Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. május 6., hétfő

Bili vagy pelenka?

Bili vagy pelenka?

A szobatisztaság fortélyai lelki oldalról

A szobatisztaság elérése sok gyermek esetében kihívás, másutt átfordulhat játszmává, figyelemfelkeltő eszközzé. A szülők lehetnek büszkék a gyermekük teljesítményére, de könnyen jogalapot szolgáltathat a dicsekvésre és a szégyenre is.
A szobatisztaság trükkjeit jól leírták a szakemberek, ebben a cikkben a szobatisztaság, a bilire szoktatás lelki oldalával fogunk foglalkozni.
  • Mikor szoktassuk bilire a gyereket?

    Ami automatikusan jön minden anyukának, hogy nyáron, mert akkor keveset kell mosni, és nem fázik meg a gyerek!smerjük azokat a bölcsességeket, hogy a fiúk lustábbak, a lányok gyorsabban szoknak bilire. De azt is tudjuk, hogy nem lehet erőltetni. Általában 2 és fél év körül indul a szobatisztaságra nevelés. Eltérések persze lehetnek.
  • Amit érdemes mindenképpen elkerülni a szobatisztaság kérdésében

    Túl sok okos ember él a környezetünkben, még a szomszéd néni is tud okosakat mondani, pedig tudjuk róla, hogy nincs is gyereke! Szomorú? Talán inkább tekintsük mulatságosnak! Ők segíteni akarnak, de bele se gondolnak a mi helyzetünkbe.
    Ha nem figyelünk, könnyen úgy járhatunk, mint a vak ember, akit átkísérnek a zebrán, de ő nem is akart átmenni!
    Hallgassuk meg tisztelettel az anyóst, a sógornőt, de hallgassunk a saját megérzéseinkre! Lehet, hogy ők azért is akarnak segíteni, mert érzik, hogy bizonytalanok vagyunk.
  • Mit várunk el a gyerekünktől?

    Ezt mindig kössük össze azzal, hogy mit várunk el saját magunktól? „Ennek a gyereknek már szobatisztának kell lennie 2 éves vagy 3 éves korára!”
    Mi van e mögött?
    Csak ekkor lehetünk jó szülők? Vagy hamarosan itt az ovi, és csak akkor mehet, ha a gyerek szobatiszta? Vissza kell mennem dolgozni, és nagyi nem szeret vagy nem képes pelenkázni?
    Ugye mennyire sok dolog merül fel bennünk, ha csak egy ilyen egyszerű dologra gondolunk?

    Miért ennyire fontos, hogy mikor lesz szobatiszta a gyerek?

    Vannak tárgyilagos okai is: Óvoda, visszamenni dolgozni, stb.
    Környezet elvárásai: „Bezzeg az én gyerekem!”- mondják mások.
    Saját magunk elvárásai: Mikor az első gyermekünk szokik a bilire, sok helyzet még új, minél kisebb a gyerek annál kevésbé érezhetjük magabiztosnak magunkat a gyereknevelés tekintetében. Szeretnénk jól csinálni, és megadni mindazt a gyerekünknek, amit lehetséges.
  • Hogyan hatnak az elvárásaink a gyerek szobatisztaságára?

    Ahogyan az elvárások hatnak ránk. Ha mi is meg akarunk felelni, a szobatisztaság elérése is nehezebb lesz. Ha mi lazábbra vesszük, akkor a gyerek is enged, könnyebb bilire szoktatni.
  • Mi tehetek, ha nem sikerül a bilire szoktatás, pedig már minden tanácsot megfogadtam, minden trükköt kipróbáltam?

    A gyerekek könnyen tanulnak, ha érdekükben áll. Ha úgy érzik, hogy több figyelemre van szükségük tanítványból tanítóvá lépnek elő. Hogyan?
    A szülőket arra késztetik, hogy többet foglalkozzanak gyermekükkel, még a szobatisztaság terén is. Véleményem szerint a gyerekek megérzik, ha az anyukájuk készülődik visszatérni a munka világába isi. Ezt ők nem akarják.
    Miért? Mert szokatlan, bizonytalanul érzik magukat.
    Mi tehetünk, hogy mégis elérjük a szobatisztaságot?
    Engedjük el a saját feszültségünket a kialakult helyzet miatt!
    Fordítsunk extra figyelmet, mikor a gyermekünkkel vagyunk. Az extra figyelem nem több, csak minőségi időt jelent.
    Ha ismét a ruha lett nedves, és a pelenka száraz, akkor legyünk türelemmel, vigyünk bele több játékosságot a bilire szoktatásba!
  • Néhány extra tipp a szobatisztaság eléréséhez

  • Mérjük fel, hogy a gyermekünk képes-e szót fogadni? Levenni önállóan a ruháját.
  • Olyan eszközt válasszunk, ami neki is kényelmes.
  • Szoktassuk ahhoz, hogy meztelen fenékkel üldögéljen a bilin.
  • Demonstráljuk, hogy mire jó a bili, a WC. Egy nagyobb testvér újra tud ülve pisilni, vagy megmutathatjuk mi is…
  • Legyen rajta megfelelő öltözet. Nem csak arra van szükség, hogy könnyen le tudja venni a ruháját, hanem arra is, hogy könnyen megérezze, ha már nem ért oda a bilire!
  • Figyeljünk a jelzésekre! Ha le akarja venni a pelenkát, engedjük neki, majd ültessük le a bilire.
  • Ha nem akar leülni, hisztizik, ne erőltessük!
  • Legyünk felkészülve arra, hogy lesznek visszaesések is. Fogadjuk türelemmel!
  • Ne feledjünk el örülni a sikernek!

Hogyan tudok segíteni hogy a gyermekem szobatiszta legyen?

  • Tudta Ön, hogy olyan eszközök vannak a kezében, melyről nem is tudott eddig?

    A kisgyerekes anyukák, köztük talán Ön is, sok esetben érezheti magát tehetetlennek, mert a kicsi nem tudja elmondani, hogy mi a baja, csak látja, hogy szenved!
    Ez a tehetetlenség megszüntethető!
  • Tudja mekkora élmény az, ha egy édesanya már nem együtt szenved a gyermekével, hanem hatékonyan tud neki segíteni, külső beavatkozások nélkül?
  • El tudja képzelni, hogy mennyit növekedne az Ön önbecsülése anyaként, ha képes lenne segíteni abban, hogy megoldódjanak a gyermeke problémái?
  • Ráadásul a gyermeke korai fejlődése (ami meghatározó az ö szempontjából) problémamentessé tehető!
  • Mit érdemes megfontolni?

    Gyermeke, és Ön közt ebben az időszakban a legszorosabb a kapcsolat, „átjönnek” a gyermeke érzései, ezért szenved Ön is jobban. A gyermeke mivel ebben a korban nem tud más módon kommunikálni a szavak nyelvén, valahogy mégis ki kell, hogy fejeznie magát. Gondoljon a gyermeke különböző fajta sírásaira! És Ön tudja, hogy sírás, és sírás között különbség van.
    Ugyanez érvényes a gyermeke érzéseinek felismerésében is.
    A gyakorlati segítő munka során számtalanszor bebizonyosodott, hogy az anya, és gyermeke közötti szoros kapcsolat miatt, az édesanyákon keresztül is lehet oldani a kicsi feszültségeit, a benne lévő stresszt.
    Ezért a legegyszerűbb, amit tehet, hogy megtapasztalja a segítésnek azt a formáját, mikor Önnel dolgozunk a gyermeke problémáin. Ez a segítségadás sok erőt, és anyaként a saját önbizalma erősödését fogja eredményezni, amellett, hogy a gyermeke javulnak, megoldódnak!
  • A kisgyermeke szobatisztasággal kapcsolatos félelmei oldhatók az anyán keresztül is!

    Ez azért hatékonyabb, mint a közvetlen gyerekkel folytatott munka, mert,
  • Ha az anya nyugodt, akkor a gyermeke is nyugodtabb,
  • Ön sokkal intenzívebben, és mélyebben tud figyelni, együttműködni, mint egy 2-5 éves gyermek.
  • A tapasztalat azt mondja, hogy egy kisgyerekkel történő foglalkozásnál, kétszer jobb eredményt hoz az Önnel végzett közös munka!
A szobatisztaság elérése sok gyermek esetében kihívás, másutt átfordulhat játszmává, figyelemfelkeltő eszközzé. A szülők lehetnek büszkék a gyermekük teljesítményére, de könnyen jogalapot szolgáltathat a dicsekvésre és a szégyenre is. A szobatisztaság trükkjeit jól leírták a szakemberek, ebben a cikkben a szobatisztaság, a bilire szoktatás lelki oldalával fogunk foglalkozni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése