Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 15., szerda

MITOSZOK A HOZZÁTÁPLÁLÁSSAL KAOCSOLATBAN

Hozzátáplálással kapcsolatos mítoszok

Sok mítosz és idejétmúlt információ kering arról, hogyan állapíthatjuk meg, hogy felkészült-e már gyermekünk a szilárd ételek fogyasztására.

1-MÍTOSZ: A GYERMEK SÚLYA ELÉRT EGY „MÁGIKUS” SZÁMOT.

Az, hogy gyermeke elért egy bizonyos súlyt, vagy megduplázta születési súlyát (vagy akármennyi is a súlya), még nem jelenti azt, hogy automatikusan kész lesz a szilárd táplálék fogyasztására, főleg abban az esetben, ha még nincs hat hónapos.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia / WHO javaslata, hogy a szilárd ételek bevezetését hat hónapos korban, vagy még később kezdjük el, nem tesz kivételt a nehezebb csecsemőkkel sem. Az a kutatás, amit én láttam arról, hogy milyen előnyökkel jár, ha hat hónapos korban, vagy később kezdjük el a szilárd ételek bevezetését, minden csecsemőre egyaránt vonatkozik, súlyuktól függetlenül.
Az emésztőrendszer érettsége és a csecsemő általános fejlődése jelenti a különbséget, nem a baba súlya.
Nagyon érdekes, hogy a nagyméretű babák és a kisméretű babák édesanyját egyformán a hozzátáplálás megkezdésére szokták biztatni. Gyakran hangzik el két különböző és egymásnak teljesen ellentmondó vélemény ugyanannak az embernek a szájából!

2-MÍTOSZ: „AZ ÖN GYERMEKE NAGY, EZÉRT EL KELL KEZDENI A HOZZÁTÁPLÁLÁST.”

Az indoklás, hogy miért kellene bevezetni a szilárd táplálékokat különböző lehet:

Van, hogy az édesanyának azt mondják, hogy mivel a babája nagy, képtelen lesz elég tejet termelni a számára. Ez a megállapítás nem igazán állja meg a helyét – szinte minden anya képes annyi tejet termelni, hogy akár ikreket is szoptathatna kizárólagosan, sőt hármas ikreket is. Ha igény szerint engedi szopizni a babáját, teste elég tejet termel majd a számára.

Más anyáknak azt mondják, hogy a kisbaba túl sokat eszik, ezért az anyának csökkentenie kell a táplálékfelvételét azzal, hogy korlátozza a szoptatást, és/vagy elkezdi a hozzátáplálást. Egyáltalán SEMMI bizonyítéka nincs annak, hogy egy nagysúlyú szoptatott baba gyerek- vagy felnőttkorában is nagy lesz, és a szoptatás korlátozása veszélyes lehet egy csecsemő számára.

3-MÍTOSZ: „AZ ÖN KISBABÁJA TÚL KICSI, EZÉRT EL KELL KEZDENIE A SZILÁRD ÉTELEK BEVEZETÉSÉT.”

Egy másik gyakran hangoztatott ok a hozzátáplálás megkezdésére az, hogy a baba túl kicsi. Szerintem ennek a javaslatnak aztán igazán nincs semmi értelme! Ha grammról grammra összehasonlítjuk, az anyatejnek magasabb az energiatartalma, mint a legtöbb biztonságos babaételnek, és jelentősen több tápanyagot tartalmaz, mint bármely más szilárd étel, amivel csecsemőket etethetnénk. Hozzátehetjük, hogy a szilárd ételek bevezetése nagy valószínűséggel csökkenti annak a tejnek a mennyiségét, amennyit gyermeke magához vesz, ahelyett, hogy növelné az összes bevitt mennyiséget. Egy valóban lassan gyarapodó kisbaba számára az egyik első ajánlás az, hogy csökkentse a szilárd táplálék mennyiségét, vagy hagyja el azt, és szoptasson gyakrabban.

4-MÍTOSZ: A BABÁNAK AZÉRT KELL ELKEZDENIE A SZILÁRD TÁPLÁLÉKOK FOGYASZTÁSÁT, MERT AZ ANYATEJ NEM TARTALMAZ ELÉG VASAT.

Egy további oka annak, hogy a hozzátáplálás megkezdését javasolják, az, hogy „az anyatej nem tartalmaz vasat”. Az anyatejnek valóban alacsonyabb a vastartalma, mint a tápszernek, de az anyatej vastartalma sokkal jobban felszívódik a kisbaba bélrendszeréből, mint a tápszerben levő vas. A tápszerrel táplált csecsemők vesztenek is vasat azokon a mikroszkópikus sérüléseken keresztül, melyek a tehéntej romboló hatása miatt keletkeznek a beleikben. A szoptatott babák nem veszítik el a vasat. Valamikor az első hat hónap után (sok baba számára sokkal később) a legtöbb csecsemőnek szüksége lesz az anyatejen kívül más vasforrásra is. Ehhez többnyire kis mennyiségű szilárd ételből is hozzá lehet jutni.

5-MÍTOSZ: A GYERMEKNEK AZÉRT VAN SZÜKSÉGE SZILÁRD TÁPLÁLÉKRA, HOGY HOSSZABB IDEIG ALUDJON ÉJJEL.

Az a népszerű hit, hogy a szilárd étellel való etetés segíti a csecsemőt abban, hogy végigaludja az éjszakát, teljesen alaptalan.

6-MÍTOSZ: HA NEM KEZDI EL A SZILÁRD ÉTELEK BEVEZETÉSÉT „X” HÓNAPOS KORBAN, AKKOR A GYERMEKNEK PROBLÉMÁI LESZNEK A SZILÁRD ÉTELLEL.

Ez szintén egy olyan mítosz, amelyet a megfelelően fejlődő, egészséges csecsemőkre vonatkozó kutatás nem támaszt alá.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése