Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. május 4., szombat


Napjainkban egyre többen egészség és környezettudatosak hazánkban is. Ahhoz, hogy sikeresen vegyük fel a harcot a strandok, uszodák, medencék közegét kedvelő kórokozókkal, magunkkal, illetve családtagjainkkal szemben is határozott elvárásokat kell támasztanunk, tudatos viselkedésmintát követnünk, és pár nagyon fontos alapszabályt betartanunk és betartatnunk.
Egy korty víz, és hetekre kidőlsz…
Biztos hallottál már olyanról, hogy vannak emberek, akik belepisilnek a medencébe, vagy a strandok vizébe. Lehet te is ezt tetted gyermekként, de remélhetőleg mára már leszoktál erről, sőt gyerekedet már arra tanítod, hogy ezt bizony szigorúan kerülni kell. Ennek ellenére bizonyosan eszedbe jut, hogy amikor fürdőzés, vagy úszás közben egy kis víz a szádba kerül, amit ráadásul véletlenül le is nyelsz, akkor nem csak H2O és Klór molekulák úsznak le a torkodon.

Bizony, igazad van, közös vízhasználat bizony remek közeg számos élősködő, baktérium és gomba számára is. Az egyik leggyakoribb a „Crypto” nevű élősködő, ami az élősködővel fertőződött széklettel kerül a vízbe. A Crypto, becsületes latin nevén Cryptosporidium parvum, egy olyan egysejtű parazita, amely a belek heveny, vizes hasmenéssel járó megbetegedését okozza. A kellemetlen tünetek általában 2- 3 hétig is elhúzódnak.
A Crypto gyorsan terjed, és akár 10 napig is makacsul tartja magát még a klóros fertőtlenítéssel szemben is. Lássuk, hogyan védekezhetünk a betegséggel szemben.
A védekezéshez először is a fertőzést kiváltó okait kell először megértenünk. A betegség legtöbbször fiatal fürdőzők révén jut a vízbe a nem megfelelő higiéniai szokások miatt. Egy óvodás gyerektől nem is várhatjuk el, hogy magától tisztában legyen a fürdőzés alapvető szabályaival, ezért a szülőkre itt is különösön nagy felelősség hárul. Másrész kortól függetlenül is vannak emberek, akik akkor is bemennek a vízbe, ha betegek, és hasmenéses tünetekkel küzdenek. Mindezekből következően az alapvető szabályok, amiket magunknak, és gyermekeinkkel is be kell tartatnunk a következők:
  • Soha ne menjünk betegen a vízbe! Ha hasmenéssel küzdöttünk, akkor kerüljük az uszodákat, strandokat két hétig, onnantól miután tüneteink megszűntek.
  • Mindig zuhanyozzunk le alaposan mielőtt belépünk a medencébe, és ezt tegyük meg fürdés után is.
  • Gyermekeinknek iktassunk a fürdőzés közbe gyakori szüneteket, amikor meg tudjuk látogatni a mosdót.
  • Ha gyermekünk még pelenkás, akkor a pelenkaellenőrzést a mosdóban, vagy kijelölt pelenkázó területen tegyük, ne a medence mellett.
  • Figyeljünk arra, hogy nem nyelünk le vizet fürdőzés, vagy úszás közben.
  • Osztd meg ezeket a szabályokat családtagjaiddal és barátaiddal is, meglepődnél milyen kevesen tudnak ezekről.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése