Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 10., péntek

A CSECSEMŐMASSZÁZS TÖRTÉNETE

A CSECSEMŐMASSZÁZS TÖRTÉNETE

A babamasszázs évezredes hagyománya Indiából származik. Az ősi kultúrákban anyáról gyermekre szállt a masszázs tudománya. Az édesanyák a világ minden pontján ösztönösen tudják, hogy a babáknak szükségük van az ölelésre, a ringatásra, a szeretetteljes érintésre.

A masszázs olyan kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni, és egyes társadalmakban a csecsemőgondozás hagyományának részét képezi.

Sok olyan ősi családi szokás létezik, melytől a „fejlődés” érdekében a XX. század elején elfordultunk, de fontosságát a modern tudomány újra felfedezte, és ennek köszönhetően újra visszatérhet életünkbe.

Az érintés egész életünk során rendkívüli fontossággal bír, végigkíséri emberi kapcsolatainkat.

A szeretetteljes masszázs az egyik legnagyobb ajándék, amelyben a szülőnek és gyermekének része lehet.

A masszázs pozitiv hatásai.

Számos kísérlet, megfigyelés, és kutatás bizonyítja a masszázs csodálatos hatásait, eredményeit. A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a puszta testi örömnél vagy a fizikailag érzékelhető pozitív hatásoknál. Segít megőrizni egészségét, testi-lelki jólétét. A szülőnek pedig erősíti az önbizalmát, az anyai érzéseit. Az apák pedig lehetőséget kapnak arra, hogy babájukat masszírozva közelebb kerüljenek gyermekük szívéhez, ezzel elmélyíthessék a köztük kialakuló kötődést.

A babamasszázs a fizikálisan kifejtett előnyein keresztül stimulálja a bőrt, a légző keringési rendszert, a nyirokkeringési rendszert, javítja a vérkeringést, az emésztést, segíti az immunrendszer működését, az érzék-szervek és az izomrendszer fejlődését.

Segít a stressz-oldásban, ellazulásban, a feszültségek levezetésében, a fájdalmas emlékek enyhítésében.

A masszírozott babák a betegségekkel szemben ellenállóbbak, kiegyensúlyozot-tabbak, nyugodtabbak, éber állapotban aktívabb a figyelmük és érdeklődőbbek. Kevesebbet sírnak, könnyebben alszanak el és alvásuk minősége is javul. A súlygyarapodásuk és fejlődésük kiegyensúlyozottabb.

A bőr- és szemkontaktuson, az érintésen, a baba jelzéseinek megértésén, a kölcsönös tiszteleten és a boldogság érzésén keresztül a baba és gondozottja közti kötődés elmélyül.

A masszázs oxitocin termelő hatása által az anya tovább és könyebben képes anyatejjel táplálni gyermekét. A csecsemőmasszázsnak negatív hatása nincs, a szeretetteli masszázs olyan természetes, mint az anyatejes táplálás, vagy a természet-ben a levegő és a víz.

Hagyja, hogy párja egyre jobban bevonhassa gyermekük nevelésébe! A babamasszázs megvalósítására.

„Valahányszor megmasszíroznak egy csecsemőt, a világ egy kicsivel jobb hellyé válik, és a férfiak nem maradhatnak ki ebből!”

A masszázs csodálatos élmény a szülőknek és a csecsemőnek egyaránt, s mindannyiuk számára mérhetetlenül hasznos. A kisbaba megtanulja, hogy az apukája is gyengédséggel és szeretettel tudja megérinteni nem csak az anyukája, és hogy az apa is olyan személy, akire számíthat fizikai és érzelmi szükségleteinek kielégítésében. A masszázs lehet a legmegfelelőbb módja annak, hogy az apa és a kisbaba is kapcsolatban maradjanak egymással, közel kerüljenek egymáshoz, hiszen a szoros kapocs, a kötődés nem csak az anya és gyermeke között kell, hogy kialakuljon.

Milyen életkorban és milyen gyakran végezhető a masszázs

A babamasszázs, mint szeretgető érintés, már újszülött kortól elkezdhető.

Ha nem is tudatosan, de minden anya és apa természetes késztetése, hogy megismerje csecsemőjét.

Általában a 2-3 hónapos korban történő kezdést ajánlják (ebben az életkorban alkalmazható a leghatékonyabban a masszázs.

A gyermek növekedésének megfelelően, a kúszó-mászó, tipegő, és kisgyermekkorban a mozdulatok változtatásával a masszázs tovább folytatható.

A masszázs születéstől végigkiséri egész életünket egészen a felnőtt korig ás, mindennapos cselekvéseink része lehet.

A babamasszázs akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen, a kicsi igényeinek megfelelően végezzük.

A csecsemőmasszázs oktatóink mindenkinek egyénileg segítenek a masszázs legmegfelelőbb időpontjának megtalálásában.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése