Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 27., csütörtök

-GYERMEKVÁLLALÁS-CSALÁDTERVEZÉS.-

GYERMEKVÁLLALÁS-CSALÁDTERVEZÉS-

A legtöbb család számára egy gyermek nem elég. Nálunk még mindig a két gyermekes az elfogadott, ideális családmodell.

A szülők második gyermekük tervezésekor, elsősorban első csemetéjük érdekeit helyezik előtérbe, ezzel némileg háttérbe szorítva saját kényelmüket, anyagi érdekeiket, vagy a karriert.

Sokak szerint a gyermeknek szüksége van legalább egy testvérre ahhoz, hogy egészségesen szocializálódjon. Nos, azok a szülők akik nem osztják ezt a véleményt és az egykét favorizálják, a gyakorlatban hamarosan szembesülnek gyermekük önzőségével.

Sokan kényszerből nem vállalnak második gyermeket, és nem kényelmi okok miatt. Gyakran az anyagi lehetőségek vagy egészségügyi problémák szabnak határt a családi kör bővítésének, illetve egyes édesanyákat a terhesség és a szülés során szerzett rossz tapasztalatok tartanak vissza az újabb gyermekvállalástól.

Egyes kutatások az egyke gyerekek pozitív tulajdonságaira hívják fel a figyelmet. Eszerint az egykék jobban teljesítenek az iskolában, különösen matematikából és irodalomból. Jobban igyekeznek barátokat szerezni, rugalmasabbak a nemek közti munkamegosztás terén, mint nagycsaládból érkező társaik.

Ha még nem vagy biztos benne, hogy hány gyermeket szeretnél, teszteld le magad, hogy készen állsz-e a következő gyermek fogadására!

Jöhet a következő baba?

Természetesen ezt rajtad kívül senki sem tudhatja jobban. Sokak szerint ez még bonyolultabb kérdés, mint az első gyermek esetében volt. Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy legyen-e baba, hiszen döntéseddel az egész család életét készülsz felforgatni. Minden újabb gyermek esetében ezért át kell gondolni, hogy az érkező kis jövevény, hogyan fogja megváltoztatni a család életvitelét, a munkátokat, a családi kasszát, a kapcsolataitokat, és nem utolsó sorban a többi gyermeketeket. Nem árt ezt a kérdést alaposabban körbejárni a döntéshozatal előtt.

Mi a legjobb időzítés?

A legtöbb szülő számára nagyobb dilemmát okoz annak eldöntése, hogy mikorra időzítse második gyermekének érkezését annál, hogy legyen-e egyáltalán következő gyermek.

Meglehetősen vitatott kérdés, hogy mekkora az ideális korkülönbség a gyermekek között. Vajon az a helyes, ha egymás után jönnek a kicsik, és - hasonló érdeklődési körük miatt - könnyebben tudnak egymással játszani? Esetleg az a jobb, ha van néhány év korkülönbség köztük, így többet tudunk velük külön-külön is foglalkozni?

Ugyan kutatások nem bizonyítják ennek helyességét, mégis a legtöbb szakember 2-3 év korkülönbséget tart ideálisnak a testvérek között, és a legtöbb család is erre a következtetésre jut idővel.

  • Mindenesetre az bizonyos, hogy az édesanya szempontjából semmi esetre sem tanácsos túl rövid idő után, újabb terhességre vállalkozni. Az anya szervezetének szüksége van arra, hogy az első szülés okozta stresszes állapotából felépüljön, és fizikálisan feltöltődjön. A túl hosszú várakozás ellenben a termékenység szempontjából megkérdőjelezhető.
  • Az első szülést követő hatodik hónapnál hamarabb fogant babák körében, a kutatások 40%-os esélyt mutatnak a koraszülésre és a kis súllyal való születésre. A tíz évvel a első szülés után vállalt csecsemők esetében, ugyanez a duplájára emelkedik.
  • Egyes szakemberek azt javasolják, hogy az első gyermek 1 éves kor alatt, vagy 4 év felett legyen testvére érkezésekor. Ennek nagyon is praktikus okai vannak. Az 1 éves gyermek még túl kicsi ahhoz, hogy nehezteljen a kisebb tesóra, még nem féltékeny. A 4 évesnél idősebbek viszont már kiélvezték apa és anya állandó törődését, és már kezdenek önállósodni.

Mit kell számításba vennem a döntés előtt?

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe életünk során, hogy nincs módunk jól átgondolt döntést hozni. Különösen igaz ez akkor, ha szerelemről, vagy más, érzelmektől túlfűtött témáról van szó. Felsorolunk néhány dolgot, melyeket célszerű mérlegelnünk a nagy döntés előtt.

Mennyi idős(ek) a meglévő gyermek(ek)?

Ahogy az előzőekben már utaltuk rá, nem javasolt terherbe esni, ha a legkisebb családtag még nem töltötte be a 6 hónapos kort.

A többség ebben egyetért, ám a továbbiakat tekintve különböznek az álláspontok. Vannak, akik szeretnék korban minél közelebb tudni csemetéiket egymáshoz. Szokásos érveik szerint, így játszótársai lehetnek egymásnak, valamint nem nyúlik bele a nevelés időszaka az öregkorba.

A másik tábor viszont addig tolná ki következő baba érkezését, amíg csak lehet, mondván, hogy így több idő jut a nevelésre, és az idősebb testvér jobban felkészíthető a kistestvér érkezésére.

Milyen hatással lesz a kis jövevény a család életére?

A család életvitele teljesen rendezett? Sikerült megoldani minden gyermeknevelési problémátokat? Végre mindenki kényelmesen átalussza az éjszakát? Újra van időtök egymásra figyelni partnereddel? Esetleg már a munkahelyedre is sikerült visszatérned és újra teljes életet élsz? Ezek azok a dolgok, amelyeket mindenképp számításba kell venned a következő gyermek-vállalás előtt. Emlékezz csak vissza! Az újszülött teljes embert kíván! Gondold át, hogy van-e annyi időd és energiád, amennyit egy újszülött igényel. Felkészültek gyermekeid egy csecsemő állandó jelenlétére?

Hogy álltok anyagilag?

A pénz nem minden, de nem is mindig elég. Pláne, ha bővül a család plusz egy fővel. Szerencsére a ruhákat megörökölheti a kicsi a nagyobb testvérektől, de lesznek olyan kiadások, amelyekkel muszáj számolni. Amennyiben megvan a szükséges plusz, akkor nincs gond, de ha nincs, akkor el kell gondolkodni azon, hogy honnan lesz előteremtve. Mi a helyzet a munkahelyeddel? Lehet szó részmunkaidőről? Megengedheted-e magadnak, hogy ne dolgozz, vagy olcsóbb megoldás felfogadni egy dadát?

Mennyi idős vagy?

Nők esetében, a termékenység szempontjából ez nagyon fontos kérdés. Például, ha 38 éves vagy és két gyermeket szeretnél még, akkor a 2-3 év kihagyás a két gyermek között luxus. Viszont, ha 30 alatti vagy és nincs semmiféle egészségügyi problémád, mely a termékenységedet befolyásolná, akkor nyugodtan kezelheted rugalmasabban a dolgot. Beszélgessetek el partnereddel erről, hiszen a legtöbb embernek van elképzelése arról, hogy mennyi idősen szeretné nevelni a gyermekeit.

Egyetértetek mindenben a partnereddel?

Néha az egyik szülő már készen áll, míg a másik még nem. Nehéz állandóan szinkronban lenni egymással. A probléma megoldását kezdjük mindig a nézeteltérések tisztázásával! Üljünk le és egyeztessük a szempontjainkat! Tudom; ezt sokkal könnyebb leírni, mint véghezvinni és talán nem is oldódnak meg azonnal a gondok, de valahol el kell kezdeni. Sokat segíthet, ha másokkal is beszélünk a dologról, akár egy internetes fórum keretében.

Hallgass a szívedre!

Igen. Mérlegelni kell a pozitívumokat és a negatívumokat is, de ez alapvetően egy olyan döntés, amelyben egyáltalán nem baj, ha a szív irányít.

Ha még egy gyereket szeretnél és ebben a partnered is teljes mellszélességgel támogat, akkor ne habozz tovább, vágj bele! Csak arra koncentráljatok, amit a boldog jövő tartogat számotokra!

Forrás.WWW.google-

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése