Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. május 25., szombat

Állat a családban: közös programok, fontos élmények

Állat a családban: közös programok, fontos élmények

A kedvencek nevelhetőségéről, a különböző kutyás-macskás játékos programok jelentőségéről is szó esik népszerű rovatunk újabb cikkében..
Egy olvasónk megírta: arra számítottak, hogy kistestű kutyájuk, második életévét betöltve egy kicsit már lehiggad, viszont a rakoncátlan továbbra is rendre harciasan viselkedik más, nagyobb testű kutyákkal szemben is sétáltatáskor, így aztán gyakran megsebesül, ráadásul kellemetlen helyzeteket okoz. A kérdés: mi lehet az agresszivitása oka, és mi a megoldás? – A kedvenc sebeivel mindenképp állatorvoshoz kell fordulni. Annál is inkább, mivel bármennyire jelentéktelennek tűnik egy-egy sérülés, az bizony sokkal mélyebb lehet, egy kistestű kutyánál például egy nagyobb ellenfél harapása akár létfontosságú szerveket is elérhet. Tehát itt nagyon fontos a szakértő beavatkozás fertőtlenítéssel, sebgyógyítással – mondta dr. Balogh Béla, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonos-vezetője.
Felhívta a figyelmet az ivartalanítás jelentőségére, mint fogalmazott, ez a legtöbb esetben csökkenti az agresszív hajlamot is, ugyanakkor hozzátette, hogy ez sem jelent teljes biztonságot a támadékonyság kapcsán. – Kölyökkori nevelési hiányosságok, rossz élmények is lehetnek a háttérben, és hát ne feledjük el, hogy a kutyák is önálló személyiségek, így aztán a fajtajellegtől nagyban eltérő viselkedésformákat is tapasztalhatunk egy-egy egyednél. Ugyanakkor az ebek tanulékonyak, még idősebbekkel is érdemes elmenni kutyaiskolába. Itt jobban megszokhatják a társaságot, beléjük rögződhetnek a parancsok, ráadásul a gazdi is felvérteződhet fontos ismeretekkel a kordában tartáshoz – szögezte le a szakember.
A nevelés kapcsán szóba kerültek a különböző versenyek, seregszemlék is, amelyeket dr. Balogh Béla kiváló alkalomnak tart, így a Kedvenc Állategészségügyi Központ több ilyen rendezvényt támogat. – Elsősorban nem a tenyésztői, iskoláztató versenyeket, seregszemléket emelném ki, hanem a játékosabbakat, amelyeknél mindenki nyertes lehet. Itt nem csupán manöken ebekkel, cicákkal, nem csak szuperképzett kedvencekkel lehet részt venni, hiszen sok esetben külön verseny van például a korcsoknak. A lényeg a közös élmény, a kulturált állattartás népszerűsítése, az egyes fajtákkal szembeni előítéletek lerombolása. Központunk alapelve-küldetése, hogy gazda és kedvence minél tovább harmonikusan együtt élhessen, és ebben a sajátos kapcsolatban is nagyon jelentősek az együtt megélt örömteli, boldog pillanatok, tehát minél több ilyen alkalmat kell találni.
Kategória: Egyéb
Kövess minket Facebookon is!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése