Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 18., szombat

MIKOR ADJUNK VITAMINT A GYERMEKNEK

Mikor adjunk vitamint a gyermeknek

Sok édesanya aggódik amiatt, hogy kisgyermeke vitaminhiányban szenved.A vitaminok a szervezet létfontosságú összetevői, az anyagcserefolyamatok mozgatórugói. Természetesen igaz ez a kisgyermekeknél is. A vitaminok közös jellemzője, hogy a szervezet teljességükben nem képes őket szintetizálni, legfeljebb előanyagaikból átalakítani. Ezért rendszeres bevitelükről a táplálkozással kell gondoskodni.

Igen sok szülő fél attól, hogy gyermeke vitaminhiányos lesz, és nem kevés pénzt költ gyógyszertárakban az egyre divatosabb multivitamin készítményekre.

De kinek, és mikor van szüksége vitaminokra? A szoptatott csecsemő az anyatejjel a D- és a K-vitaminon kívül mindent megkap, feltéve, ha édesanyja nem beteg, nem diétázik, nem fogyókúrázik, illetve nem hódol a különböző reformkonyhák étrendi előírásainak. az utóbbi esetben ásványianyag- és B12-vitaminhiány is felléphet. Ez esetben az édesanyának van szüksége gyógyszeres pótlásra, mert így az anyatej már megfelelő vitaminforrást biztosít.

A mesterségesen, azaz tápszerrel táplált csecsemő külön vitaminpótlást nem igényel, hiszen a tápszereket úgy állítják össze, hogy azok a baba adott életkorának feleljenek meg a vitamin-összetétel szempontjából is. Ha a baba legalább 750 ml tápszert kap, akkor külön vitamint nem kell adni neki. Más a helyzet, ha valamilyen betegség miatt kevesebbet eszik. Még az egyszerűnek mondott nátha is elveszi az étvágyat, nem is beszélve egy komoly, légúti fertőzésről, kiszáradással járó bélhurutról, következményes felszívódási zavarról vagy rendszer- betegségről. Ekkor alapos számítások után, célzottan kell megszervezni a pótlást.

A nagyobb babák már változatosan étkeznek, hiszen egyéves korukban étrendjük csaknem azonos a többi családtagéval. Ha a nagyobb csecsemők, kisdedek életkoruknak megfelelően, változatosan táplálkoznak, akkor vitaminhiánnyal betegségek után ugyancsak számolni kell. Igaz ugyan, hogy a bolti tej egy-két összetevőben szegényesebb, és a vitaminok felszívódását csökkenti, de a ma elérhető pluszjelzésű babatejek megfelelő ellátást nyújtanak. Más a helyzet a tartós betegségek esetében, amikor is az orvos speciális étrendet javasol. Ekkor könnyen áteshetünk a ló túloldalára.
Más jellegű a probléma a nem beteg, válogatós, nassoló, úgynevezett "étvágytalan" babákkal. Aki naphosszat teát iszik, ropit vagy Túró Rudit falatozgat kevéske csokoládé kíséretében, az valóban elesik a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztásának előnyeitől és könnyen vitaminhiányossá válhat. Ha nekik multivitaminokat veszünk, beszéljük meg annak adagolását a családorvossal, mert nemcsak a zsírban, hanem a vízben oldódó vitaminok halmozott bevitele is betegséghez, túladagolási tünetekhez vezethet. A vitaminokra a fejlődő szervezetnek nagy szüksége van, különösen betegségek után. a rendszeres multivitamin-fogyasztás azonban veszélyeket is rejthet magában, példáját adva annak, hogy a jóból is megárt a sok!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése