Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 17., hétfő

AZ ALKOHOLOS SZERELMI MÁMOR VESZÉLYEI

Az alkoholos szerelmi mámor veszélyei

A drog veszélyességét valószínűleg minden tinédzser elismeri, de az alkohollal kapcsolatban már lazábbak a korlátok.

Hiába a tiltás, hogy 18 éves kor alatt nem szolgálnak ki egy tinit alkohollal, sajnos könnyen meg lehet találni a kiskaput ebben a kérdésben is. De túl azon, hogy amit tiltanak, az vonzó lehet, butaság lenne homokba dugni a fejed, és azt gondolni, hogy nem okoz maradandó károsodást a szervezetednek.

Ami a felnőtteknek mértékkel fogyasztva megengedett, az egy tinédzsernek méreg.

A legtöbbször testi rendellenességek, illetve pszichés vagy magatartásbeli zavarok léphetnek fel fiatalkori alkoholfogyasztás esetén. Vagyis nemcsak a testmagasságodat állítja meg a növésben, és rontja ezzel későbbi hódítási esélyeidet a másik nemnél, vagy éppen életed végéig szenvedhetsz a felesleges pluszkilóktól a túl alacsony termeted miatt, hanem az intelligencia szinted és értelmi fejlődésed is kárát láthatja. És akkor még a lelki tényezőkről nem is esett szó.

A szakvélemény az, hogy az alkoholhoz leginkább azért nyúlnak, hogy oldódjanak a gátlásaik és könnyebben hódíthassanak. Ilyenkor bátrabbak, vagányabbak lesznek, és mivel a többség is csinálja, nem is érzik veszélyesnek.

Sajnos sok tinédzser már ismeri azt az érzést is, amikor az ital hatására dübörögni kezd a vérük, és nemcsak a ritmusérzék tör fel belőlük, hanem szexuális vágyuk is intenzívebbé válik. A látszat azonban csal. Az alkohol hatására nem egy ideálisabb szexuális állapot következik be, mivel a szervezet reakciói egyre bizonytalanabbá, lelassultabbá válnak. Az ittas ember szexuális kedve általában nagyobb, mint a teljesítőképessége.

A részeg fiúk vagy teljesen tehetetlenek az ágyban, vagy jelentős potencia problémák jelentkeznek náluk.

A lányok pedig kiszolgáltatott bábuvá válhatnak a partnerük kezei között, sőt, akár olyan dolgok áldozatává is válhatnak, amire józan állapotban nem lehetne őket rávenni.

Az alkohol hatására viszont a szexuális teljesítmény jelentősen romlik a fiúknál, és súlyosabb esetben impotencia, heresorvadás alakulhat ki. Mivel a lányok szervezete még a fiúkéhoz képest is sokkal érzékenyebben reagál az alkoholra – például ugyanannyi mennyiség hamarabb megárt nekik – sokkal maradandóbb károsodások érhetik őket tinédzser korukban. Egy későbbi gyerekvállalásnál koraszülést, magzatkárosodást is okozhat a fiatalkori alkoholizálás, amely veszélyezteti a születendő gyermek életét is.

Tény, hogy tizenévesen még nem gondolsz erre, de utólag már nem lehet visszaállítani egy korábbi állapotot!

Akármennyire is tetszik neked a megváltozott viselkedésed az ital hatására, gondolj arra is, hogy ha nem vagy ura a döntéseidnek, mások kihasználhatják a helyzetet, és erőszakoskodhatnak veled. Hiába azt hiszed, hogy ez veled nem történhet meg, sajnos a legtöbb áldozat hasonlóképpen gondolkodott előzetesen. De a lelki traumát és a veszteségeket már nem lehet olyan könnyedén helyre tenni.

Sajnos a sok óvintézkedés ellenére rengeteg tinédzser köt ki alkoholmérgezéssel az éjszakai ügyeleteken. Nem árt, ha te is tisztában vagy azzal, hogy mit kell tenned, ha a párod mégis elvetette a sulykot!

* Az első és legfontosabb dolog, hogy ne hagyd magára.

* Ha véletlenül elaludna, fontos, hogy maradj mellette, hogy ellenőrizni tudd, folyamatosan lélegzik- e.

* Ha elvesztette eszméletét, azonnal hívj orvosi segítséget. A nagy mennyiségű alkoholbevitel olyan mértékben letompíthatja a légzés, a szívverés és a nyelési reflex szabályozásáért felelős idegeket, hogy az ittas személy akár meg is halhat.

* Ha túlzottan hideg vagy meleg a teste, vagy éppen légzési nehézségeket észlelsz, sürgősen orvosra van szüksége.

Sajnos sokan nem mernek orvosi segítséget hívni még a legijesztőbb esetekben sem.!! Ez azonban nagyon veszélyes, sőt életveszélyes is lehet a részeg személyt illetően. Ha már megtörtént a baj, őrizd meg a jelenléted, és cselekedj minél előbb!

Azonban ne bátorítsd a párod egy ilyen eset folytatására. Tedd a szívedre a kezed, az egyik legfontosabb egy párkapcsolatban, hogy önmagáért szeressétek a másikat, és maximálisan tudjatok egymásra számítani. Ez részeg állapotban aligha követk #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése