Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 25., szombat

A PELENKA DERMATITISZ


A NEM KELLŐKÉPPEN GONDOZOTT ÉS KEZELT PELENKA DERMATITISZ/INTERTRIGO/GOMBÁKKAL IS FELÜLFERTŐZŐDHET/CANDIDA ALBICANS/

A PELENKA-DERMATITISZ

A pelenka-dermatitisz még ma is létező csecsemőkori probléma, noha az egyszer használatos pelenkák elterjedése gyakoriságát jelentősen csökkentette. Kialakulásában szerepet játszik a meleg, a nedvesség, a dörzsölés, a székletben lévő baktériumok, melyek a széklet és a vizelet keverésekor fejtik ki káros hatásukat. A bőrgyulladás kialakulásához szükséges bizonyos egyéni hajlamosság, pl. száraz, érzékeny bőr, ekcéma, serborrhoea. A leghétköznapibb és talán leggyakoribb ok nem a megfelelő pelenka használata, illetve a pelenkaváltás nem kellő gyakorisága.

A korszerű pelenka jól védi a bőrt, de önmagában nem minden esetben küszöböli ki a pelenka-dermatitiszt. Gyakran ma is szükséges fartáji védőkrém használata. A védő, nyugtató kenőcs enyhe gyulladás, irritatív pelenka-dermatitisz gyógyítására, illetve a fent felsorolt tényezőkkel (meleg, dörzsölődés, nedvesség) szembeni védelem révén a bőrgyulladás megelőzésére szolgál. A pelenka-dermatitisz sokféle formában jelentkezhet. A leggyakoribb az irritatív forma: a vizelet és a széklet feláztatja a bőrt, és ezt a fellazult területet dörzsöli a pelenka. A gyulladás a domború felületeken kifejezettebb, a hajlatokban kezdetben megkíméltek, később azonban ott is mutatkozik a gyulladás, de mindig ott a legsúlyosabb, ahol a bőr a pelenkával érintkezik.

Az impetigo, pyoderma kialakulásáért az esetek 70%-ban Staphylococcus, 30%-ban a Streptococcus nevű baktérium felelős. Leggyakrabban tavasszal és ősszel fordul elő, de egész évben találkozhatunk ezzel a betegséggel. Ahhoz, hogy a betegség létrejöjjön, feltétlenül szükség van valamilyen hámsérülésre, amikor is a bőr folytonossága megszakad és ezáltal a kórokozók meg tudnak telepedni. Továbbterjedésében döntő szerepe van a higiénés szabályok be nem tartásának, továbbá a vakarózásnak, mellyel nagyon könnyen más testfelületre át lehet vinni a fertőzést.

A betegség 1-2 mm-es vörös folttal kezdődik, majd ebből kis hólyagcsa, később vörös udvarú hólyag alakul ki. Ez megnyílik és nedvezni kezd és ebből a váladékból alakul ki a betegségre oly jellemző mézsárga pörk. A váladékból leoltást kell végezni és meghatározzuk a kórokozót, valamint annak rezisztenciáját, érzékenységét.

Kis felületen lévő impetigó esetében elégséges a külső kezelés. Először a pörköket kell eltávolítani hexachlorophenes vagy kamillás borogatással. Ezután a művelet után - ha jól végeztük - mindig hámfosztott terület marad vissza, emiatt fontos a fertőtlenítő ecsetelő használata.
Az ecsetelő száradása után, ami kb. 1-2 perc, fertőtlenítőt tartalmazó krémmel pl. Chlorhexidinnel vékonyan bekenjük a sebfelületet. A krémet naponta többször vigyük fel a beteg felületre vékonyan. Ha a krémet nagyon vastagon alkalmazzuk, akkor a bőr természetes légzését akadályozzuk. A sebkezelés befejeztével a sebek vékony kötözésével megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését.

Ezeknél a betegeknél fontos a higienia pontos betartása, hexachlorophenes für
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése