Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 10., péntek

RÖVIDEN A GYERMEKNEUROLÓGIÁRÓL

A CSECSEMŐ ÉS GYERMEK NEUROLÓGIÁRÓL

Lázas konvulzió:

Az egészséges kisgyermekek 5 %-ának életében fordul elő. A jelenlegi gyakorlat szerint, ezen gyerekek nagy része kórházi felvételre kerül, mivel a betegség ijesztő tünetekkel jár. Tapasztalataink szerint a legtöbb esetben ambuláns körülmények között hatékonyabban kezelhető ez a betegség és megelőzhető a következő roham. Ennek az a feltétele, hogy széleskörű felvilágosítás történjen mind a szülők, mind a beteget elsőként ellátó szakemberek részére.

Ismeretlen eredetű eszméletvesztések differenciál diagnózisa

Az eszméletvesztés alatt különböző súlyosságú hirtelen kialakuló tudatzavart értünk, melynek számos kiváltó oka van. A klinikai kép gyakran nagyon ijesztő, annak ellenére, hogy a háttérben gyakran egészen banális okok állhatnak.

Az eszméletvesztéssel, elvágódással járó rohamszerű eszméletzavarokat a kiváltó ok alapján 3 nagy csoportra oszthatjuk: idegrendszeri eredetű, szív és keringési betegségekkel kapcsolatos, illetve pszichogén eredetű eszméletzavarok.

Epilepsziás betegek kivizsgálása, kezelése, gondozása :

Az epilepszia betegség természetéből adódóan az ambuláns betegellátás szerepel a legnagyobb súllyal ebben a betegpopulációban. A hazai gyakorlattal szemben (ahol az első rohamot követően a betegek többségét fekvőbeteg gyógyintézetbe utalják kivizsgálásra, roham recidíva esetén ismét kórházba kerülnek gyógyszerbeállításra stb.) az epilepsziás betegek többsége kizárólag ambuláns keretek között is igen jól kivizsgálható, kezelhető és kontrollálható.

Egyéb gyermekneurológiai kórképek

- Diszfáziák és megkésett beszédfejlődés

- Eltérő fejlődést mutató csecsemők és kisdedek vizsgálata

- Csecsemő- és kisdedkori egyéb problémák (alvás, étkezés, magatartás)

- Tanulási problémák, figyelemzavar óvodás és kisiskolás korban

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése