Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 18., szombat

A VÉGBÉLGILISZTA-CÉRNAGILISZTA

végbélgiliszták -CÉRNAGILISZTA

Az Enterobius vermicularis bélféreg (korábban Oxyuris vermicularis) emberi végbélgilisztaként is ismert. (A kifejlett nőstények 8-13 mm-esek, a kifejlett hímek 2-5 mm-esek.) Az embert tekintik az E. vermicularis egyedüli hordozójának.

A peték a végbélnyílás körüli (perianális) redőkbe települnek. Önfertőzés történik, ha a perianális terület vakarása után a kezünkkel fertőzött petéket juttatunk a szánkhoz. Emberről emberre történő átvitel szennyezett ruhán vagy ágyneműn keresztül következik be. Fertőzés szerezhető úgy is, ha a környezetünkben olyan felületekkel érintkezünk, melyek végbélgiliszta petéivel szennyezettek (pl. függönyök, szőnyegek). Kis számú pete a levegőbe is kerülhet és belélegezhető. A fertőzött peték lenyelését követően a lárvák a vékonybélben kelnek ki, és a kifejlett férgek a vastagbélbe települnek. A fertőzött peték lenyelése és a kifejlett nőstények petézése közti időintervallum körülbelül egy hónap. A kifejlett férgek élettartama kb. két hónap. A peteérett nőstények éjszakánként a végbélen kívülre vándorolnak és a végbélnyílás körüli (perianális) redőkbe lepetéznek. Optimális feltételek mellett a petében lévő lárvák 4-6 óra alatt kifejlődnek (a peték fertőzővé válnak).

Világszerte előfurdilhat. A fertőzések gyakoribbak iskolás- és óvodáskorú gyermekeknél, ill. zsúfolt körülmények között élőknél. A végbélgiliszta-fertőzés szokványosabb mérsékelt éghajlatú országokban, mint trópusi helyeken. Az USA-ban ez a leggyakoribb bélféreg betegség (a fertőzöttek számát 40 millióra becsülik

A KEZELÉST AZ ORVOS IRÁNYITJA.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése