Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 18., szombat

AZ ORSÓGILISZTA

- Orsógiliszta/ascaris lumbricoides/

Az Ascaris lumbricoides a legnagyobb bélféreg (orsógiliszta), mely az emberi belekben élősködik. A kifejlett hímek 15-30 cm hosszúak és 0,3-0,8 cm átmérőjűek, és hasi irányban görbülő farkuk van; a kifejlett nőstények 20-35 cm hosszúak és 0,5 cm átmérőjűek.

A kifejlett férgek a vékonybél üregeiben élnek. A nőstény megközelítőleg 200 ezer petét rak naponta, melyek a széklettel terjednek. A meg nem termékenyített peték lenyelve sem fertőzőek. A megtermékenyített peték embrióvá alakulnak és a környezeti feltételektől függően (optimális eset: nedves, meleg, árnyékos talaj) 18 naptól néhány hétig terjedő időszakban fertőzővé válnak. A fertőző peték lenyelése után a lárvák kikelnek megtámadják a bél nyálkahártyáját, majd először a portális keringési rendszeren, aztán a nagyvérkörön keresztül a tüdőbe szállítódnak. A tüdőben a lárvák tovább fejlődnek (10-14 napig), áthatolnak a tüdő léghólyagok falán, s a légcsövön keresztül a torokba jutnak, majd lenyelődnek. A vékonybelet elérve kifejlett féreggé válnak. Egy kifejlett nősténynek 2-3 hónapra van szüksége a fertőző pete lenyelésétől a petézésig. A kifejlett giliszta 1-2 évig élhet.

A leggyakoribb emberi bélféreg fertőzés. Az egész világon elterjedt. Colon-hydroterápiával hatásosan eltávolíthatók a bélférgek

.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése