Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 23., vasárnap

NÉHÁNY SZÓ ALISZTÉRZÉKENYSÉG LAPPANGÓ FORMÁIROL

NÉHÁNY SZÓ A LISZTÉRZÉKENYSÉG LAPPANGÓ FORMÁIROL

A lisztérzékenység, más néven cöliákia, a vékonybél felszívódási zavarhoz vezető problémája, melyet a genetikailag arra fogékony emberekben a gabonafogyasztás idézhet elő.

A felmérések szerint a világon mintegy tízmillió ember szenved ebben a betegségben.

Tények igazolják továbbá azt is, hogy a legtöbb emberben ott lappang ez a fajta ételérzékenység.

A tünetek a kisgyermekeknél a gluténtartalmú élelmiszerek étrendbe állítását követően 3-6 hónap múlva jelentkeznek. A gliadin hatására a vékonybél nyálkahártyabolyhai elsorvadnak, amelynek következtében az emésztés és a felszívódás elégtelenné válik.

A leggyakoribb tünetek a hasmenés, haspuffadás a fokozott gázképződés miatt, étvágytalanság, fogyás, fejlődésbeli elmaradás, vérszegénység, vérzékenység, csontritkulás, alacsony vérnyomás és testhőmérséklet, csökkent ellenállás a fertőzésekkel szemben, fáradékonyság, pszichés tünetek.

A lisztérzékenység lappangó formája nem jár ezekkel a jellegzetes tünetekkel, gyakori jele a vashiányos vérszegénység és az állandó fáradtság érzése.

A gluténérzékenység klinikai vizsgálatokkal a kevésbé jellegzetes esetekben is igazolható.

A betegség kezelése élethosszig tartó gluténmentes étrenddel történik. A helyes étrend hatására a károsodott bélnyálkahártya regenerálódik, a tünetek megszűnnek, a beteg állapota javul. Az állapot javulása már 1-2 hónapja tartó gluténmentes diéta mellett megfigyelhető, azonban a bélnyálkahártya regenerációja ennél hosszabb időt igényel.Forrás: http://www.gyermekbetegsegek.hu/liszterzekenyseg.aspx

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése