Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 13., hétfő

A GYERMEK NÉVVISELÉSE

A gyermek névviselése

A kiskorú gyermek sorsát lényegesen érintő egyik kérdés a gyermek családi és utónevének a meghatározása és megváltoztatása, amely kérdésben még a különélő szülő is gyakorolhatja jogait.

A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti, de a gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet. A szülőknek a gyermek utónevét a születéstől számított 30 napon belül kell bejelenteniük az illetékes anyakönyvvezetőnél, ha erre nem kerül sor, a gyermek születését anyakönyvezik és megkeresik a gyámhivatalt az utónév megállapítása végett.

A születési anyakönyv kiállítása során az az illetékes anyakönyvvezető, akinek a működési területén a gyermek született. Román állampolgár külföldön történt születését a fővárosi főjegyző anyakönyvezi .

A kiskorú gyermek születési családi és utónevének a megváltoztatását kizárólag a gyermek törvényes képviselője kérheti. A kérelmet az állandó lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél kell benyújtani, és az eljárásért 10000 forint illetéket kell fizetni.

Az anya nevének viselése

Abban az esetben, ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának lehetne tekinteni, a gyermek az anya családi nevét fogja viselni egészen addig, amíg a születési anyakönyvbe egy ún. képzelt apát nem jegyeznek be. Erre akkor kerülhet sor, ha az anya ezt kéri a gyámhivataltól, illetve - ez irányú kérelem hiányában - a gyermek harmadik életévének betöltésekor. A gyámhivatal ilyenkor az anya legközelebbi anyai ági férfi felmenőjének a családi nevét állapítja meg a gyermek neveként. Az anya azonban azt is kérheti, hogy a gyermeke továbbra is az ő családi nevét viselje vagy egy általa megjelölt más nevet kapjon. Az utóbbi esetben azonban csak olyan név választható, ami más személy jogos érdekeit nem sérti, és persze az a gyermekre nézve sem sérelmes.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése