Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 18., szombat

KISMAMA-BLOG-ÚJSZÜLÖTTKORI HÁNYÁS

Újszülött korban előforduló hányások

Nyomban a születés után gyakran hánynak az újszülöttek, ha sok magzatvizet nyeltek.

Méhen belül bekövetkezett betegségek, fejlődési rendellenességek is okozhatnak születés után jelentkező hányást.

A szülés alatt bekövetkezett idegrendszeri sérülés is előidézhet hányást. A fejlődési rendellenességek közül leggyakrabban az emésztőrendszer elváltozásai, szűkületei okozhatnak hányást.

Az élet első napjaiban a belekben megszorult magzatszurok is gyakran okoz tartós hányást.

Az újszülött kori hányás első tünete lehet anyagcsere-betegség. Az újszülött kori fertőzések szinte elmaradhatatlan tünete a hányás.

Az újszülöttkori fertőzések szinte elmaradhatatlan tünete a hányás.

A csecsemők könnyen hánynak, minél fiatalabbak, annál inkább. Jelentéktelen okok is válthatnak ki hányást csecsemőkorban.

A szopás és etetések körüli technikai hibák és sajátosságok okoznak a leggyakrabban hányást, illetve bukást csecsemőkorban.

A bukás nem hányás, inkább a táplálék visszaköpése. Sokszor hányhat, illetve bukhat egy csecsemő, ha túl sokat evett, ha evés után sokat sír. Ezek a hányások alkalomszerűek, nem befolyásolják a csecsemőt a fejlődésben. Ezek mellett is jókedvű, jól hízik.

A csecsemőkori betegségek sorozata hányással járhat.

Jó általános állapotú, más tüneteket nem produkáló csecsemőnél előfordulhat hányás túletetés, rendszertelen táplálás, táplálékundor, erős sírás, öklendezés, akár toroknézés, illetve szájon át való gyógyszeradás miatt.

Egyéb tünetekkel, illetve az általános állapot rosszabbodásával járva hányást okozhatnak fertőzések, azok közül is leggyakrabban bélhurutok, felső légúti hurutok, középfülgyulladások, húgyúti fertőzések.

Hányással járnak mérgezések, koponyasérülések, agyrázkódás, gyomorrontás, bélelzáródás, sérvkizáródás, allergiás folyamat, például tehéntej-érzékenység. Krónikus hányással járnak krónikus fertőzések.

Krónikus hányással jár csecsemőkorban a gyomorszájszűkület, ilyenkor a jó étvány és a megfelelő etetés mellett sem hízik a csecsemő. Krónikus hányást észlelünk anyagcsere-betegségeknél is, sokszor első jele, tünete lehet az agynyomás-fokozódásnak is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése