Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. május 5., vasárnap

Bilire szoktatás 9 lépésben

Bilire szoktatás 9 lépésben
Így ints búcsút végleg a koszos pelenkáknak!
Gyorsan és egyszerűen meghozhatod a gyerkőc kedvét a szobatisztasághoz.


- Hároméves kisfiunkat már hat hónappal ezelőtt hébe-hóba elkezdtük bilire szoktatni, de sajnos nem sok sikerrel. Még most is pelenkázni kell, és nem segít semmi.

Ha időben elkapja az ember, hajlandó használni a bilit, de általában nem ez a helyzet - vidáman bepisil és bekakil a pelusba - panaszkodik egy kisgyerekes anyuka.

Ne görcsölj rá!

A szülő bizony jó néven venné, ha két és fél-három év körüli csemetéje mutatna valamiféle érdeklődést a bili iránt, ám megesik, hogy a legjobb szándék ellenére sem történik előrelépés az ügyben.
A lényeg, hogy nyugodtan, lazán fogd fel a szobatisztává válás kérdését, és éreztesd csemetéddel, hogy a testi funkciók természetesek. Ha pedig szeretnél a lehetőségekhez képest gyorsan és problémamentesen célt érni, kövesd a Szuperdadaként is emlegetett Jo Frost tanácsait.

9 lépés, amivel elérheted a célt

1. Először is magyarázd el a gyereknek, hogy mivel már nagylány-nagyfiú, mostantól a bilit fogjátok használni. Az elhatározást kövesse tett: vedd le róla a pelenkát napközben, csak bugyit és nadrágot adj rá.
Menjetek együtt a gyerekruhaboltba, és vegyétek meg a kicsinek a mintás bugyik közül azt, amit ő kiválaszt. Ha nappalra már tiszta, akkor is adj rá pelenkát éjjelre - ezt csak akkor hagyd abba, ha egymás után több napon át éjszaka is száraz marad.
2. A szoktatás ideje alatt adj rá praktikus ruhákat, például hosszúnadrágot gumis korccal, amit gyorsan le tud tolni. Ne tedd nehezebbé a dolgát, mint amennyire feltétlenül szükséges.
3. Szereld fel magad két bilivel - legyen egy otthoni és egy úti. Ez utóbbi legyen kicsi és egyszerű. Ugyanakkor szerezz be egy gyermekülést is a nagy WC-hez. Vannak gyerekek, akik attól félnek, hogy beleesnek a WC-kagylóba, másokat megrémít a lehúzás zubogása - megint mások pedig éppen a WC használatától érzik magukat nagynak. Adj csemetédnek több lehetőséget: mehet a bilire is, a WC-re is.
4. Figyeld a folyadékfelvételét, különösen lefekvés előtt. Ne igya tele magát, és kerüld az almalét, mert az vízhajtó hatású.
5. Figyeld a kicsit napközben, és kapd el a jelzéseket, hogy ki kellene mennie. Szabályos időközönként kérdezd meg tőle, nem kell-e pisilnie vagy kakilnia, ez legyen az első ébredéskor, étkezés után, lefekvés előtt, és mielőtt a gyerkőc nyugovóra térne. Az ismételgetés kulcsfontosságú! Mondd el neki azt is, hogyan veheti észre, ha pisilnie vagy kakilnia kell. Nem kell belemenni a részletekbe, de a főbb érzeteket tudatosíts benne.
6. Ha elvonul a bilire vagy a WC-re, hagyd békén, ne sürgesd, és ne állj fölötte. Vannak gyerekek, akik ebben a helyzetben szégyenlősek - könnyen lehet, hogy a tiéd sem szeretné társadalmi eseménnyé tenni fenti szükségletei kielégítését.
7. Valahányszor magától kimegy, nagyon örülj, dicsérd meg és bátorítsd a kicsit! Készíthetsz neki dicsőségtáblácskát is - például csillagokkal, melyek egy-egy sikeres akciójáért járnak -, hogy lássa a saját fejlődését.

8. Ha idáig eljutottatok, újonnan szerzett jártasságát teszteljétek házon kívül is. Természetesen ne tedd próbára egy hosszú úton, ahol kockáztatjátok, hogy baleset lesz a vége, de a rövidebb kiruccanásokra vidd el a bilit. A gyerkőcnek meg kell tanulnia, hogy odafigyeljen a szükségleteire, és időben szóljon.
9. Soha ne szidd össze és ne hibáztasd, ha bepisil vagy bekakil. A baleset gyakori, ha a gyerek nem figyel oda, mert nagyon leköti valami más. Kezdeményezz figyelmeztetéssel, mielőtt áttérne valami más tevékenységre, vagy együtt elmennétek valahová. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése