Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 16., csütörtök

CSECSEMŐKORI TOXIKÓZIS.


Csecsemőkori toxicosis

A csecsemőkori toxicosis a csecsemő heveny, életveszélyes állapota. Lényege keringési shock. A leggyakoribb példa: a csecsemőkori bélhurut. A hányás és hasmenés miatt a csecsemő sok vizet és sót veszít. Szervezete minden áron a keringés fenntartására törekszik, ezért előbb a sejtek közti térből vizet von a keringésbe (ezért csökken a bőr rugalmassága exsiccosisban). További folyadékveszteség a vér besűrősödéséhez és a vérmennyiség csökkenéséhez vezet.

Tünetek:

1. Eszméletzavar az agy csökkent oxigénellátása és a mérgezo anyagcseretermékek károsító hatása miatt. A csecsemo kezdetben bágyadt, majd környezetére alig figyel, szemével távolba mered.

2. Az exsiccosis tünetei a só- és vízveszteség miatt: a turgor csökkent, a szemek aláárkoltak, a nyelv száraz, a kutacs süppedt.

3. Láz a fertozés és a vér besurusödése miatt.

4. A keringési zavar tünetei. A bor sápadt, huvös, a végtagok és az ajkak környéke cyanotikus. A pulzus szapora, könnyen elnyomható.

5. Vizeletelválasztás. A keringési elégtelenség és az exsiccosis miatt csökken vagy teljesen megszunik.

6. A légzés szapora, „magas típusú”, uzött vad légzésére emlékezteto, a szervezet így kísérli meg a szénsav fokozott leadásával a vér vegyhatásának savi irányú eltolódását helyrebillenteni.

7. A has, ha az exsiccosis dominál: süppedt, máskor ellenkezoleg, puffadt lehet; a máj megnagyobbodik.

Gyógyítás:

1. Só- és folyadékpótlás.

2. Az acidosis leküzdésére: a savakat közömbösíto nátriumbikarbonátot adunk intravénásan. Az acidosis fokát vérgázanalízissel (Astrup-készülék) pontosan meg lehet állapítani.

3. A szív munkáját strophanthinnal támogatjuk.

4. A beteg lázát csillapítjuk.

5. Ha eclampsia van, csillapítjuk.

6. Haladéktalanul megkezdjük az alapbetegség kezelését.

7. Táplálásra csak akkor kerül sor, ha a csecsemo eszmélete visszatér, hányása megszunt. Eloször 2 óránként 10 x 10 g noi tejjel kezdjük a táplálást. Ezt a mennyiséget naponta, adagonként 10 grammal emeljük, késobb az adag emelésével az etetések számát fokozatosan ritkítjuk.

Légzését, pulzusát óránként számoljuk, testhomérsékletét ugyancsak óránként mérjük. Figyeljük a csecsemo színét; széklet-, vizeletürítését, hányását regisztráljuk

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése