Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 29., szerda

ELŐFORDULÁSI ARÁNYOK VÁLTOZÁSA-FERTŐZŐ BETEGSÉGEKBEN

A GYERMEKKORI FERTŐZŐ MEGBETEGEDÉSEK CSOPORTOSITÁSA

Az immunizáció, a védőoltások általános elterjedésének eredményeként a gyermekkori fertőző megbetegedések gyakorisága csökkent – de ha nem immunizálunk folyamatosan a betegségek ismét visszatérhetnek.
A fertőző betegek ápolása során alapvető feladat a fertőzés terjedésének megakadályozása – fokozott higiénés rendszabályok, izoláció, fertőtlenítés. Orvosi gyakorlatom folyamán megváltoztak a fertőző betegségek előfordulási arányai-Erre szeretném felhivni a kedves szülők figyelmét az alábbiakban.

Leggyakoribb megbetegedések:

Bárányhimlő (varicella): a Varicella-zoster-vírus által okozott, hólyagos kiütéssel járó fertőző betegség. Lappangási ideje 2-3 hét, átvészelése életre szóló védettséget ad, de később gyakran herpes zoster jelentkezhet, ami a szervezetben maradt vírus jele lehet. A betegeken enyhe általános tünetek mellett gyorsan szaporodó kiütések jelennek meg. A kezdetben foltos kiütés, később göbcsés lesz, majd kialakulnak a hólyagok. A hólyag pörkösödéssel gyógyul, maradandó heget nem hagy. Szövődményként gennyes bőrgyulladás, ritkán pneumonia vagy encephalitis jelentkezhet. Általában jóindulatú betegség, de veszélyt jelent az újszülöttekre, az immunkárosodott vagy immunszupresszív szerekkel kezelt betegekre. Ápolása a bőr fertőtlenítő lemosása és a viszketést csökkentő szerek alkalmazása. Láz esetén gyógyszeres lázcsillapítás. Fontos az ágynyugalom biztosítása, bőséges folyadékpótlás. Nem szükséges bejelenteni, de a beteget izolálni kell.

Rózsahimlő (rubeola): enyhe lefolyású vírusbetegség, amely magzat és újszülött korban súlyos károsodást okozhat. Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-3 hét. Az enyhe hurutos és általános tünetek után jelennek meg – legelőször az arcon – a lencsényi, rózsaszínű kiütések. Gyorsan terjednek és három nap után el is halványodnak. Átvészelése életre szóló védettséget ad. Kezelése csak tüneti. A betegség bejelentendő. Fontos, hogy ha a terhes fertőződik, magzata maradandó, súlyos károsodásokat szenvedhet.

Bélfertőzés: gyermekközösségekben leggyakrabban a szalmonellózis,vérhas,rotavirus fertőzés fordul elő leggyakrabban. Az amoebiasis és enterobiasis / paraziták/ jelenlétükkel felszívódási zavart okoznak – súlymegállás, fogyás, sápadtság, hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradékonyság jelentkezik. Jellemző tünete a főleg éjjel jelentkező végbéltáji viszketés, köldök körüli fájdalom, allergiás bőrelváltozás. Enterális úton terjed, kimutatása a székletből lehetséges. Kezelése féreghajtásból áll és az újrafertőződés elkerüléséből.

Járványos fültőmirigylob (mumps): a mirigyes szervek mumpsvírus okozta heveny gyulladása: Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-3 hét. Gyakori a betegség tünetmentes átvészelése. Típusos esetben a betegség legfeltűnőbb tünete a fültőmirigy egy vagy ritkábban két oldali, lázzal járó, fájdalmas duzzanata. A duzzadt mirigy felett a bőr ép, nem lobos. Jóindulatú betegség a mumpsvírus okozta savós agyhártyagyulladás, a meningitis a betegség bármely szakában jelentkezhet fejfájással, lázzal, tarkókötöttséggel. Szövődményként serdülő fiúknál heregyulladás is felléphet, lányoknál ritkán petefészek gyulladás, gyakoribb a hasnyálmirigy gyulladása. A mumps kezelése csak tüneti: két hetes ágynyugalom után a betegség minden formája meggyógyul. A fájdalomcsillapításra száraz kötést helyezünk a duzzadt mirigyre, a beteget egyenletes melegben tartjuk. Lázcsillapítást végzünk. Heregyulladás esetén a heréket fel kell polconi és borogatni. A fájdalmas rágás miatt folyékony-pépes ételeket adunk, bőséges folyadék és vitamin bevitel mellett. A betegség bejelentendő, a védőoltásoknak köszönhetően csak szórványos esetek fordulnak elő.

Skarlát-Hatásos noltás nincs ellene igy még zámolni kell vele a mindennapi orvosi ténykedésban.Minden bevezető tünet nélkül,hirtelen,magas lázzal,fejfájással,csaknem mindig hányással és torok fájással kezdődik.A torok erősen belövellt-skarlátvörös-A nyelv vastagon bevont,szélei vörösek a papillák erősen duzzadtak.A kiütés 24-48 órával a kezdet után virágzik ki.Finom sűrű,pontozott pir,mely ttávolabbról nézve összefolyó-skarlátvörös-szint ad a bőrnek.A nyakon,mellen,hason kezdődik.Az arcon jellemzően nincs kiütés.A kiütés a bőr ráncaiban /lágyék,könyök/sötétvörös.

Mirigyláz (mononucleosis infecctiosa): Ebstein-Barr-vírus okozta fertőző betegség. Általában az iskoláskorúak betegsége. Hirtelen, magas láz, lepedékes torokgyulladás, nyirokcsomó duzzanat jellemzi. A gyanút szerológiai vizsgálat igazolja – magas fvs. szám, nagy része szabálytalan magvú monocitoid limfocita, a savóban heterofil antitestek mutathatóak ki. 2-3 hét alatt spontán gyógyul, ritka a szövődmény. Kezelni csak az esetleges másodlagos bakteriális torokgyulladást kell. Fontos az ágynyugalom és májkímélő diéta.

A következő fertőző megbetegedések a hatásos és rendszeres oltások következtében szinte eltünő félben vannak.

Kanyaró (morbilli): felső légúti huruttal, jellegzetes kiütéssel járó, súlyos, akut vírusbetegség. Lappangási ideje a lázas hurut kezdetéig 10 nap, a kiütések a 14. Napon jelennek meg. Gyakoriak a másodlagos fertőzések.
Magas lázzal, köhögéssel kezdődik, a vizsgálat a felső légutak gyulladását mutatja. Az első jellemző tünet a pofanyálkahártyán apró fehér foltok – Koplik foltok – látszanak a betegség 2.-3. napján, majd megjelenek az első kiütések, rendszerint a fül mögött és onnan terjednek lefelé. A kiütések borsó nagyságúak, élénkvörösek, kissé livid árnyalatúak, hamarosan összefolynak. Ezzel egyidőben a beteg láza ismét megemelkedik és kitart a kiütések elhalványodásáig. A beteg megviselt, étvágytalan, kötőhártya gyulladása miatt kerüli a fényt. A kezelés csak tüneti. Bejelentendő betegség.





Szamárköhögés (pertussis): a Perussis-baktérium által okozott, jellegzetes rohamokkal járó fertőző megbetegedés. Cseppfertőzéssel
terjed, lappangási ideje 7-14 nap, majd egy-két hetes enyhe hurutos szak vezeti be. A típusos szamárköhögéses roham rövid köhögések sorozatával hirtelen kezdődik – az egyes köhögések olyan gyorsan követik egymást, hogy a betegnek nincs ideje a belégzésre, és gyakran elkékül. Ezt a fullasztó állapotot hosszú belégzés oldja fel, majd máris kezdődik a következő köhögéssorozat. Három hét után a rohamok oldottabbá, kevésbé kínzóvá válnak. A pertussis leginkább a fiatal csecsemőket veszélyezteti – a hányadékot észrevétlenül bármikor aspirálhatják. Szövődményként tüdőgyulladás, eclampsia léphet fel.
A kötelező védőoltások hatására
a betegség igen ritka, lefolyása jóval enyhébb lefolyású. Kezelése az időben elkezdett antibiotikumok adása, nyugtatók és köhögéscsillapítók adásából áll. Jó hatású a szabad levegőn való tartózkodás. Bejelentés kötelezett betegség.mutathatóak ki. 2-3 hét alatt spontán gyógyul, ritka a szövődmény. Kezelni csak az esetleges másodlagos bakteriális torokgyulladást kell. Fontos az ágynyugalom és májkímélő diéta.



Torokgyík (diphtheria): a diphtheria-bacilus által okozott heveny fertőző betegség, amely jellegzetes felső légúti gyulladással, valamint a szívet és a környéki idegeket károsító toxikus tünetekkel jár. Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-6 nap. A lassan kialakuló általános tünetek mellett a mandulákon korán megjelenő szürkésfehér, tapadós, szívós fibrines, bőrszerű lepedék látható. A lepedék gyorsan terjed és megjelennek a toxinhatás tünetei: szívizom-károsodás és perifériás bénulások. Igen ajánlatos minden lepedékkel járó torokgyulladásban elvégezni a torokleoltást. A kezelésben legfontosabb a minél korábban adott antitoxikus savó, antibiotikummal kiegészítve. Nagyon fontos az ágynyugalom, a gondos ápolás és az időben elvégzett intubálás vagy légcsőmetszés. A beteget kórházban kell kezelni, környezetét szűrni kell, és a vírusgazdát is kezelni kell. Bejelentés kötelezett betegség.

A járványos gyermekbénulás teljesen eltünt a fertőző betegségek arzenáljából,holott a szakemberek még mindig beszámolnak egy egy esetről,kizárólag azoknál a gyermekeknél akik nem voltak beoltva.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése