Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 21., kedd

A VÉDELMET NYUJTÓ ANYATEJ

A védelmet nyújtó anyatej

Az elmúlt évszázadokban egy anyának eszébe sem jutott, hogy megfossza gyermekét az anyatej áldásától, és önként lemondjon gyermeke szoptatásáról. Inkább szégyennek számított, ha egy nő nem volt képes táplálni gyermekét. Ilyenkor más asszonyok felesleges anyatejére szorultak, s a gyermekeket tejtestvéreknek is hívták. Ma már más a helyzet, sok nő fél attól, hogy a szoptatás tönkreteszi a mellét. Ezért a védőnők és a gyermekorvosok nem győznek eleget beszélni, cikkezni a szoptatás fontosságáról.

Az anyatej a legtermészetesebb és egyben legtökéletesebb táplálék, biztosítja a csecsemő számára az egészséges fejlődéhez szükséges összes tápanyagot. Ugyanez nem mondható el a mesterségesen előállított tápszerektől, amelyekből hiányozhatnak, és hiányoznak is létfontosságú anyagok. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat a baba egészségségére nézve, és számtalan betegség forrása lehet. Mivel a tápszereket nem a megfelelő tápanyagokból állítják össze, a gyermek később hajlamos lesz a kóros elhízásra. Egy vizsgálat megállapítása szerint a tápszerrel táplált hathetes csecsemők hatvan, míg a szoptatott babáknak tizenkilenc százaléka volt túlsúlyos. A túlzott fehérjefogyasztás ugyanis rendkívül megterheli a veséket, így a gyermek szerveztében a szokásosnál több folyadék halmozódik fel. S ez gyors elhízáshoz vezet.

Mivel az anyatej olyan egyedülálló anyagokat tartalmaz, amelyek meggátolják a baktériumok és vírusok fejlődését, a babáknak természetes védelmet nyújt számos allergiás és fertőző betegséggel szemben. Nem kevésbé elhanyagolható a lélektani szempont sem, hiszen a szoptatás alatt kialakul az anya és a gyermek közötti kötődés, amely döntő szerepet játszik a baba érzelmi fejlődésében. A gyermekorvosok egybehangzó véleménye szerint, több asszony szoptatná gyermekét, ha tudatában lenne annak a csodálatos kapcsolatnak, amely így alakul ki anya és gyermeke között.
Sok kezdő anyukának okoz gondot, hogy mennyi ideig szoptassa a babát. A harminc éves gyermekorvosi tapasztalattal rendelkező Dr. Robert S. Mendelsohn szerint a csecsemő mellenként körülbelül négy perc alatt fogyasztja el az elérhető tejmennyiség nyolcvan-kilencven százalékát. Mégis tanácsos hosszabb ideig szoptatni, mivel ez serkenti a tejképződést. Előfordul, hogy a kicsi jóllakott, és elalszik szoptatás közben.

Ilyenkor hagyjuk a mellen, mert ez érzelmi szempontból nagyon fontos. Abban már megoszlanak a vélemények, hogy hányszor etessük a babákat. Mendelsohn szerint egy nap akár a húszat is elérheti a szoptatások száma. Mások azt ajánlják, hogy ahányszor csak igényli, míg van, akik a rendszerességre esküsznek.

Megfontolandó tanács lehet az is, hogy két-három hónapos kortól szépen lassan szoktassuk le kicsit az éjszakai evésről, mivel a gyomornak is szüksége van pihenésre. Ezt úgy érhetjük el, ha az utolsó esti, és a reggeli első szoptatás között fokozatosan tágítjuk az időt. A cél az, hogy a gyermek végigaludja az éjszakát.

Az anya, aki nem szoptatja gyermekét, önmagát és a kicsit is megfosztja az egyik legszebb emberi élménytől. Megfontolandók tehát a természetes születés atyjának tartott Dr. Grantly Dick-Read szavai: „Az újszülöttnek csak három igénye van: a melegség, amelyet anyja karjaiban talál meg, a táplálék, amelyet az anyai mell biztosít számára, és a biztonságtudat, amelyet anyja jelenléte jelent.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése