Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 21., kedd

LÉGUTI BETEGSÉGEK

A LÉGZŐSZERVEK BETEGSÉGEI

Az orr- és garatüreg betegségei

Heveny orr-garat-hurut

A légzés „szuszogó”-vá válik, az orrból kezdetben átlátszó, híg, nyálkás váladék csurog, a gyermek tüsszög, esetleg köhög is. Csecsemokorban a nátha szopási nehézséget okoz. A betegség ráterjedhet az alsóbb légutakra, de a középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás sem ritka szövodmény.

Gyógyítás. Tüneti szerek használata, lázcsillapítók, C-vitamin és boséges folyadékellátás, ephedrines orrcsepp.

Idült nátha

Ha az idült nátha a garatmandula- vagy a melléküreg-gyulladás következménye, csak a garatmandula eltávolításától, illetve a melléküreg-gyulladás gyógyításától várhatunk eredményt.

Az orrmelléküregek gyulladása - Sinusitisek

Az arcüreg és a rostasejtek, kivételesen a homloküreg nyálkahártyájának gyulladása orr-garat-hurut szövodményeként szokott jelentkezni. Kórokozói rendszerint gennykelto baktériumok.

Tünetek. Láz, fejfájás, gennyes orrfolyás; a homlok-, illetve arcüregre gyakorolt nyomás fájdalmas.

Terápia. Antibiotikumokkal, punctióval és öblítéssel, továbbá sollux besugárzással szokták kezelni.

Torokgyulladás

A torokban és garatban található nyirokszervek gyulladása duzzanattal jár, beszukítik a torkot. Megjelenési formáit tekintve lehet egyszeru hurutos gyulladás, lehetnek apró hólyagocskák a torokban; gyulladt tüszok elgennyedhetnek, ilyenkor sárga pettyeket láthatunk a mandulákon: tüszos mandulagyulladás.

Rendszerint hirtelen, magas lázzal, hányással, torokfájással kezdodik. A torok gyulladását gyakran kíséri a nyaki nyirokcsomók duzzanata. Szövodményei nyaki nyirokcsomó-gyulladás, mandula körüli tályog lehetnek.

Terápia. A kórokozótól függ. Vírus-anginák terápiájában tüneti szereket: láz- és fájdalomcsillapítókat alkalmazunk. A baktériumos fertozéseket szulfonamidokkal vagy antibiotikumokkal kezeljük.

A gége, a légcso és a hörgok betegségei

Veleszületett stridor (horkoló-sípoló belégzés). Oka a gégefedo porcának puhasága, a gégenyálkahártya lazasága lehet. Kezelést nem igényel, a csecsemokor végére magától elmúlik. Jelentosége az, hogy a gégehurut az ilyen csecsemokön súlyosabb formában szokott lezajlani.

A gége heveny gyulladása – Laryngitis acuta

Légúti kórokozók hatására támadhat. A gégenyálkahártyája vérbo, duzzadt lesz, néha gennyes, pörkös, fibrines váladék termelodik (croup). A gyulladás a gégérol a légcso és a hörgok nyálkahártyájára is ráterjedhet. A betegség gyakran orr-garat-huruthoz csatlakozik. A gyermek lázas, köhögése fokozódik, izgatottá, majd egyre inkább öblössé, ugató jelleguvé válik. Ha a gyulladás a hangszalagokat is érinti, a gyermek rekedt lesz. A betegség súlyosabb formáiban megjelennek a légzés nehezítettségének tünetei.

Terápia. A gyermeket nyugalomba helyezzük, hogy oxigénigénye minél kisebb legyen. A belégzett levego oxigéntartalmát növeljük. Boséges folyadékellátás, belégzett levego nedvességtartalmának növelése.

Gyógyszerként széles hatósugarú antibiotikumot és a gyulladást mérséklo kortikoszteroidot szoktunk adni. Ha szükséges, a szív munkáját strophanthinnal támogatjuk. Súlyosabb esetekben szükségessé válhat a váladék leszívása. Ha a légzés elégtelensége fenyeget, légcsometszést hajtanak végre, és a légcson készített nyílásba csövet (kanül) helyeznek

Hörgtágulat

Bronchiectasia a hörgok kóros tágulata, amely lehet körülírt vagy kiterjedt. Okai lehetnek a hörgok falát tönkretevo szerzett betegségek.

Tünetei. Makacs, hónapokig, évekig tartó, bo váladékot felhozó köhögés, azonos területen ismétlodo tüdogyulladás.

Terápia. Láz esetén a légúti váladékból kitenyésztett kórokozó érzékenységének megfelelo antibiotikumot adunk, hogy a heveny gyulladást megszüntessük. Légzési gyakorlatok jó hatásúak. Megfelelo tüdorész mutéti eltávolítása.

Ál-croup - PSEUDOCROUP

A gége hangszalagok alatti területének gyulladása, amely valószínuleg allergiás alapon támad. A betegség többnyire hirtelen, éjszaka kezdodik. A gyermek köhögni kezd, köhögése ugatóvá válik, majd stridoros, nehezített belégzés jelentkezik. A hang nem rekedt.

Gyógyításában antiallergiás szerek (Suprastin, Sandosten, Pipolphen) alkalmazása.

A légcső és a hörgők gyulladása

Rendszerint heveny felsolégúti huruthoz csatlakozik. Tünetei a láz, köhögés, változó súlyosságú közérzeti zavar, étvágytalanság. Kezdetben száraz köhögés kínozza, késobb a köhögés egyre több váladékot hoz fel. A betegség általában egy hét alatt lezajlik.

Terápia. Láz- és köhögéscsillapító szereket, köptetoket adunk, boséges folyadék és C-vitamin ellátás mellett. Súlyosabb esetekben antibiotikumokat is igényb #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése