Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 22., szombat

MÉG NEM JÖTT MEG A MENSTRUÁCIÓD

Még nem jött meg a menstruációd? - Az amenorrhea lehetséges okai

A legtöbb lány tizenhat éves korában kezd menstruálni.

A primer amenorrhea azokra a nőkre vonatkozik, akiknek még nem volt meg az első menstruációjuk tizenhat éves korukra. A primer amenorrheának számtalan oka lehet. Általában egyébként fizikai vizsgálatokkal és néhány speciális teszttel meghatározható, hogy mi az oka annak, ha egy tinédzser lány vagy fiatal nő még nem kezdett el menstruálni.

A „primer” kifejezést azért használjuk, ahogy megkülönböztessük az amenorrhea ezen formáját a szekunder amenorrheától, amikor egy nő már menstruál, de valamilyen okból kifolyólag a menstruációja megszakad.

A primer amenorrhea diagnosztizálása a mellek fejlődésének vizsgálatával és a méh meglétének ellenőrzésével kezdődik.

Ha egy fiatal nőnek elkezdtek fejlődni a mellei az azt feltételezi, hogy megfelelő az ösztrogén szintje.

A méh megléte pedig azt jelenti, hogy embrionális korban a Müller-csövek fejlődése normális volt.

Ha a mellfejlődés már megindult, és méh is van, de nincs menstruáció

Ha egy fiatal nő tökéletesen normálisan, a korának megfelelően néz ki a fizikai vizsgálat során, de egyszerűen még nem kezdett el menstruálni, akkor van néhány megvizsgálandó ok.

Az első lépés a terhesség kizárása. Habár nem gyakori, egy lány az első menstruációja előtt is teherbe eshet.

Egy másik megvizsgálandó egészségügyi probléma az érszűkület lehet. Talán már menstruál a lány, de a vér nem tudja elhagyni a genitális traktust. Ezt okozhatja akár imperforált szűzhártya, kettőzött (septate vagina) vagy sövényes hüvely, és más, még kevésbé gyakori rendellenesség. Egy medence vagy röntgenvizsgálat kimutathatja ezeket az anatómiai rendellenességeket.

Egy másik jelentős oka a primer amenorrheának egy egyébként normál fiatal lánynál az anovuláció (az ovuláció, vagyis a petesejt kilökődésének -ami a menstruációs váladékot okozná- a hiánya). Számtalan oka lehet annak, hogy egy fiatal nőnél anovuláció jelentkezik, például ha ionizáló sugárzásnak volt kitéve, vagy kemoterápiás hatóanyagoknak, illetve okozhatja endokrin (hormonális) rendellenesség.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése