Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 16., vasárnap

A BÉLBETÜREMKEDÉS-INVAGINÁCIÓ


A BÉLBETÜREMKEDÉS SEMATIKUS ÁBRÁZOLÁSA-A FELSŐ BÉLSZAKASZ KESZTYÜUJJSZERÜEN TÜREMKEDIK AZ ALSÓBB BÉLKACSBA.

TÜNETEK-A KLINIKAI ESETEK NAGYOBB RÉSZE A KÉT ELSŐ ÉLETÉVRE ESIK.TELJES JÓLLÉTBŐL HIRTELEN HEVES ,GÖRCSÖS HASI FÁJDALMAK LEPIK MEG A GYERMEKET-MELYEK –IGEN JELLEMZŐEN-EGY IDŐ MULVA ENYHÜLNEK,MAJD ISMÉT ÉS ISMÉT VISSZATÉRNEK.AZ ÁLLANDÓAN VISSZATÉRŐ, FÁJDALMAK OKA AZ AKADÁLY FELETTI BÉLSZAKASZOK GÖRCSÖS ÖSSZEHÚZÓDÁSA.A FÁJDALMAKHOZ CSAKHAMAR HÁNYÁS,MAJD NÉHÁNY ÓRA MULVA VÉRES,NYÁLKÁS SZÉKÜRITÉS CSATLAKOZIK.VIZSGÁLATKOR LÁZTALAN DE NAGYON

MEGVISELT,RIADT,NYUGTALAN,SIRÓ GYERMEKET TALÁLUNK.EBBEN A STÁDIUMBAN A PUHA HASFALON ÁT, TAPINTHATÓ A BETÜREMKEDETT RÉSZ TUMORÁLIS KÉPZŐDMÉNYE.

HA KÉSIK A BEAVATKOZÁS,A LEFOLYÁS TÖBBNYIRE TRAGIKUSAN GYORS.







Bélbetüremkedés (Invagináció)

A betegségről

Az invagináció (magyarul bélbetüremkedés) lényege, hogy egy bélszakasz teleszkópszerűen betüremkedve a folytatásába eső bélszakaszba nyomul.

A betüremkedett bél így elszorul, vérellátása romlik, ennek következtében a bél elhalva átlyukadhat és hashártyagyulladás alakulhat ki, miközben az érintett szakaszon bélelzáródás jön létre.

Mindez heveny hasi tünetek kíséretében életveszélyes állapotot eredményez. Beavatkozás nélkül ez az állapot az élettel nem

összeegyeztethető.

A betegség a bélcsatorna bármely szakaszán előfordulhat, de leggyakoribb a vékony-vastagbél átmenetnél. Két éves kor alatt lényegesen gyakoribb, mint később.

Az esetek többségében nincs anatómiai oka, egyszerűen fokozott bélmozgás (bélhurut, „gyomorrontás”, vírusfertőzés) talaján alakul ki,

néhány esetben azonban a bélfal veleszületett vagy szerzett rendellenessége okozza.

A kezelés célja és a műtéti javallat

A kezelés célja a betüremkedés mielőbbi megszüntetése. Ez két módon történhet:

1. Korai esetben megfelelő érzéstelenítésben, ultrahang vagy röntgen ellenőrzés mellett végzett túlnyomásos levegő vagy folyadékbeöntéssel.

2. Műtéttel:

• ha a beöntéses manőver eredménytelen vagy az előrement állapot miatt várhatóan eredménytelen lesz illetve túl kockázatos

• ha a körülmények mérlegelése alapján a bélbetüremkedés okaként a bél kóros elváltozása feltételezhető

A műtét során az esetek nagy részében a betüremkedés kézzel visszanyomható.

Ha ez nem sikerül, vagy a bél súlyosan károsodott illetőleg azon kóros elváltozás van, akkor az érintett bélszakaszt el kell távolítani az ép bélvégek újraegyesítésével.

Igen súlyos állapot és bélkárosodás esetén előfordulhat, hogy a bélcsatornát átmeneti megoldásként a hasfalra kivezetni kényszerülünk.

A betegre háruló kockázatok

Valamely beavatkozás abszolút kockázatmentességét egyetlen orvos sem garantálhatja

Általában műtéti kockázatnak az eredménytelenség illetve az olyan szövődmények valószínűségét nevezzük, amelyek a szakmai szabályok betartása mellett is előállhatnak, bekövetkeztük előre nem látható és teljes biztonsággal nem védhető ki. Értelemszerű, hogy ezekért a sebészt nem terheli felelősség, ezt a (minimális) kockázatot a betegnek kell vállalnia, amikor beleegyezést ad a műtéthez.

A fenti általános meggondolásokon túlmenően a bélbetüremkedés miatt végzett műtéteknél a következő szövődmények léphetnek fel:

• a hasüregbe jutó fertőzött béltartalom hashártyagyulladást vagy letokolt hasüregi tályogot okozhat. Ez bélelhalás vagy sérülés illetve varratelégtelenség esetén fordulhat elő.

• előrehaladott esetben súlyos anyagcsere zavar, általános fertőzés jöhet létre.

minden hasűri gyulladással illetve fertőzéssel járó folyamat esetén a műtét után átmeneti bélműködési zavar, sebfertőzés és szétválás illetve késői bélösszenövések alakulhatnak ki.

A műtét utáni szakkal kapcsolatos tudnivalók

A műtét után általában 1-3 napig (a bélműködés megindulásáig) kizárólag infúzióval szoktuk a folyadék- és az energia-szükségletet biztosítani.

Ezt követően a szájon át történő folyadék- és táplálék bevitelre fokozatosan térünk át. A csecsemők koruknak megfelelő diétát fogyaszthatnak. Az egy évnél idősebb gyermekeknél 1 hónapig a kornak megfelelő, de puffasztó anyagoktól mentes könnyű-vegyes diéta javasolt.

Várható eredmény

Jó, a betegek szövődménymentes gyógyulás után gondozást nem igényelnek.

Halálos kimenetel elsősorban elhanyagolt esetekben, 0,1 % körül fordul elő.

A bélbetüremkedés konzervatív kezelés után 10 %-ban, műtét után 3-4 %-ban ismételten is előfordulhat (általában 6 hónapon belül). 2 éves kor alatt ilyenkor is konzervatív kezelés javasolt.

3 éves kor felett a műtéti megoldás indokolt, mivel a betegség hátterében a bélfal kóros elváltozásának valószínűsége nagy.

A megismert panaszok újbóli jelentkezése esetén gyors orvosi segítséget kell keresni a bélbetüremkedés kiújulásának lehetősége miatt.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése