Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 23., vasárnap

GYERMEKNEVELÉS:5 MITOSZ

Gyermeknevelés: 5 mítosz

|

Vannak nagy igazságok és még nagyobb mítoszok... Pedig az anyjához való viszony életre szólóan meghatározza a gyermek személyiségét.

Jól működő, boldog családból többnyire kiegyensúlyozott emberek kerülnek ki, míg a zaklatott vagy rideg háttér bizalmatlanná, befelé fordulóvá teszi az utódokat. Ezt tudjuk.

A magatartáskutatás viszonylag új területe az anya-gyerek kapcsolat, illetve a kapcsolat következményeinek vizsgálata. Utánanéztünk, mi lehet igazság és mi csak mítosz.

Az ösztönös anyai szeretet

Valójában a csecsemővel való törődés hívja elő, hiszen az újszülött hamar felismeri anyja arcán az öröm, a harag, a szomorúság, a meglepetés, a félelem és az undor jeleit, és reagál azokra. A hathetes kisbaba és anyja viszonyának minősége tudományos módszerekkel mérhető.

Az első két évben alakul ki a kötődés képessége

Állami gondozottaknál figyelték meg: a gyerek korán megtanulja, hogy az ide-oda való intézeti helyezgetésekkel újra és újra elszakítják szeretett gondozójától. Ezért inkább meg sem kedvel senkit, nehogy ismét csalódás érje.

Kapcsolat nem teremthető a mások őszinteségébe vetett hit nélkül

A bizalmatlan, kötődésre képtelen ember magányos, rosszul érzi magát. Egy jól működő családban a gyerek tudja: a szülő indulatát, hangos szavát is szeretet, aggódás gerjeszti.

A gyereknevelésében lényeges a szülői jelenlét

Óriási csapda a kérdés: karrier vagy gyerek? Pedig egyre több a menedzser típusú házaspár: idő híján anyagi javakkal próbálják pótolni a szeretetet, a törődést.

Egyszerre több élethelyzetben kell megfelelni

A szülői és házastársi szerep viszonylag könnyen összehangolható. Szülőként és munkavállalóként már nehezebb helytállni. Amit elmulasztanak megadni a gyereknek kétéves koráig, az később nem pótolható. Igaz, a szakmai előmenetelt is fiatalon kell megalapozni. Nők életében gyakori ez a szerepkonfliktus.

http://www.anna.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése