Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 20., csütörtök

CELLULITIS-NARANCSBŐR-

Cellulitis-narancsbőr

Mi a cellulitis és kiket érint?

A természet igazságtalan szeszélyének tűnik: a cellulitis szinte csak a nőket érinti, becslések szerint 80%-uk szenved ebben. Ennek oka: a férfiakkal ellentétben a női kötőszövetek hajlamosabbak arra, hogy zsírpárnák rakódjanak le rajtuk. Biológiailag ez teljesen ésszerű, mert a lerakódott zsír a régebbi időkben energiatartalékként szolgált a szoptatás idejére.

Ehhez még hozzájön a női kötőszövet különleges szerkezete: nagyon elasztikus, hogy a bőr a terhesség ideje alatt könnyen megnyúlhasson. A magzat optimális melegen tartása és energiaellátása érdekében a zsírsejtek ösztrogénfüggően elsősorban a combra, a fenékre és a hasra rakódnak le. A zsír ezeken a helyeken könnyen lerakódik. A terhességi és a szoptatási időn kívül nagyon nehezen lehet innen felszabadítani.

A dolog optikai bökkenője: a zsírsejtek becsúszhatnak a kötőszövet rostjai közé és magukat kívülre ?átrajzolják?, ami azután egy nem éppen szép horpadásos mintázatként válik láthatóvá. A férfiak kötőszövete sokkal erősebben kötött, ferde, egymást keresztező kollagénrostból és sok kis zsírkamrából áll. Ezért nem is nyúlik olyan jól.

Egy kis vigasz: a női kötőszövet különleges tulajdonsága arról is gondoskodik, hogy a női bőr sokkal simább és a zsírlerakódások miatt sokkal lágyabb tapintású, mint a férfiaké.

A következő Celllulitis-fokozatokat lehet megkülönböztetni:

Cellulitis I. fokozat:

A mintázat az u.n. "Narancsbőr" csak a bőr összenyomásakor jelenik meg ("összeszorításos teszt").

Cellulitis II. fokozat :

A mintázat az izomzat megfeszítésekor jelenik meg.

Cellulitis III. fokozat :

A mintázat mindig látható.

Cellulitis IV. fokozat :

A mitázat mindig látható, a zsírcellák betokosodtak.

Az enyhébb esetekben a bőr szerkezete a narancs felületére (ezért a név ?Narancsbőr?), a súlyosabb esetekben azonban egy lesteppelt matracra emlékezetet.

A cellulitis kialakulását okozó lerakódásoknak bár genetikai okai vannak, elsősorban olyan különböző tényezők egyidejű jelenléte mellett jelennek meg, amelyek kedvezően hatnak a folyamatra felgyorsítására.

Ilyen a túlsúly, a mozgáshiány, helytelen és túl zsíros táplálkozás, gyors hízás vagy fogyás és a hormonstátusz megváltozása (pl. terhesség vagy hormonális fogamzásgátlás).

A cellulitis elleni harcban a legfontosabb a túlsúly és a mozgáshiány, mint rizikófaktorok elkerülése.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás (legalább 2 liter naponta) és

a rendszeres mozgás a legjobb, amit tehetünk, hogy bőrünk sima és feszes maradjon.

Az úszás, a kerékpározás, a lassú kocogás vagy a túrázás és az érintett terület izmainak célzott tréningje alkalmas a cellulitis kialakulásának megelőzésére.

A comb hideg vizes leöntése ? a legjobb tusolás vagy fürdés után végezni, mivel a bőrnek melegnek kell lennie?, rendszeres alkalmazás esetén feszessé teszi a kötőszöveteket és javítja a bőr vérellátását. Mellékesen még az immunrendszert is erősíti.

Még a mindennapi testápolásban is sokat tehetünk a cellulitis ellen a különféle készítmények használatával.

A napi ápolási programba egyszerűen integrálható: a bőrradírozó tusfürdő előkészíti a bőrt a masszázsolajjal vagy az intenzív testápolóval végzett masszírozásra. A bőrápoló fürdőolaj ellazítja a bőrt és érzékeinket.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése