Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 14., péntek

SEBEK,VÉRZÉSEK ,KÖTÉSEK

SEBEK-VÉRZÉSEK ÉS KÖTÉSEK

Érsérülések, vérzéstípusuk és ellátásuk.

Sebzés típusok:

1.) Metszett seb (éles tárggyal, húzó erő hatására kialakuló bőrfolytonosság megszakadás.) A sebszél összeillik, kis fertőzésveszély.
2.) Vágott seb (éles tárggyal, nyomó erő hatására kialakuló bőrfolytonosság megszakadás.) A sebszél összeillik, kis fertőzésveszély.
3.) Horzsolás. Felületes hámsérülés.
4.) Szakított seb (Tépő-nyíró erő hatására létrejövő bőrfolytonosság megszakadása) Sebszélek szabálytalanok, nagyobb a fertőzés veszély.
5.) Szúrt seb (Hegyes tárggyal okozott bőr folytonosság megszakadás) Szőrt csatorna jön létre, szennyeződés juthat be a mélybe. Legnagyobb a fertőzésveszélye.
6.) Harapott seb (emberi, állati) szúrás jellegű (fogak), tépett, szakított sebzés. Nagyon-nagy a fertőzés veszélye.
7.) Lőtt seb, (Bemeneti nyílás mind, kimeneti nyílás nem mindig. Közeli lövés öngyilkosságra, távoli lövés idegenkezűségre enged következtetni.

Vérzés típusok:
- artériás, verőeres vérzés: Nagy ér sérülése következtében jön létre. A vérzésre jellemző: élénk piros színű, ütemesen spriccel (metszett, vágott sebzések általában)

Ellátása: Lefektetjük, vérzés helye magasabban legyen, mint a szíve. Nyomás alkalmazása. A vérző ér elnyomása történik. Artériás nyomópontok. Ujj nyomással tudjuk csillapítani

- nyaki érsérülés: Közös nyaki erőér Artéria Carotis Communis (erőteljesen kell nyomni.)
- fül előtt halad. Felületes halántéki verőér, fejsérültnél fogjuk le.
- arc verőér (áll két oldalán, középtől 2-3 harántujjnyira gyakorolunk nyomást) arcsérülésnél.
- hónalj verőér. Felső végtagi sérülés vérzése csillapítható itt.
- Artéria cubiti könyök verőér. Alkar vérzés csillapítható itt, Könyökárokban található.
- ahol a pulzust számoljuk) orsócsonti verőér, kézfej vérzéseit csillapítjuk itt.

Alsó végtag

- comb verőér, hasüregből a lágyékhajlatba lép ki., comb sérülés vérzéseit csillapítjuk ennek nyomásával.
- térd verőér, térdhajlatban található, lábszár sérülés vérzéseit csillapithatjuk itt.
- Lábháti verőér, a láb vérzéseit csillapíthatjuk.

Következik a nyomókötés, ezzel a nyomást válthatjuk ki.

Ha a kötés átvérzik, nem szabad levenni, hanem még több nyomókötést teszünk rá.
Gyakorlatban: A sebre steril mull-lapot teszünk, gézzel körbe tekerjük, erre géztekercset, kicsit megnyomni, majd újra gézzel körbetekerni, majd ismétlés, amíg már nem vérzik át.
Végleges ellátás szakintézetben történik
.

Vénás, víszeres, vivőeres, gyűjtőeres vérzés:

Sötét vörös színű, ütemesen csurdogál (metszett, vagy vágott sárülés, spontán megrepedt viszértágulat)

Nyugalomba helyezni, felpóckolni a végtagot.
Vénás nyomókötést alkalmazunk: Steril mull-lap, pólyával lenyomjuk, gézt tekerünk, folytatjuk, amit nem csillapszik a vérzés. Végleges ellátása szakintézetben történik.

Kapillárisos, hajszáleres vérzés:

Élénk piros, lassan szivárgó, pöttyöző vérzés. Steril fedőkötés. Fertőzésveszély miatt érdemes szakintézetbe utalni (tetanus).

Seb ellátásáról általában:

Sebbe semmit nem szabad beletenni. Kivétel: harapott, lőtt, szúrt sérülés, itt a sebbe is belekerülhet a fertőtlenítő anyag. (kisebb bajt okoz a jód szövetroncsoló hatása, mint amit a sérülés maga okozhat) Sebfertőtlenítés lehetőség szerint jóddal, vagy alkohollal. Seb szélétől kifelé tisztítjuk meg. Ezután jöhet a kötözés.

Hogyan készítsünk nyomókötést?

Artériás és jelentősebb vénás vérzések esetén ún. nyomókötést alkalmazunk. A két vérzéstípus ellátásának első lépései eltérnek. Artériás vérzés esetén elsődleges a megfelelő artériás nyomópont elszorítása (erről itt olvashatsz részletesebben), erős vérzés esetén a sérült testrész szív fölé emelése. Ennek előnye, hogy mindenféle eszköz nélkül is kivitelezhető.


Mindkét esetben fertőtlenítjük a sebet (ha van rá mód és idő). Ezt követően az artériás sebbe előbb egy gézgombócot helyezünk, majd ezt követően fedjük mull-lappal. A vénás sebet közvetlenül mull-lappal fedjük a fedőkötésnél leírtak szerint.

A mull-lapot három körkörös menettel rögzítjük, a fedőkötéshez hasonlóan.

A seb fölé egy összetekert pólyát helyezünk. A sérülés nyomását a későbbiekben ez a pólyatekercs fogja biztosítani.

Az összetekert mullpólyát a fedőkötésnél is használt kalászkötéssel rögzítjük.

Ne feledkezzünk el arról, hogy az átvérzett kötést nem távolítjuk el. Arra újabb kötést helyezünk. A vérzés ellátását követően maradjunk a sérült mellett és figyeljük az esetlegesen kialakuló sokkos állapot tüneteit.


Hogyan készítsünk fedőkötést?

A kisebb, vérzéssel járó sérüléseknél, apróbb vágásoknál, horzsolásoknál ún. fedőkötést alkalmazunk. A fedőkötés egyik legfontosabb szerepe a fertőzésveszély csökkentése.
A sérülés ellátásának első lépése a sérült nyugalomba helyezése, majd a fertőtlenítés. Fertőtlenítőszerként leginkább a Betadine-oldat terjedt el, ez közvetlenül érintkezhet a sebbel, ellentétben a jódoldattal.

A seb fedésére steril mull-lapot használunk. A steril kötözőszereken kékszínű felirat található, lehetőség szerint ellenőrizük felhasználhatósági idejüket. Akkora mull-lapot válasszunk, amely kb. 2-3 cm-rel nagyobb a sebnél, ezt közvetlenül a sebre helyezzük.

A mull-lapot egyszerűbb esetben ragtapasszal, de a legbiztonságosabb, ha steril mullpólyával rögzítjük. Utóbbival eltudjuk kerülni a kötés elcsúszását. Első lépésként három körkörös menetet tekerünk a sérült végtagra.

Ezt követően a körkörös rögzítéssel kb. 45 fokos szöget bezáróan ún. nyolcas meneteket kötünk. Ezt a szakirodalom kalászkötés néven említi.

A nyolcas meneteket végül három körkörös menettel zárjuk. A pólyavég rögzítését ragtapasszal vagy csomózással oldhatjuk meg a végtag vastagabb felénél.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése