Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 18., szombat

TÉVHITEK AZ ANTIBIOTIKUM KEZELÉSNÉL

TÉVHITEK A GYERMEKGYÓGYÁSZATBAN

Munkája során több orvos tapasztalja, hogy a gyermekek kezelésével kapcsolatban számos tévhit létezik.

Az egyik legnagyobb ilyen az antibiotikumok körül van. Megtörtént esetekrol számolunk be, melyek segítségével talán elkerülhetoek lesznek a tévedések.

Az antibiotikum a baktériumok szaporodását gátló vagy azokat elpusztító gyógyszer. Szedésüknek jótékony hatásuk mellett hátrányuk is van éppen ezért az orvos mindig alaposan átgondolja mielott felírná receptre.Az antibiotikum szedése foleg lázas fertozés esetén javasolt, melyet baktérium okoz, kevert vírusos és bakteriális fertozés esetében, krónikus betegségben például vese-, szív- és egyéb betegségben szenvedo lázas gyermeknél, amikor a másodlagos bakteriális felülfertozodést akarjuk elkerülni.

Vírusfertozés esetén ne adjunk antibiotikumot!

Vírusos fertozés esetén értelmetlen antibiotikumot adni, mert ez a gyógyszer vírusokra hatástalan. Sajnos ennek ellenére sok szülo úgy gondolja, hogy csak az antibiotikum gyógyszer, ha azt nem ír fel az orvos, akkor az rossz orvos. Sokan nem tudják, hogy az antibiotikumok adásának nem csak haszna, de veszélye is van.

Egy részrol a szervezet természetes immunmuködését, védekezoképességét is ki kell aknázni, nem szabad, hogy egy szervezetet mindig csak a gyógyszerek gyógyítsanak meg (természetesen itt nem a súlyos immunbeteg és egyéb beteg gyermekekrol van szó), más részrol a baktériumok okosak. Képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz és a korábban alkalmazott antibiotikum ami megölte az adott kórokozót késobb az ugyanolyan típusú baktériumokra hatástalan lesz. Ezt nevezzük rezisztens baktériumoknak.

Sajnos ezek száma egyre no és az orvostudománynak, a kutatóorvosoknak és a gyógyszergyáraknak nagy küzdelmet jelent ez. Gondoljunk bele, hogy egy tüdogyulladás mely most reagál egy egyszerubb antibiotikomra a rezisztens baktériumtörzsek hatására már csak egyre erosebb gyógyszerek hatására fog meggyógyulni és az antibiotikumok fajtáinak száma is véges.

Ritkán, de nem egyszer jön a szülo, hogy "volt otthon antibiotikum, elkezdtem adni a gyereknek. Rá volt írva a dobozra, hogy 3x1, én adtam neki 1-et ma, meg tegnap is 1-et." És mikor rákérdezünk, hogy tetszik tudni mit csinál az antibiotikum? "Hát persze, gyulladáscsökkento." - feleli. Mi itt a nagy hiba? Egyrészrol az antibiotikumok nem csökkentik a gyulladást, azok a fent említetteknek megfeleloen baktériumok ellen ható szerek.

Ugyanakkor egy gyereknek antibiotikumot elkezdeni adni orvos nélkül nagy felelotlenség. Hiszen minden betegségnek megvan a maga tünete. Sokféle baktérium létezik és azok ellen különbözo antibiotikumok hatnak. Ha a szülo pont egy olyan gyógyszert indított ami az adott baktérium ellen hatástalan, akkor belesodorhatja a gyereket egy súlyos fertozésbe. Ha pedig egy vírusfertozésre indította a szülo az antibiotikumot, akkor feleslegesen terhelte a gyermek szervezetét.

Figyelni kell az adagolásra, bízzunk az orvosban

Az antibiotikumoknál, mint minden gyógyszer esetében pontosan meg van adva, hogy hányszor kell adni naponta. Ezzel érhető el, hogy a szervezetben, a véráramban egy közel azonos koncentrációban legyen jelen a gyógyszer és így tudja leküzdeni a fertozést. Ha ez a vérszint nincsen meg, akkor a baktérium rezisztencia kialakulását segítjük elo. Éppen ezért, ha a 3x1 napi adag helyett a szülo csak 1x1 tablettát adott a gyereknek az nem csak hatástalan, de káros is.

A másik gond, hogy ha 1 hónapon belül kétszer ugyanolyan hatóanyagú antibiotikumot kap a gyermek, amit a szülo sokszor nem tud, akkor az ismét a baktériumrezisztencia kialakulását segíti elo.

A következő veszélye az antibiotikum terápia otthoni elindításának, hogy vannak olyan vírusfertozések (például az Ebstein-Barr vírus okozta fertozés), amikor bizonyos típusú antibiotikumok adásával nagyon csúnya borkiütések megjelenését érhetjük el.

A másik komoly gond az antibiotikumok egy csoportjával, hogy sajnos nem csak a kóros baktériumokat, hanem a normál bélflóránk egy részét is elpusztítják, ezáltal ha nem jelzi ezt orvos az adott szülo felé, akkor a gyermek súlyos hasmenést kaphat. Ez egy amúgy is vékony gyengébb gyermek esetében akár kórházi kezelést tehet szükségessé.

Tehát bízzuk gyermekünket az orvosra, ne indítsunk el antibiotikum kezelést saját szakállunkra, hiszen házunkat se mi építjük fel szaksegítség nélkül, hogy aztán ránk omoljon.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése