Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 22., szerda

A TÜDŐGYULLADÁSRÓL RÖVIDEN

Tüdőgyulladás - Pneunómia

A tüdogyulladás (pneumonia) a tüdo és a légzorendszer betegsége. Jellemzo rá a légzohólyagocskák gyulladásos izzadmánnyal való telítodése. Leggyakrabban bakteriális fertozés okozza, ritkán vírus, gomba, vagy más parazita, maró gozök, gázok vagy egyéb tüdosérülés is okozhatja.

Tünetek

Levegovételre, köhögésre fokozódó oldalszúrás, gyors, nehéz vagy fájdalmas légzés. Láz, verejtékezés, köhögés, majd köpet ürítése, izzadás. A tüdogyulladásos beteg általában igen fáradt, levert, közérzete rossz. Súlyos formájában szapora pulzus, felületes, kapkodó légzés, szederjes nyálkahártyák, alacsony vérnyomás.

A tüdo felett hóropogásra, szörtyögésre emlékezteto hang hallható, a normál légzési hangok pedig gyengék. A vérképben többnyire jelentosen megemelkedik a fehérvérsejtek száma. Biztos diagnózist a mellkas röntgenfelvétele adhat.

Kezelése

A tüdogyulladás kezelésében fontos az ágynyugalom, a lázcsillapítás, a köhögés csillapítása. Baktérium ellenes kezelést is alakalmaznak, ami a vírusos formára hatástalan, de a szövodmények kialakulását akadályozza. Újszülöttkori anoxia

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése