Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 28., kedd

-TE TAKNYOS KÖLYÖK !!!

TE TAKNYOS KÖLYÖK !!!

Gyermekkoromban nem tekintettem ezt a megszólitást éppenséggel szivmelengetőnek.De az igazság az hogy a gyermekek alkatilag nagyon sokan hajlamosak nyirok-linphás szövetek gyulladásos megbetegedéseire.Nem volt napirenden a garat és torok mandula kivétele,mint manapság, lévén hogy még fül-orr-gégész szakorvos is elvétve akadt.Tehát a –poliposoknak- csorgott az orruk rendületlenül maguk előtt hordozva a –takony-gyertyaszerü képződményeit.

Mire utal az orrváladék színe?

Különböző betegségek kapcsán az orrváladék színe más és más lehet. Ennek jellege segítséget nyújt az orvosnak a diagnózis felállításában, illetve a szülő számára is tájékozódást jelent.

Az orrban normális körülmények között is képződik napi szinten váladék. Ez óvja meg többek között az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, védelmet nyújt a kórokozókkal szemben, elősegíti az orrba jutó levegő felmelegítését, páratartalmának növekedését. A váladékképződés nem mindig észlelhető, mert hátrafolyik a garat felé illetve a kilégzés során elpárolog.

CA napi természetes váladékképződésen túl megjelenő áttetsző, vízszerű vagy orvosi néven szerózus orrváladék általában a felső légúti megbetegedések kezdeti stádiumában jelentkezik, melyhez gyakran rossz közérzet, torokfájás, hőemelkedés társul. Ebben a fázisban a fertőzés még vírusos eredetű. Allergiásoknál is gyakori jelenség a vízszerű orrváladékozás, amely azonban gyakran kiegészül pl. tüsszögéssel, szem- illetve orrviszketéssel, könnyezéssel.

Sárgás, zöldes orrváladék - Mit jelent?

Amikor az orrváladék színe sárgás, zöldes színűvé változik, akkor a folyamat már előrébb haladott, ilyenkor a váladéknak ez a típusa utal arra, hogy bakteriális fertőzés zajlik a szervezetben. Ezt orvosi nevén mukopurulens váladéknak hívjuk. Ilyet látunk pl. egy felsőlégúti fertőzés kapcsán, arcüreg illetve homloküreg gyulladásban,heveny és krónikus garatmandulagyulladásban/polip/.

Ha az orrváladék véressé válik, mely keveredik az áttetsző vagy a gennyes váladékkal, akkor általában arról van szó, hogy az orr nyálkahártyája megsérült a gyakori orrfújás miatt, illetve a fertőzés miatt ilyenkor az orrnyálkahártya is érzékenyebb, sérülékenyebb. A hosszabb ideje tartó véres váladékképződés esetén azonban mindenképpen szükséges elvinni gyermekünket fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, mert ez utalhat az orrban lévő ér eredetű daganat előfordulására is.

Abban az esetben, amikor csak az egyik orrlyukból ürül gennyes-véres váladék, mely egy idő után bűzössé válik, akkor fel kell hogy merüljön az idegentest lehetősége. Mit is jelent ez? A gyermekeknél nem ritkán fordul elő, hogy különböző dolgokat dugnak az orrukba. Leggyakrabban meggymagot, gyöngyöt, borsót, babot, melyet ha nem észlelünk idejében, akkor az idegentest felsérti az orrnyálkahártyát. Ez bakteriális felülfertőződést indít el és a kettő eredményeként megjelenik a gennyes, véres, bűzös váladékozás.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése