Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. május 19., vasárnap

Miről árulkodik egy újszülött fejformája (és miről nem)?




Miről árulkodik egy újszülött fejformája (és miről nem)?

A kisbabák világra érkezésük pillanatában gyakran nem éppen úgy néznek ki, mint a filmekben: ráncos, foltos, olykor lilás bőr, kancsal tekintet, kopasz buksi, és hát a fejforma is „hagy némi kívánni valót maga után” – na persze, nekünk akkor is a világon a leggyönyörűbb teremtés a miénk. De vajon miről árulkodik a kicsi fejének alakja?
„Ugye nem fog ilyen maradni a kislányom, kisfiam fejformája?” – bizonyára a legtöbb újdonsült anyuka első gondolatai között szerepel ez a kérdés, amikor megpillantja a kisbabáját, és nem magunk miatt aggódunk, hogy milyen torz bébit hoztunk a világra, hanem a gyerkőc élete pereg le lelki szemeink előtt; milyen lesz, ha így kell felnőnie.
„Nem, kedves anyuka, ez teljesen normális”- a legtöbb esetben így hangzik a válasz, ha valóban feltesszük a kérdést, az orvosnak. A legtöbb esetben!
Ugyanis a picik koponyája még nem egy szilárd csontból áll, hanem hat kutaccsal összekötött lemezkéből, ami az evolúció során pont azért alakult így, hogy a kicsi rugalmasan tudjon áthaladni a szülőcsatornán, mindenféle komplikáció nélkül. Ennek az útnak a nyomai látszódnak a kicsit hosszúkás, megnyúlt fejformán, ami pár nap alatt rendeződni fog. A császáros babák feje pedig inkább laposnak tűnhet, de az is helyre áll, ami valamivel hosszabb időt vehet igénybe.Ezen kívül egy újszülött fejformája még árulkodhat arról is, hogy van-e valamilyen születési rendellenessége, illetve, hogy elegendő időt töltött-e az édesanyja pocakjában.
A frenológia szerint (a 19. században igen népszerű áltudomány, melynek középpontjában a koponyával kapcsolatos mérések állnak), egy koponyatérkép segítségével, a rajta lévő domborulatokból és bemélyedésekből következtetni lehet egy gyermek sorsára: az áltudomány képviselői az 1800-as évek elején azt állították, hogy akár az ideális házastársat és munkát is meg lehet jósolni, sőt tovább mentek; az erőszakra való hajlamot is kiolvasták belőle (állítólag). A frenológiai megállapításokat rengeteg bizonytalanság és cáfolat érte, és ma már rasszistának, tudománytalannak, sőt egyenesen nevetségesnek számítanak ezek a kinyilatkoztatások. Tehát ilyen jellegű információkat nem fogsz tudni megállapítani a gyerkőcöd fejformájából.
A fentebb említett kutacsok nemcsak hogy normálisak egy bébi búbján, de elengedethetetlen fontosságúak is, és nem csak a szülőcsatornán való áthaladás, hanem az első hónapok-évek fejlődési folyamatai miatt is. Az úgynevezett Craniosynostosis, azaz a koponyavarratok korai elzáródása (a kutacsok hiánya) akár fogyatékosságok kialakulásához, csökkent IQ-szinthez is vezethet, hiszen a koponya merevsége miatt nincs elég hely az agy fejlődésére. E mellett tartósan toronyszerűen megnyúlt, torz fejformát, emésztési és alvási problémákat is okozhat. Hál’ Istennek, a statisztikák szerint ezt a betegség igen ritka, világszerte mintegy 2-3000 újszülöttet érint.
Szintén a fejformából megállapítható rendellenesség a plagiocephaly, azaz a lapított koponya, melynek okai a méhben töltött időszakban is kereshetőek; az ikrek esetében helyhiány miatt gyakrabban fordul elő ez a deformitás, vagy a méh alakja is lehet a kiváltó ok, de koraszülés is okozhatja. Előfordul az is, hogy közvetlen a szülést követő időszakban alakul ki a lapított koponya, például, ha túl sokat fekszik háton a pici, vagy ha rosszul helyezzük be az autósülésbe. Szerencsére ez a betegség nagyon jól kezelhető, például egy speciális sisak használatával.
A lapos fejforma még egyéb rendellenességekre is utalhat, mint a nyakmerevség, vagy más veleszületett nyakizom-problémák, amik a megakadályozhatják a babát a feje oldalra fordításában. Ezért bármit észlelünk; mindenképp osszuk meg az orvosunkkal, inkább derüljön ki, hogy semmi baja a kicsinek, minthogy később súlyos következményekkel kelljen számolni!
A nyitókép: freepik.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése