Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. május 27., hétfő

KUTYABETEGSÉGEK

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül adunk egy összefoglalást a kutyák leggyakoribb betegségeiről, és azok tüneteiről. Azonban minkét az embereknek, a kutyáknak is ezerféle betegségei lehetnek. Ezért az alábbi tünetek észlelésekor a lehető legrövidebb időn belül vigyük állatorvoshoz a kutyát. Mindegyik lehet komoly betegség előjele, de lehet viszonylag ártalmatlan probléma is:
Tartós hasmenés, hányás, szem- és orrváladék, köhögés, sárgaság, láz, levertség, székletpangás, sötétbarna vagy véres vizelet, véres széklet, izom rángás, tapintható duzzanat…

Parvovírusos bélgyulladás

Tünetei: bágyadtság, étvágytalanság, bőséges, gyakori hányás, véres hasmenés
A parvovírusos bélgyuladás a szopornyicával együtt a kutyák legrettegettebb betegsége. Elsősorban a kölyökkutyákat betegíti meg (1,5 éves korig), de előfordulhat idősebb állatok esetében is. A fertőzés beteg kutyákkal, vagy azok bélsarával történő érintkezés útján terjed (ez utóbbit cipőnkkel is bevihetjük a lakásba). Lappangási ideje rövid, 2-4 nap. Az elhullást a kiszáradás, vagy szívelégtelenség okozhatja. Ha időben elkezdődik a kezelés és nem fertőződik felül a kutya más kórokozóval, megelőzhető a kiszáradás, a betegség túlélhető. Ennek feltétele azonban az azonnali orvosi ellátás. A parvovírus rendkívül ellenálló, így ha kutyánk ebben a betegségben szenvedett, esetleg el is hullott, még alapos fertőtlenítés után se vigyünk új kiskutyát haza legalább 3-4 hónapig! Csak a kutyák betegsége, macskákra, emberre veszélytelen. Megelőzni vakcinázással lehet

Szopornyica

Tünetei: köhögés, szem és orrváladék, hasmenés, hányás, láz, későbbi stádiumban repedezett orr és talptükör, izomrángások
A kölyökkutyák a fertőzött kutyával, annak vizeletével, illetve lélegzetének belégzésével fertőződhetnek meg. Tünetei sajnos nem tipikusak, a szopornyicát kezdetben csak speciális teszttel lehet egyértelműen diagnosztizálni. Általában felsőlégúti tünetekkel (köhögés, szem és orrváladék) kezdődik. A kezelést a tünetek megjelenésekor azonnal meg kell kezdeni, hogy a bakteriális felülfertőződést megakadályozzuk (általában ugyanis ezek vezetnek halálhoz). Lappangási ideje: 3-7 nap, de elképzelhető ennél hosszabb lappangási idő is. Kivételes esetben a szopornyicát még többször oltott idősebb kutyák is elkaphatják, de a védőoltás ennek veszélyét a minimálisra csökkenti. Késői stádiumban megjelenhetnek az idegrendszeri tünetek izomrángás, vagy a hátsó testfél bénulása formájában. Ha fel is gyógyul az ilyen stádiumba jutott kutya, ezek a tünetek egész hátralévő életében megmaradnak. A szopornyica csak a kutyák betegsége, macskákra és emberre veszélytelen. Megelőzni védőoltással lehetséges.

Fertőző májgyulladás

Tünetei: hányás, hasmenés, sárgaság
Nagyon ragályos megbetegedés, a fertőzött kutyákkal, illetve azok váladékaival (főként vizeletével) való érintkezéssel terjed. Lappangási ideje rövid, 2-5 nap. 1-2 nap alatt is megölheti a kutyát, de 14 napot heveny állapot is előfordul. Elsősorban az egy évnél fiatalabb kutyákat veszélyezteti. Fontos tudni, hogy a gyógyult állatok is 4-6 hónapig vírushordozók maradnak. A védőoltással való védekezés azért fontos, mert a betegség tüneteinek megjelenésekor a kutya már menthetetlen. Emberre és macskákra veszélytelen betegség. Megelőzése védőoltással lehetséges.

Leptospirosis

Tüntetei: láz, általános rosszullét, hányás, hasmenés, véres vizelet, sárgaság
Fertőzött állattal, illetve annak vizeletével való találkozással terjed. A fertőzés az esetek többségében tünetmentes, ha megjelennek a klinikai tünetek, akkor többnyire elhulláshoz vezet. Lappangási ideje hosszú, 1-3 hét. Mind a fiatalabb, mind az idősebb kutyákat megtámadhatja. Az emberre is veszélyes betegség (zoonózis). Megelőzni védőoltásokkal lehet.

Kennelköhögés

Tünetei: száraz, erős köhögés, orrváladék
Több vírus együttes jelenléte okozza (parainfluenza, adenovírus, szopornyica). Általában menhelyeken, tenyészetekben, vagy kiállításokon fertőződnek a kutyák. A betegség nem halálos, ha a kutya kikerül a fertőzőtt környezetből antibiotikum kúrával, vagy olykor spontán is meggyógyul. Csak kutyára veszélyes betegség. Védőoltással védekezhetünk ellene.
Coronavírusos bélgyulladás
Tünetei: hasmenés, étvágytalanság, hányás
Elsősorban a fiatal kutyák betegsége. Főként azért veszélyes, mert ha a kutya parvovírussal is megfertőződik a coronavírussal egy időben, akkor az menthetetlenül elhullásához vezet. Megelőzni védőoltással lehet. Csak a kutyákat betegíti meg.

Veszettség

Tünetei: nyáladzás, állkapocs lógása, réveteg tekintet, kancsalság, víziszony
A legrettegettebb betegség, elenyésző kivételtől eltekintve halálos kimenetelű és kivétel nélkül minden melegvérű állatra és az emberre is veszélyes. Agy és gerincvelő gyulladást okoz. Főként a fertőzött állatok harapása által, azok nyálával terjed a fertőzés. Lappangási ideje változó, tipikusan 2-8 hét, de szélsőséges esetekben akár egy év is lehet. Egyetlen védekezés ellene a vakcinázás. A veszettség elleni évenkénti vakcinázás Magyarországon kötelező!

Lyme kór

Tünetei: láz, elesettség, duzzadt nyirokcsomók szőrhullás, sántaság
Fertőzött kullancsok által terjesztett betegség. Lappangási ideje hosszú, több hónap is lehet. A tünetek megjelenésekor elkezdett speciális, 6-8 hetes antibiotikum kúrával gyógyítható a betegség, de ennek hiányában, vagy későn megkezdett kezelés esetén halálos is lehet. Megelőzni védőoltással, illetve azzal lehet, ha kutyáinkat rendszeresen védjük a kullancsok ellen. Séta után minden esetben át kell vizsgálni a kutyát és ha kullancsot találunk benne, azt azonnal el kell távolítani. A kullancs ugyanis a vérszívás után csak 24 órával ürít, így az időben eltávolított, esetleg fertőző vérszívó sem betegítheti meg a kutyát.

Babesiosis

Tünetei: Magas láz, levertség, vérszegénység, sötét színű vizelet, sárgaság
Fertőzött kullancsok által terjesztett betegség. Lappangási ideje néhány nap. Babesiosis esetén létkérdés az azonnal elkezdett állatorvosi kezelés. Ennek hiányában ugyanis a betegség halálos. Fiatal, vagy legyengült immunrendszerű kutyák súlyos túlheveny fertőzés esetén hirtelen elpusztulhatnak (légzési elégtelenségben, illetve a vérkeringés összeomlásában). Megelőzése csak úgy lehetséges, ha a kutyát rendszeresen védjük kullancsfertőzés ellen. Védőoltás nincs babesiois ellen. Csak a kutyákra veszélyes betegség. A megelőzés fontos elem, mikét a Lyme kór esetében, hogy séta után minden esetben át kell vizsgálni a kutyát és ha kullancsot találunk benne, azt azonnal el kell távolítani.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése