeptikus állapotra.

A diagnózis felállításában a képalkotó vizsgálatok is mérvadóak, RTG, ultrahang és CT készülhet.

Szabad hasűri folyadék esetén abból is mintát vesznek a kórokozó kitenyésztése céljából.
 

A hashártyagyulladás kezelése:


A kezelés a kiváltó októl és a beteg állapotától függ.

Elsődleges hashártyagyulladás esetén erőteljes antibiotikum terápia és kímélő pépes diéta alkalmazása, valamint tüneti terápia történik, mely hatására nagyjából egy hét alatt gyógyulás érhető el.

Mivel azonban a két kórkép nagyon nehezen elkülöníthető egymástól, nem ritka, hogy azonnali hasi műtét közben állítja fel a sebész orvos a diagnózist.

A másodlagos hashártyagyulladás kezelése azonnali sebészeti beavatkozást igényel.

A kiváltó ok megszüntetése, a szabad hasűri folyadék eltávolítása (drenázs), mellett erőteljes célzott antibiotikum terápia és sokk ellenes kezelés szükséges.

A beteg gyermeket intenzív osztályon helyezik el, ahol az életfontos szervek működését ellenőrizni és segíteni tudják. A diéta, a széklet és vizeletürítés ellenőrzése, és segítése, a mobilizáció az ápolás fontos tényezője.