Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 19., vasárnap

KEZDETI NEHÉZSÉGEK

Kezdeti nehézségek

A várandós kismamák legtöbbje nagy várakozással és boldogsággal várja megszületendő gyermekét.

A szülés után azonban - különösen első gyermek esetében - új, és merőben más élet kezdődik, s aki erre nem készült fel, nehéz, feszültségekkel terhes időket élhet át.

Az újszülöttel járó feladatok kizökkentik az anyát megszokott életritmusából, és egy sor addigi szokásának a feladását követelik. .

Sok kismama azonban megrémül attól a felelősségtől, amely a gyermekáldással jár. Nehezen fogadja el, hogy a korábbi életét fel kell adnia ahhoz, hogy egy új elkezdődhessen. Ennek érdekében még kell békélnie azzal a gondolattal, hogy a saját szükségleteit alá kell rendelnie a babáénak. Amelyik kismama elviselhetetlennek érzi ezt az újfajta valóságot, elmenekül előle, elengedi magát, és a környezetére hagyja a feladatokat. Ennek a helyzetnek a kialakulásban szerepet játszhat a kialvatlanság is.

„Álomlaboratóriumi vizsgálatokból tudjuk, hogy az éjszakai álmok döntő fontosságúak lelki egészségünk számára. Ha a vizsgált személyt laboratóriumi körülmények között akadályozzák az álmodásban úgy, hogy a mély alvás szakaszában felébresztik, legkésőbb egy hét múlva nyitott szemmel is álomképeket kezd látni. Ez azt jelenti, hogy az éjjel meg nem élt álmok a nappali tudatba törnek, hiszen az álmok lelkünk működésének fontos üzenetközvetítő tényezői.” Ezt a jelenséget szinte minden szoptatós kismama ismeri, hiszen a pici rendszeres időközönként kiköveteli a magáét, és éjjel akár többször is felsír. Így az anyát nem engedi hosszan aludni, és hozzájutni az álomszakaszok élvezetéhez. Úgy vélik, egy anya minél inkább önkéntesen és készségesen fogadja az új beáradását az életébe, annál hamarabb ad ez a tapasztalat erőt, és megnöveli a teherbíró képességét is. „Még az olyan megpróbáltatások is, mint a nyugodt alvás sokszori megzavarása, kevésbé hatnak fenyegetően, ha tudatosan és önként, mint alvásböjtöt fogadjuk el.”

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése