Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 21., kedd

A GYERMEKEK ALAPFOKU ÚJRAÉLESZTÉSE

Gyermekek alapfokú újraélesztése

Gyermekkorban egy perc újraélesztés után hívunk segítséget illetve telefonálunk (hiszen a legfontosabb a hypoxia és a társuló eltérések korrekciója).

1. A gyermek megközelítését a magunk és az áldozat biztonságának maximális figyelembe vételével kell tennünk.

2. A megközelítés után az első teendő a válaszkészség, eszmélet megállapítása. A gyermek figyelmét enyhe ingerekkel és hangos kiáltással vizsgáljuk. Amennyiben nincs válasz, egy hangos kiáltással próbálunk segítséget szerezni, majd a légutak átjárhatóvá tételét végezzük.

3. Eszméletlen állapotban a nyelv, a lágyszájpad és a garat izmainak elernyedése a légút elzáródását okozza, ezt a fej neutrális, enyhén extendált helyzetbe hozásával és az állcsúcs megemelésével tudjuk megszüntetni. A túlzott és az elégtelen extensio egyaránt a légút elzáródásához vezethet, ezért a megfelelő helyzetet próbálkozással találhatjuk meg. Balesetet szenvedett gyermeknél a fej mozgatását nagyon óvatosan, kis mozdulatokkal végezzük.

4. A légutak átjárhatóvá tétele után megvizsgáljuk, hogy a gyermek normálisan légzik-e? Fülünket a gyermek szája előtt tartva figyeljük a mellkas emelkedését és süllyedését, hallgatjuk a levegő áramlását és arcunkon érezzük a légzést. A szabálytalan légvétel illetve a súlyos stridorral kísért légzés egyaránt elégtelen lehet, ezért a normális légzés hiányában befúvásos lélegeztetést kezdünk.

5. Csecsemő esetén szájunkat az arcára helyezve a szájba és az orrba egyszerre fújunk, nagyobb gyermeknél az orrnyílást befogva a szájába, vagy a száját csukva tartva az orrán át végezzük a befúvást. Nyugodt belégzés után mintegy 1,5 másodperc alatt fújunk annyi levegőt a gyermek tüdejébe, hogy normális vagy annál kisebb kitérést érjünk el. Öt befúvást kell végeznünk: ha nem megy, akkor minden kísérlet után a légutak átjárhatóvá tétele érdekében kicsit változtatjuk az extensio fokát, az állkapocs kiemelését. A bevúvások alatt figyeljük, hogy a gyermeknél észleljük-e a keringés klinikai jeleit: mozgás, köhögés, légzés.

6. Ha az öt kísérletből egy sem sikeres, akkor légúti idegentest gyanúja áll fenn, és az ilyenkor ajánlott algoritmus szerint végezzük az újraélesztést (lásd később)-Léguti idegentestek-fejezete-

7. Az öt ellenőrzött és sikeres befúvás után a keringés ellenőrzése következik. Tíz másodperc alatt kell eldönteni, hogy (1) észleljük-e a keringés klinikai jeleit, (2) tapintunk-e pulzust. A pulzus tapintásának helye csecsemőnél, a felkar belső oldalán, egy éves kor után tapintandó a nyakon, a gégétől lateralisan. Alternatívaként a combverőér a lágyékhajlatban is tapintható mindkét korcsoportban.

8. Ha nem észleljük a keringés jeleit és nem tapintunk pulzust illetve a pulzus 60/perc alatt van és ez rossz perifériás keringést eredményez, akkor mellkaskompressziót kezdünk. A kompresszió helye a sternum alsó harmada, melyet a bordaívet tapintva és a processus xyphoideust azonosítva, attól egy ujjnyira cranial felé találunk meg csecsemőnél. Két ujjunkat egymás mellé téve 100/perc frekvenciával végzünk 15 kompressziót, majd két befúvást. A kompresszió a mellkas 1/3 mélységéig történjen, a relaxáció-kompresszió 1:1 arányú legyen.

Légúti idegentest esetén az első kérdés: hatásos vagy már hatástalan-e a köhögés. Előbbi esetben biztatás és ellenőrzés a feladatunk. Ha már hatástalan a köhögés de még eszméletén van a gyermek, akkor a lapockák közé mérünk öt határozott ütést, majd a gyermeket megfordítva egy éves kor felett a köldök és a szegycsont között dorso-cranialis irányba végzünk öt határozott lökést, csecsemőnél a szegycsont alsó végén végzünk kompressziót. Eszméletlenség esetén a fej hátrahajtását végezzük és öt eredménytelen befúvási kísérlet után mellkaskompressziót kezdünk.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése