Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 21., kedd

BABARECEPTEK-RÁGCSÁLNI VALÓK

BABARECEPTEK – FINOM RÁGCSÁLNI VALÓK A BABÁNAK

Itt a tavasz a kirándulások ideje! Ilyenkor akár babával együtt is nekivágunk a kirándulóhelyeknek és neki is szeretnénk valami finomat a piknikkosárba tenni. De még, ha nem is indulsz kirándulni, csak szeretnél néha rágcsálnivalót adni neki, amivel megtanulhatja az önálló evés és a rágás mikéntjét, akkor is hasznos lehet számodra ez a kis összefoglaló.

1. A régi klasszikusok: kiflicsücsök, kenyérhéj, háztartási keksz, babapiskóta

Szüleink idejében már 3 hónapos kortól reszelt háztartási kekszet tettek az almába, hogy laktatóbb legyen, neked azonban nem kell ezt az irányvonalat követned, sőt… A kekszben sajnos egy csomó E-számos összetevő van, mint ahogyan a kenyérben, kifliben is mindenféle állagjavító található, ez pedig allergiát okozhat (pl. a későbbi szénanátha hátterében állhat az, hogy ezek az anyagok felhalmozódnak a szervezetben). Emellett a fehér lisztes ételek a gluténérzékenység miatt sem ajánlottak. 9 hónapos kortól lehet ezeket adni, ha nincs jobb ötleted, de érdemesebb várni velük 1 éves korig.
Fehér lisztes ételek és háztartási keksz helyett teljes kiőrlésű kiflit és kenyeret (akár otthon is megsüthetitek) és babakekszet adhatsz a babának. Babapiskótából létezik teljes kiőrlésű és kifejezetten babáknak ajánlott változat is (hiába a babapiskóta név, nem minden gyártmányú babapiskóta ajánlott egyértelműen csak a babáknak)

2. Puffasztott gabonák

Akár 6 hónapos kortól (ha meg tudja fogni és képes megrágni), kaphat a kicsi különféle puffasztott gabonákat, pl. kölesgolyót, bulátát, amarantot (ebből lehet kapni fahéjas és almás változatot is). Azért is praktikus étkek ezek, mert elolvadnak a kicsi szájában, így ha nem rágja meg rendesen, akkor sincs baj.

A puffasztott kukoricás változatot csak 8 hónapos kortól lehet adni, mert maga a kukorica is csak ettől kezdve adható.

3. Puffasztott rizs- és búzaszelet

A gabonafalatkáktól különválasztanám a puffasztott rizst és búzát. A puffasztott rizsszelet (pl. Ham-let) könnyen megrágható a babának és már egészen korán lehet adni (a rizs 6 hónapos kortól adható), tehát, amint tud már rágni, a kezébe lehet adni egy fél vagy negyed szeletet.

A búzaszelet csak később, 9 hónapos kortól adható (ha nem gluténallergiás a baba).

Puffasztott rizst lehet külön is kapni, zacskóban (néha csak drogériában sikerül vennem, de néha van a közértben is). Ez azért praktikus, mert a gyümölcsöket táplálóbbá tudod tenni vele. Nagyon finom gyümölcsjoghurttal, gyümölcslével vagy akár paradicsomszósszal keverve is.

4. Kukoricapehely

Lehet kapni natúr kukoricapelyhet (nem a klasszikus cukrozott Corn flakesre gondolok), ami finom, laktató és a kukoricához hasonlóan 8 hónapos kortól adható ropogtatnivaló. Arra vigyázni kell, hogy ehhez már nem árt, ha van néhány foga a babának, mert nehezebb megrágni. Önmagában is csipegetheti, de főzelékbe, gyümölcsbe, gyümölcslébe is tehető (pl. burgonya helyett), így ha kicsit áztatod benne, felpuhul és a fogtalan babák is ehetik.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése