Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. május 4., szombat

Gyerekek az uszodában, strandonBiztonságos körülmények gyerekeknek strandon, uszodában és a kerti medence körülEgy medence számos veszélyt rejthet a gyerekek számára, ezért a fokozott odafigyelés rendkívül fontos szerepet játszik a balesetek elkerülésében és megelőzésében. Íme, néhány egyszerű óvintézkedés, amelyek segíthetnek, hogy a nyári vakáció valóban felhőtlen és pozitív élményekben gazdag legyen.


A strandok, uszodák tulajdonosainak kötelességük, hogy biztosítsák vendégeik számára a megfelelő kondíciókat (felügyelet, esetleges veszélyek kivédése, karbantartás, elektronikai felszerelések, kémiai anyagok), és gondoskodjanak azok biztonságáról. A gyerekek fokozattan ki vannak téve a veszélyeknek a strandon és az uszodában, ezért rájuk még szigorúbb szabályok kell vonatkozzanak. 


Hogyan tudd gyermeked biztonságban a medence körül?

• Kísérd figyelemmel a gyereket! Egy pillanatra se veszítsd szem elől és soha ne hidd azt, hogy biztonságban van a medencében, mert vett úszóleckéket, vagy mert van tapasztalata.
• Mesélj a gyereknek az esetleges balesetekről! Az uszodában győződj meg róla, hogy gyermekeddel ismertették az intézmény szabályait az intézetben és a medencében való tartózkodás alatt, valamint hogy megfelelő felkészültség, úszóleckék után engedik be őket a vízbe. Soha ne engedd, hogy strandon olyan helyen játsszon, ahol beakadhat valamelyik testrésze a csatorna rácsába és figyelj rá, hogy ő maga se dugja be az ujjait, kezét vagy lábát a lefolyócsatornába. Kérd meg, hogy pajtásaival kerüljék a "ki bírja tovább levegő nélkül a víz alatt" típusú játékokat!
• Tanítsd megfelelő viselkedésre a gyereket!
- Ne kiabáljon segítségért, ha nincs rá szüksége, hiszen ha valóban bajba kerül, nem fogják komolyan venni!
- Ne szaladgáljon, ugráljon, csúszkáljon a medence körül!
- Ne játsszon olyan játékokat a medence szélén, ami miatt véletlenül a vízbe csúszhat!
• Állíts fel szabályokat a víz alá merülésre vonatkozóan!
- Ne engedd, hogy lemerüljön a víz alá, ha mély a víz!
- Tanítsd meg a gyereknek, hogy merüléskor mindig maga előtt kinyújtva tartsa a kezeit!
- Mondd el neki, hogy miután lemerült, azonnal ússzon a felszín felé!
• Figyelj a viharokra! Ne engedd, hogy vihar előtt, alatt, vagy után a gyerek a medencében úszkáljon!
• Tilos az alkohol! Az alkoholfogyasztás tilos kiskorúak számára, és felnőtteknek sem tanácsos az alkoholos italok fogyasztása a medence körül. Egy kevés alkohol is megzavarhatja az ítélőképességedet, még ha te nem is érzed ezt. Az alkohol lassíthatja a reflexeket, főként ha gyógyszereket szedsz, vagy fáradt vagy.

A kerti medence gondozása és biztonságos körülmények kialakítása a gyerekek számára

• Gondoskodj róla, hogy a gyerekek biztonságban legyenek, amíg a medencében tartózkodnak
- A medence körül legyen legalább négy méter magas korlát vagy kerítés
- Az ajtókon biztonságos zárak, reteszek, lakatok legyenek felszerelve, lehetőleg úgy, hogy aa gyermek ne tudja azokat kinyitni
- A medencékhez vezető ajtókra legyenek vészjelzők felszerelve
- A medence legyen letakarva, ha nem használják
- A csatornázási rendszer az előírtaknak megfelelően legyen kialakítva, és egy olyan lemez felszerelve, ami csökkenti a csatorna szívó erejét és megakadályozza, hogy bármi beleakadjon.
• Mindig legyen kéznél az életmentő felszerelés. Ez tartalmazzon egy, de erős 10-12 méteres kötelet, mentőmellényt vagy bólyát és egy hordozható- vagy mobiltelefont. A medencékhez és a kijárathoz vezető lépcsők legyenek biztonságosak.
• Ellenőrzés. Ellenőriztesd le gyakran az áramrendszert, és bizonyosodj meg róla, hogy az az előírásoknak megfelelően van beszerelve. A merüléshez szükséges korlátok és már tárgyak gyakori ellenőrzése sem elhanyagolható.
• Takarékoskodj az árammal! Használj elemmel működő felszereléseket a szanaszét tekergő vezetékek helyett.
• Készülj fel a vészhelyzetekre! Tanuld meg a kapcsolók szerepét, hogy vészhelyzetben tudd, mit hol kell lekapcsolni. Legyen mindig kéznél elsősegélydoboz!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése