Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. május 7., kedd

5 jel, hogy azonnal orvoshoz kell vinni a babát - Ortopédiai rendellenesség
Az időben felismert probléma sokszor 100%-osan gyógyítható.Már az egészen pici babáknak is megvan a maguk ortopédiai felkiáltójele. Ha a gyermek időben kerül az ortopédiai szakrendelésre, a kialakulóban levő betegségek sok esetben 100 %-ban gyógyíthatóak.

Dr. Lengyel Zsuzsanna, a Róbert Károly Klinika gyermek ortopéd főorvosa elárulja, mire kell figyelned.

Az X kromoszóma a hibás?

Az ortopédiával foglalkozó könyvek egyik fontos tényként kezelt mondata, hogy a tavasszal született gyerekeknél gyakoribbak a csípőfejletlenségek.
A nemek szerinti statisztikák pedig a lányok oldalára billentik a mérleget, vagyis náluk gyakoribb ez a méhen belüli fejlődéslemaradás.
Egyelőre csak feltételezés, hogy mindez az X kromoszómával függ össze, a jelenség pontos okát még nem találták meg, ezért fontos, hogy korán észrevegyék.

5 figyelmeztető jel

- A csecsemőkori csípő és lábtartás körülbelül a babák 5%-nál árulkodik rendellenességről - mondja dr. Lengyel Zsuzsanna, a Róbert Károly Klinika gyermek ortopéd főorvosa.
- Előfordulhat, hogy eltérés mutatkozik a talp tengelyében - befelé fordult lábfej, amikor kifliformát vesz fel a baba lábfeje, vagy netán egészen befelé kunkorodik. Előfordul ferde nyaktartás vagy igen ritkán a gerinc ferdesége. Befelé forduló lábfej esetén sokszor egyszerű mozgatással, masszázzsal kezelhető a baba. Ha nagyobb az eltérés, akkor egy speciális kiscipővel hat-nyolchetes korra tökéletesre formálódik a lábfej tartása. A rövid, két hónapos kezelés elejét veszi egy sor mozgásszervi problémának.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése