Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 16., csütörtök

SZAVAK NÉLKÜL

Szavak nélkül

Mindenki szereti a saját gyermekét, s azt is elvárja tőle, hogy ő is szeresse felmenőit. A baba szeret és tud tanulni, akár szavak nélkül is. De hogyan tanítsuk babánkat a szeretetre?

Simogassuk a babát, majd az ő kezével, lábával simogattassuk vissza a saját arcunkat, kezünket. Tegyük a kis kezét, lábát a fejünkre. Amikor megpusziljuk, érintsük meg a baba ajkaival is az arcunkat, és szavakkal is erősítsük meg a viszonzást és örömkeltést: fedetlen, csupasz felsőtestünkre fektessük rá a picit.

Orrunkkal is érintsük meg az arcát, hasát, hátát, és dörzsöljük finoman hozzá. Ugyanúgy az ő orra is érintse arcunkat. Finoman a nyelvünkkel is megcsiklandozhatjuk fülét, orrát, arcát. Ha ő is kinyújtja nyelvét, tegyük arcunkhoz. Utánozzunk állathangokat: sziszeghetünk, vakkanthatunk, horkanhatunk...természetesen csak óvatosan, nem túl nagy hangerővel.

Fütyüljünk, berregjünk, miközben az arcához, kezéhez érintjük az arcunkat. Bohóckodjunk, grimaszoljunk, kacsintgassunk: ismerjen meg minél több jelbeszédet, hogy utánozhassa azokat.

Gyömöszöljük, táncoljunk, tornázzunk vele.

Lovagoltassuk a térdünkön, mellkasunkon, hátunkon, vegyük a nyakunkba. Vannak szülők, akik előszeretettel dobálják a levegőbe a picit, ám ezzel legyünk óvatosak.

Az együttfürdés kellemes érzetet, meghitt hangulatot kelthet. Megoszlanak a vélemények az együtt és különalvás tekintetében. Az mindenképpen előnyös, ha a baba külön szobában és ágyban alszik, a szülők is pihentebben ébrednek.

Ám adjuk meg a lehetőséget, hogy ébredéskor lássa a családtagjait - kicsit magunk közé vesszük - így egyenrangú partnerként kezeljük. Ne hagyjuk, hogy másoknak fájdalmat okozzon, mert ami elsőre jópofa cselekedetnek tűnik, az később rossz szokássá válik, amennyiben nem tesszük helyre. Amikor hisztizik, harap, engedetlen, azt is hozzuk a tudtára.

Az éneklés szerepe egyre fontosabbá válik, altatódalok, népdalok, gyermekdalok gyakori ismételgetése, megnyugvást, kötődést és akár egy elalvás előtti rituálét is megerősíthet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése