Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 27., hétfő

MIT JÁTSZAK A 4 HÓNAPOSSAL

MIT JÁTSZAK A 4 HÓNAPOSSAL.

Míg az első 3 hónapban még nehezebb szórakoztatni a kicsit, addig a 4 hónapos baba már igazi kis társasági lény: minden érdeki, ügyesen nyúl a játékok után, a mozgékonyabb babák pedig már át is fordulnak.

Ennek megfelelően remekül elszórakoztatja már magát ebben a korban a kicsi. A csörgő-zörgő játékok épp úgy a kedvencei, mint a zenélős csodák.

Az unalom terén azonban megjelennek az első problémák: egyre rövidebb ideig van el a megszokott játékokkal, és egyre jobban igényli, hogy ne csak egy helyen legyen, amíg játszik. Tapasztalatlanabb anyukák azt hiszik ilyenkor, hogy a kicsi azt szeretné, hogy cipeld, de ő egyáltalán nem ezt szeretné. Ha nyűgösködik, unatkozik, akkor persze megnyugszik, ha felveszed, de nem csak a testközelség miatt is, hanem mert fentről érdekesebb a világ!

Milyen játékokat adj neki? Gyakorlatilag mindent, amit nem tud lenyelni, amit hanyattfekve a szeme elé tud emelni. A nyomogatós-zenélős játékokat már ügyesen használja, és a profi babatornászó használat ideje is elérkezett.

A háztartási eszközök közül nagy sikert arathatnak az üres műanyag flakonok: az ásványvizes palackokat épp oly szívesen pakolássza, mint az üres samponos dobozokat (persze jól kimosva, mert mindent a szájába vesz). Ami nálunk még osztatlan sikert aratott: műanyag vállfa (!) és 1 tizes csomag papírzsepi (de olyan, amit nem tud kibontani).

.

A közös játék is egyre egyszerűbb. Fel lehet frissíteni gyermekkori mondóka és versike tudásodat, mert nagyon szereti őket hallgatni, mint ahogyan a dalocskákat, népdalokat is. Mivel a nyakár már ügyesen tartja, lehet a térdeden lovagoltatni és hozzá mondókázni, osztatlan sikert fogsz vele aratni

Szeretünk szabályokat felállítani (ez talán annak is a következménye, hogy az első hetek-hónapok a babával olyan kaotikusan alakulnak, ezért aztán jól esik egy kis állandóság). Jól esik tudni, hogy a baba pont 3 óránként eszik, hogy mit kell tenni vele, ha megébred, ha fáj valamilye, ez biztonságérzetet ad számára is, számunkra is. Néha azonban nem vagyunk eléggé rugalmasak, nem tudjuk felvenni a változás folyamát. Nézzünk néhány területet, ami felrúghatja a család nyugalmát!

Egy kisgyermekes család életében csak egy biztos pont van: a változás És a legtöbbször pont az szokott lenni a hibánk, hogy megszokunk egy állapotot a kicsivel kapcsolatban, aztán amikor változik valami, megijedünk. Gyakran hallok ilyeneket: “Eddig jó alvó volt, simán visszaaludt 5 perc alatt, most meg nem akar elaludni.”

1. Fogzás Az egyik baba így fogzik, a másik úgy, számtalan tünet lehet. Van, amelyiket az első fogak viselik meg, és igenis 2-3 hónapon át emiatt kel fel éjszaka, aztán a többi fogat észre sem lehet venni. Van, amelyik babánál a hátsó fogak okoznak gondot, az első metszők problémamentesen törnek át.

Nagyon fontos: megfigyelés! Figyeld meg a babát nappal: ha nyálzik, a kezét, a játékait, a cumiját rágja, akkor biztosan fogzik. Emellett lehetnek járulékos tünetek is (nyűgösség, a nyál kimarja az arcát, enyhe hasmenés, kipirosodott popsi, piros arcocska stb. ezek bármelyike utalhat fogzásra, de mindig csak az első kettő valamelyikével együtt!)

2. Alvás Itt a “megszokás nagy úr” elve érvényesül. A babának nincs időérzéke, ő nem azt szokja meg, hogy az altatás csak 5 vagy 10 percig tart, ő azt tanulja meg, hogy az altatás milyen módon történik. Ha a szobában cipeled körbe, akkor azt, ha cicit adsz neki, akkor azt, ha babakocsiban rázogatod, akkor azt.

A gond abból adódik, hogy míg 2-3 hónaposan még gond nélkül elalszik 5 perc alatt mondjuk kézben, addig érdeklődő 6 hónaposként már nem biztos, hogy ennyi idő elég neki. Aztán ahogy növöget egyre jobban ragaszkodik ehhez a szokásához, ahelyett, hogy kinőné (amit te szeretnél) és ilyenkor már nehéz változtatni.

Kezdetben, 7-8 hónaposan csak próbálgatja, mi történik, ha még nem alszik el, ha még nem kell elaludnia, látszólag lázad az altatás ellen (vagy talán még nem túl álmos), amire az anyai reakció az szokott lenni, hogy kitartóan tovább altatod, vagy elkezdesz kísérletezni, ami persze nagyon érdekes neki, hiszen a próbálkozása kiváltott egyfajta reakciót, megörül neki, és legközelebb újra próbálkozni fog

9-10 hónapos korban már olyan makacsul ragaszkodik a megszokott altatási módhoz, hogy már képtelen vagy lecserélni azt, ilyenkor már csak nagyon szofisztikált módon, apró változtatásokkal, néhány hetet rááldozva tudsz eredményt elérni.

Ugyanez vonatkozik a nappali altatásra és az éjszakai felébredésekre is. Ha a baba megszokta, hogy mindig segítséget kap, valahányszor csak felébred, akkor amikor megébred, azt fogja követelni, amit megszokott. Nem azzal van a gond, hogy felébred, hiszen az alvási ciklus úgy működik, hogy bizonyos időközönként (babáknál ez kb. 45 percenként van) éberebb szakaszba kerülünk és ilyenkor, ha valami megzavar, megébredünk, majd visszaalszunk. Amit tehetsz az az, hogy csökkented a zavaró tényezők számát (pl. csendet tartasz a lakásban, lehúzod a redőnyt a kicsi szobájában, kezeled a fogzását), és ezzel annak az esélyét, hogy ezekben az éber időszakokban megébredjen, illetve, hogy megtanítod önállóan elaludni, illetve segítség nélkül visszaaludni. Ez a kettő csak együtt működik. Ha megtanul egyedül elaludni, akkor idővel vissza is fog tudni aludni magától. A lényeg, hogy ne kísérletezz, válaszd ki azt a megoldást, ami a szívedhez közel áll és következetesen valósítsd meg! (és ne hallgass másokra, akik lebeszélnek, mást javaslonak, ha eldöntötted, mi a jó nektek, akkor válaszd azt szívvel-lélekkel!

3. Betegség A betegség mindent felrúg, ilyenkor sokféle érdekes, szokatlan dolgot produkálhat a baba. Másként alszik, másként eszik, nyűgösebb stb. Mi is engedékenyebbek vagyunk és bizony pár nap betegeskedés után megszokhatja ezeket az új játékszabályokat a kicsi, aztán már csak azt veszed észre, hogy mindent egészen másként csinál, mint előtte.

Ha eddig magától aludt el, átaludta az éjszakát, a betegség után lehet, hogy ez teljesen megváltozik, mert most jobban igényli a testközelséget, vagy mert a betegség alatt megszokta, hogy több dédelgetést kap éjszaka is.

Ne feledkezz meg a lábadozás időszakáról se! Lehet, hogy a baba már látszólag nem beteg, de a betegség utáni napokban még nem tud visszarázódni a megszokott ritmusba, még felébred éjszaka. Ne érts félre, nem azt mondom, hogy a betegség alatt ne szeretgesd meg többször, mint normálisan! De a betegség elmúltával, szép lassan térjetek vissza a normál kerékvágásba. A leggyakrabban elkövetett hiba ilyenkor az szokott lenni, hogy a betegség miatt megváltozott szokásokhoz továbbra is ragaszkodunk abban a reményben, hogy “majd úgyis helyreáll minden”. De a legtöbbször nem áll helyre, mert a baba nem tudja, mi a “rend”. Neked kell finoman visszaterelgetni a korábbi szokásokhoz.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése