Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. május 7., kedd

5 jel, hogy azonnal orvoshoz kell vinni a babát - Ortopédiai rendellenesség
Az időben felismert probléma sokszor 100%-osan gyógyítható.

Már az egészen pici babáknak is megvan a maguk ortopédiai felkiáltójele. Ha a gyermek időben kerül az ortopédiai szakrendelésre, a kialakulóban levő betegségek sok esetben 100 %-ban gyógyíthatóak.

Dr. Lengyel Zsuzsanna, a Róbert Károly Klinika gyermek ortopéd főorvosa elárulja, mire kell figyelned.

Az X kromoszóma a hibás?

Az ortopédiával foglalkozó könyvek egyik fontos tényként kezelt mondata, hogy a tavasszal született gyerekeknél gyakoribbak a csípőfejletlenségek.
A nemek szerinti statisztikák pedig a lányok oldalára billentik a mérleget, vagyis náluk gyakoribb ez a méhen belüli fejlődéslemaradás.
Egyelőre csak feltételezés, hogy mindez az X kromoszómával függ össze, a jelenség pontos okát még nem találták meg, ezért fontos, hogy korán észrevegyék.

5 figyelmeztető jel

- A csecsemőkori csípő és lábtartás körülbelül a babák 5%-nál árulkodik rendellenességről - mondja dr. Lengyel Zsuzsanna, a Róbert Károly Klinika gyermek ortopéd főorvosa.
- Előfordulhat, hogy eltérés mutatkozik a talp tengelyében - befelé fordult lábfej, amikor kifliformát vesz fel a baba lábfeje, vagy netán egészen befelé kunkorodik. Előfordul ferde nyaktartás vagy igen ritkán a gerinc ferdesége. Befelé forduló lábfej esetén sokszor egyszerű mozgatással, masszázzsal kezelhető a baba. Ha nagyobb az eltérés, akkor egy speciális kiscipővel hat-nyolchetes korra tökéletesre formálódik a lábfej tartása. A rövid, két hónapos kezelés elejét veszi egy sor mozgásszervi problémának.
- A születéskor készített statisztikák azt mutatják: nemcsak az igaz, hogy a lányoknál gyakoribb a méhen belüli fejlődés lemaradás. Fontos az is, hogy farfekvéses babáknál szintén kimutathatóan sűrűbben fordul elő a csípő fejletlensége. Azonban születés után egy ideig még annyira terelgethető egy csecsemő csontozata - mondja Lengyel doktornő -, hogy ha külső eszközzel - úgynevezett terpeszpelenkával, súlyosabb esetben Pavlik-kengyellel - egy természetes, magzati pózban tartjuk a babát néhány hétig, tökéletesen rendbe jöhet a csípőízület. Ez az újszülöttnek semmilyen gondot nem okoz, hiszen pont úgy helyezkednek a lábacskái, mint az anyaméhben.
Képzeljük el, hogy az egyik nyitott tenyerünkbe, belehelyezzük a másik öklünket és arra rázárjuk az ujjainkat - magyarázza -, így fogja az úgynevezett vápa a baba combcsontját. Abban az esetben, ha ez a vápa nem zár, hanem benne szinte csúszkál a combcsont, esetleg teljesen egyenesen nyitott marad, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy amikor a baba a nyolcadik-tizedik hónap körül a lábára áll, a combcsont kicsúszik és kialakul a csípőficam. Ekkorra azonban már csak a műtét segít. Szerencsére ilyen típusú csípőoperációkra ma már tényleg ritkán kerül sor.

A csípőszűrés fontossága

Ám ehhez az kell, hogy születés után közvetlen, hathetesen és később négy hónaposan elvégezzük a javasolt, ha kell, ultrahanggal kiegészített csípőszűrést. Nálunk - ellentétben más országokkal például Angliával - kötelezően nézik a baba csípőjét. Hiszen vannak olyan csípő rendellenességek, amelyek nem adnak olyan egyértelmű jelet, mint az említett nyitott vápa. Az ortopédus azonban azonnal észreveszi azokat az izom kötöttségeket, amelyek visszahatnak a csípőre így a későbbi mozgásra, járásra.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése