Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 12., vasárnap

CITRUSFÉLÉK- CSAK ÓVATOSAN-

Citrusfélék – csak óvatosan

Nehezen tudnám megszámolni, hány anyuka mesélt már arról, hogy az egészen pici, néhány napos vagy hetes babának citromlevet vagy narancslevet adott pl. csuklás ellen. Pedig, amilyen gonddal és körültekintéssel kezdik el sokan a hozzátáplálást, olyan gondatlanul adnak citrusféléket az arra még egyáltalán nem érett babának. Mikor és milyen citrusfélét adhatunk a kicsiknek?

A citrusfélékről az él a köztudatban, hogy egészségesek, ezért nagyon szeretik őket a szülők a babának adni, mert tele van vitaminnal. Csakhogy amilyen egészséges, épp annyi problémát is okozhat.

Kezdjük rögtön azzal a tévhittel, hogy a csuklásra citromot kell adni! Valóban: a citrom ízétől annyira meglepődhet a baba, hogy elmúlik a csuklás, csakhogy ezt bármi mással is elérhetjük. Például adj neki kiskanálban anyatejet vagy forralt vizet. Ha már 4 hónapos elmúlt, játssz vele kukucska játékot! Ha még egészen kicsi és hasfájós, adhatsz neki egy kiskanál Gripe Watert, vagy édeskömény-teát, annak a kellemetlen íze is van olyan hatással, mint a citrom.

Minden déligyümölcs bevezetésénél alapszabály, hogy csak fokozatosan vezessük be őket, azaz első nap csak a levéből egy kiskanállal kaphat, második nap egy picit többet, harmadik nap még többet. Ha hasmenés, kiütések, hasfájás jelentkezik, akkor azonnal abba kell hagyni a déligyümölcs adását és 1-2 hónapot várni vele.

Ha a baba allergiára hajlamos, akkor nyugodtan várhatunk a déligyümölcsökkel akár 1 éves korig is.

MELYIK MIKORTÓL ADHATÓ?

7 hónapos kor alatt egyáltalán ne adjunk citrusféléket, mert hasfájást, emésztési zavarokat, allergiát okozhatnak!

7 hónapos kortól adható mandarin, citrom

8 hónapos kortól adható narancs

Másfél éves kortól adható grapefruit

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése